Moelven

– Starkt resultat, men osäkra tider väntar

Dela

Moelven levererar sitt historiskt starkaste andra kvartal, men rustar sig för en mer utmanande framtid. – Det kommande halvåret präglas av mycket stor osäkerhet och variationer i efterfrågan. Vi ser framför oss en vardag som mer liknar den vi hade innan pandemin, säger Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier ASA.

Foto: Moelven
Foto: Moelven

Moelven omsatte 4 268 MNOK under andra kvartalet, vilket är en ökning med 119 MNOK jämfört med samma period föregående år. Rörelseresultatet för perioden uppgick till 897 MNOK (823 MNOK). 

1,2 miljarder kronor i investeringar 

– Moelven har använt den goda resultatutvecklingen för att rusta koncernen för framtiden och vi har beslutat att genomföra ett av de största investeringslyften genom tiderna. Det är investeringar som gynnar många lokalsamhällen, men som också stärker koncernens flexibilitet och konkurrenskraft, säger Kristiansen. 

Innan sommaren beslutade Moelvens koncernstyrelse att investera 382 MSEK i en ny pelletsfabrik och energiproduktion i Karlskoga.  

Tidigare i våras gav styrelsen klartecken för ett investeringspaket på 210 MNOK för att förbättra kapaciteten, effektiviteten och klimatavtrycket för enheterna Moelven Mjøsbruket i Biri, Moelven Treinteriør i Brøttum, Moelven Våler i Braskereidfoss och Moelven Notnäs Ransby i Torsby. 

Tillsammans med förra årets beslut om investeringar för utveckling och modernisering av Moelven Edanesågen och Moelven Valåsen har Moelven beslutat om strategiska investeringar värda mer än 1 200 MNOK under det senaste året. 

Osäkra tider väntar 

Efterfrågan på träbaserade varor på den internationella marknaden har varit god under första halvåret, men inte lika hög som under 2021. I Skandinavien ser vi en större nedgång för efterfrågan inom byggvaruhandeln och nya bostadsprojekt.  

– Det har redan fått konsekvenser för bostadssegmentet inom modulverksamheten på den norska sidan, säger Kristiansen.  

Tidigare denna månad varslades 80 medarbetare hos Moelven Byggmodul i Hjellum om permittering och en större omstruktureringsprocess aviserades för att stärka konkurrenskraften.  

– Vår bransch genomgår stora förändringar och efter en markant tillväxt för både efterfrågan och prisutvecklingen går vi nu in i en mer osäker period. Det beror på att stigande räntor, energipriser och kostnadsnivåer generellt kyler ned delar av marknaden. Det innebär att vi förväntar oss säsongsvariationer och resultatnivåer som påminner mer om nivåerna innan pandemin, förutspår Kristiansen. 

Trettenbron i Gudbrandsdalen 

Moelven Limtre AS var en underentreprenör som ansvarade för tillverkning av limträ och installation av överbyggnaden på bron som kollapsade vid Tretten den 15 augusti i år. Statens Vegvesen var byggherre. Dimensionering och projektering av bron har utförts av ett rådgivande konsultföretag som anlitats av byggherren.   

Orsaken till händelsen är inte känd, men Moelven har kontaktat Innlandets fylkeskommun, som äger bron, för att erbjuda vårt stöd i de olika utredningar som ska genomföras. 

– Det här är mycket allvarligt och först och främst är vi lättade över att det inte orsakade allvarliga personskador för de inblandade. Moelven har levererat många broar i limträ och vi är mycket intresserade av att få alla fakta på bordet om vad som gått fel med den här bron, avslutar Kristiansen. 

Läs kvartalsrapporten för Q2  här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Moelven
Foto: Moelven
Ladda ned bild
Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier ASA. Foto: Moelven
Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier ASA. Foto: Moelven
Ladda ned bild

Länkar

Om

Moelven
Moelven
Industrivegen 2
N-2390 Moelv, Norge

+47 914 348 803https://www.moelven.com/se

Moelven Industrier ASA är en skandinavisk industrikoncern som tillverkar hållbara produkter och tjänster för byggbranschen. 2021 omsatte koncernen 14,8 miljarder NOK och har cirka 3300 medarbetare. Moelvens 33 produktionsbolag är fördelade på 41 produktionsplatser i Norge och Sverige, och är uppdelat i tre divisioner: Timber, Wood och Byggsystem.

Följ Moelven

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Moelven

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum