Åre 2019 AB

#1 ALPINA LEGENDARER

Dela
Foto: Hallings foto/Jamtlis fotosamlingar
Foto: Hallings foto/Jamtlis fotosamlingar

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja

En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954.

Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare. Valet föll slutligen på det sistnämnda.

Men när Stein var 13 år slogs idyllen i kras. Tyskland invaderade Norge den 9 april 1940 och Stein fick se 17-årige storebror Marius fly till Kanada för att sedan ta värvning i det brittiska flygvapnet. Marius flög för The Royal Air Force men blev nedskjuten över Nederländerna och tagen som krigsfånge i maj 1943. Mot alla odds fritogs han där han satt i Zagan i Polen vid krigsslutet 1945 och kom hem helskinnad. Han skulle komma att bli en nära på lika stor profil som sin bror och blev känd som norsk mästare i slalom, OS-deltagare i St Moritz 1948, modell och skådespelare.

Stein kom att bli en fullfjädrad slalomåkare. Från 1949 till 1954 vann han samtliga norska alpina mästerskap och 1950 fick han chansen att åka till alpina VM i Aspen. På den tiden låg de nordiska länderna hopplöst långt efter alpländerna i teknik och fart. Men Stein Eriksen skulle komma att ändra på det. Pappa Marius blev sjuk under kriget och dog samma år som VM i Aspen men han hann uppleva en historisk händelse i alpinvärlden.

”Min tränare ringde till min pappa i Norge och sa ”Marius, din son är just nu världsmästare”. Pappa svarade ”Jag bryr mig inte om vad som händer”, och sedan bjöd han sina vänner på champagne för att fira”.

“Det omöjliga” var att Stein låg etta efter första åket i herrarnas slalom. Ingen skandinav hade någonsin presterat så i internationella sammanhang. Det blev inget guld men mellan de två åken, medan Marius Sr och hans vänner drack champagne, var Stein världsmästare. Två år senare blev det revansch när han tog guld i storslalom och silver i slalom på OS i Oslo. ”To Ski like Stein” blev plötsligt en målbild för alla som ville bli bäst i de alpina tekniska grenarna.

”För de flesta av oss, även de bästa, såg skidåkning ut som en muskelsport, något svårt. Det Stein gjorde var något helt annat. Det var bara kurvor och delikata balansakter, det var som gracen hos en balletdansare. Och när det gällde gravitationen verkade Stein ha möjligheter som inte finns tillgängliga för oss andra”, har före detta skidåkaren Nicholas Howe skrivit om första gången han såg Stein Eriksen åka skidor på Bald Mountain, 1953.

Se Stein och Marius Eriksen i Årebragden 1948 här!

Och framgångarna fortsatte. Mellan 1 och 7 mars 1954 gick alpina VM i Åre med störtlopp, storslalom, slalom och alpin kombination där Sarah Thomasson och Stig Sollander höll den svenska fanan högt med varsitt brons i slalom respektive alpin kombination. Alpina VM i Åre var ett första steg för Åre på vägen till den internationella skidort det är idag och den då 27-årige Stein Eriksen blev mästerskapets konung. Han gjorde rent hus och blev den första någonsin att ta trippelt guld på ett alpint världsmästerskap.

Efter succén valde Stein att emigrera till USA och sluta tävla. Iklädd sin favoritutstyrsel, den norska ylletröjan, blev han ett välkänt ansikte även i USA där han jobbade som skidinstruktör på flera orter och slutligen hamnade i Deer Valley. Han blev känd för sin ”mid-air somersault” som decennier senare blev ett vanligt trick för freestyleåkarna, för sin charm och för att han, trots sina framgångar och sitt kändisskap, alltid sågs som en jordnära person.

”Var tuff, ha självförtroende, men du blir aldrig en hel och lycklig person om du inte är ödmjuk”
har han sagt.

Park City i Utah blev till slut hans hem. Han var med och utvecklade Park City Ski Area (numera Park City Mountain) och hans Stein Eriksen Lodge Deer Valley bröstar upp sig mitt på berget i området. Han var alpin skidåknings första superstjärna och när han somnade in i december 2015 vid 88 års ålder strömmade kondoleanserna in från när och fjärran och från människor från alla generationer.

 

Stein Eriksen i korthet

Född
11 december 1927, Oslo
Död
27 december 2015, Park City, Utah (88 år)
Medaljer, OS   
1 Guld, 1 silver (1952, Oslo)
Medaljer, VM  
3 guld (1954, Åre), 1 brons (1950, Aspen)
Familj
Marius Eriksen (1886 – 1950), Birgit Heien (1900 – 1996), bror: Marius Jr (1922-2009)
Barn
Björn Eriksen, Anja Eriksen, Ava Eriksen, Julianna Eriksen, Stein Eriksen Jr (död 2012).
Utmärkelser
Aftenpostens gullmedalje, Holmenkollenmedaljen, Sportjournalistenes statuett (två gånger), Norske kungens   utmärkelse för extraordinära insatser i Norges intresse (Royal order of Merit), Pioneer Award (Intermountain Ski Areas Association), Olympisk ambassadör 2002, Intermountain Hall of Fame (2013), Lifetime Achievement Award (Utah Sports Commission), Outstanding Contribution to Ski Tourism (World Ski Awards)

Bilder

Foto: Hallings foto/Jamtlis fotosamlingar
Foto: Hallings foto/Jamtlis fotosamlingar
Ladda ned bild

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

NU SLÄPPS BOENDEN TILL ALPINA VM 2019!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

120 000 personer förväntas besöka Åre under alpina VM 5-17 februari 2019. Majoriteten av besökarna är dagsgäster men många kommer att behöva någonstans att bo under VM-perioden. Nu släpps ett flertal boenden inför alpina VM. Skidåkning och alpina världsmästerskap kan kännas långt borta i maj månad men planeringen pågår alltjämt. Nu släpps boenden till VM-perioden i områdena Björnen, Tegefjäll och Duved och framöver kommer fler boenden att bli tillgängliga. Björnen, Tegefjäll och Duved är familjevänliga områden som ändå ligger nära centrum. Duved, som ligger cirka en mil västerut från Åre centrum, har ett separat skidsystem med tio liftar och 19 nedfarter. Ditt SkiPass gäller för samtliga områden, inklusive Duved och Tegefjäll. Också Tegefjäll ligger västerut, cirka fem kilometer från Åre bycentrum, och därifrån har du tillgång till Duveds skidsystem som är sammanbyggt med Tegefjäll. Björnen ligger cirka åtta kilometer från Åre by i riktning mot Östersund och därifrån är det enkelt att

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum