Luleå stift, Svenska kyrkan

– Jag gläds åt de nya anpassningarna men läget är olika i Västerbotten och Norrbotten

Dela

I dag, den 1 juni, är det åter möjligt för 50 personer att fira gudstjänst tillsammans. Men för församlingarna i Luleå stift, som täcker in både Västerbotten och Norrbotten, ser läget olika ut.

1 juni träder det nya regelverket i kraft kring hur många som får samlas till Allmän sammankomst. Nu är det åter möjligt för upp till 50 personer att fira gudstjänst tillsammans, sittandes inomhus, dock på anvisad plats*. Anpassningen av gällande restriktioner gläder biskop Åsa Nyström, även om läget fortfarande är bekymmersamt i Norrbotten.

– Luleå stift är stort, det är stor skillnad mellan till exempel Sorsele och Dorotea där inga smittade registrerades förra veckan och Kiruna där smittläget är värre än tidigare. Vi behöver agera olika därför. I Västerbotten lyfts de striktare lokala allmänna råden idag medan de förstärks i 14 dagar framöver i Norrbotten. Men även i Norrbotten får vi samlas 50 personer till gudstjänst inomhus. 

– Det är bättre att fira fler gudstjänster än att ha för många människor vid varje, det är också bättre att fira utomhus än inomhus, säger biskop Nyström.

I ett brev till kyrkoherdar i Luleå stift uppmuntrar biskopen till fortsatta digitala sändningar av gudstjänster och betonar att det är viktigt att fortsätta följa de föreskrifter och allmänna råd som Folkhälsomyndigheten fattat beslut om när man välkomnar till fysisk gudstjänst i kyrkorna.

Åsa Nyström:
   –  Jag tror inte att det kommer stora folkskaror till att börja med, men det är befriande att slippa hejda den nionde personen.

 

*Arrangemang inomhus med anvisade sittplatser
1 m mellan sällskap med max 4 personer. Max 50 personer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

Händerna upp i luften - nu är vi diakoner och präster!14.6.2021 14:04:18 CEST | Pressmeddelande

Söndagen den 13 juni tog 5 diakoner och 3 präster examen efter ett väldigt annorlunda studieår. Samtliga välkomnas nu till tjänst i flera av Luleå stifts församlingar. Det var händerna upp i luften och glada miner när studenterna tilldelades sina intyg i Luleå domkyrka. - Men samtidigt som det är ett slut på studierna så är detta också bara en början på en tjänst, säger Erik Ziewersson, som blir ny präst i Lycksele.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum