Universeum

1 642 växter från Costa Rica planteras i Universeums regnskog

Dela

Imorgon, onsdag 11 maj, visar vi den gröna explosionen i Universeums regnskog. 1 642 växter ska planteras! Möt trädgårdsmästare, klättrarna som planterar epifyter 25 meter över marken och Dawn Sanders, en av forskarna i projektet Bortom Plant Blindness.

Dag: Onsdag 11 maj
Tid: 9.00
Plats: Start i foajén, plan 1

Regnskogen på Universeum ska bli riktigt grön till premiären den 8 juni. Till det behövs hundratals skottkärror med sand och jord, ett gäng trädgårdsmästare, två klättrare och en container fullastad med 1 642 växter, transporterad med båt till hamnen i Göteborg.

Alla växter har valts ut av Jan Westin och Håkan Sigurdsson på en plantskola i Costa Rica. Med växterna följde också några oinbjudna gäster, som trivdes bra i den uppvärmda containern.

– Vi var lite oroliga över att få in några nya, oönskade småkryp med de nya växterna i vår regnskog. Beroende på vilka arter det var så hade de kunnat åsamka problem för oss. En entomolog från Göteborgs naturhistoriska museum kunde efter en inventering lugna oss på den punkten, berättar Jan Westin, vetenskaplig ledare och zoolog på Universeum.

I Costa Rica fann man också det träd som står som modell för jätteträdet som byggs på Universeum: En 45 meter hög kapok (Ceiba pentandra) med enorma plankrötter. En forskare vid La Selva Biological Station klättrade upp i det utvalda trädet och gjorde en inventering av alla hundratals växter som levde på det. En stor del av de 29 arter han hittade planteras nu på trädet i Universeums regnskog.

– Det är inte helt enkelt att plantera växter längst ut på grenarna på ett träd byggt i betong. Vi har fått använda oss av klättrare. I vanliga fall putsar de fönsterväggarna hos oss, men de verkar ha gröna fingrar också, säger Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

Bortom Plant Blindness

Regnskogen på Universeum kommer vara en av platserna som ingår i forskningsprojektet Bortom Plant Blindness. Studien undersöker hur möten med växter kan öka kunskaperna om växter och växternas betydelse för livet på jorden. Forskning har visat att s k "plant blindness", d v s oförmåga att uppmärksamma växterna i omgivningen, är en utbredd företeelse. Det ligger i vår natur att ignorera växtvärlden och uppfatta den som en grön kuliss, men i en tid när arter utrotas i ökande utsträckning har världen inte råd att låta oss människor vara blinda växterna i vår omgivning.

Bortom Plant Blindness hade inför bygget av nya Regnskogen en önskelista över 33 växtarter som de ville få planterade på Universeum. Alla arterna har spännande information att förmedla till Universeums gäster. Under pressvisningen finns Dawn Sanders, docent och projektkoordinator för Bortom Plant Blindness, på plats för att berätta mer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum