Luleå stift, Svenska kyrkan

- Jag är stolt att vi gör Sverige varmare

Dela

Hittade du en hemstickad halsduk eller ett par hemstickade vantar/strumpor i busskuren i morse? Grattis, då är du en av de många personer i landet som fått en gåva genom Svenska kyrkans (gerilla-)kampanj En varmare stad. Idén till denna kampanj prövades hösten 2018 i Nederluleå församling och natten till idag utfördes en lyckad "räd" i stora delar av landet.

- När jag var föräldraledig för några år sedan läste jag om en kvinna i USA som hade hängt upp halsdukar i en park med uppmaningen att den som ville fick ta en. Då tänkte jag att Svenska kyrkan och alla dess församlingar och ideella krafter skulle kunna göra något liknande. Det här kunde vara ett bra sätt att göra någonting gott som värmer både bildligt och bokstavligt, en chans att visa omtanke och värme för varandra och bidra till en varmare stad, säger Hanna Wallenberg, kommunikatör i Luleå stift.

Under hastaggen #envarmarestad överraskar alltså Svenska kyrkans församlingar och pastorat tisdagen den 14 februari sina medborgare med att skänka bort hemstickade halsdukar och vantar och strumpor. De stickade plaggen läggs ut i natt i busskurer (och vid pendeltågstationerna i storstäder) i cirka 60 församlingar/pastorat, från Piteå i norr till Sjöbo i söder (Stockholm, Skellefteå, Göteborg, Laholm, Bromölla, Öland och Gotland är några exempel).

Hösten 2018 testades idén i Nederluleå församling där Hanna Wallenberg då arbetade som församlingskommunikatör. Med sina lika engagerade kommunikatörskollegor och andra medarbetare gjorde man en "pilot"  då 20-talet halsdukar delades ut i busskurer i Luleå - och succén var ett faktum. Kampanjen #envarmarestad blev mycket uppskattad även på sociala medier. Många som uttryckte uppskattning för tanken och idén och kontaktade församlingen för att fråga om de kunde hjälpa till och bidra.

- Jag och mina kollegor i Nederluleå församling lyfte idén och uppmuntrade kollegor i hela landet att göra samma sak, berättar Hanna Wallenberg.  Det känns fantastiskt att det här har blivit så stort och det visar hur viktigt det är med en organisation som Svenska kyrkan som har en sådan stor täckning och kraft på landsbygden såväl som i storstäder. Jag är så stolt och glad över alla engagerade kollegor och medlemmar i Svenska kyrkan som bidragit och gjort det här möjligt.

- Det här är nog en av de största gerillakampanjerna som någonsin har genomförts i Sverige. Vi är många som vill bidra till ett varmare samhälle där vi tar hand om varandra och står upp för medmänsklighet och värme, säger Hanna Wallenberg avslutningsvis.

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

- Få sitter kvar i bänkarna - det är en glädjande förändring!22.1.2020 10:00:00 CETPressmeddelande

Samtidigt som Svenska kyrkans biskopar samlas till möte i Göteborg idag släpps det nya biskopsbrevet "Fira nattvard". Brevet behandlar teologiska och historiska perspektiv men också praktiska frågor som vad man ska göra av bröd och vin som blir över efter mässans slut. Luleå stifts biskop Åsa Nyström berättar om synen på nattvarden - som idag är en helt annan än för några decennier sedan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum