CSN

1 oktober öppnar ansökan till Sveriges nya studiestöd - omställningsstudiestödet

Dela
Från och med imorgon kan du söka det nya omställningsstudiestödet, Sveriges nya studiestöd. Omställningsstudiestödet riktar sig till personer mitt i livet som vill vidareutbilda och kompetensutveckla sig och gör det möjligt att få 80 % av lönen i bidrag upp till ett tak och även möjlighet att låna pengar.

– För många vuxna personer som arbetat en längre tid är det vanliga studiemedlet inget alternativ om man vill vidareutbilda sig, det blir för stor påverkan på ekonomin, säger Annika Fahlander, chef för CSN:s utbetalningsavdelning. Men med det nya omställningsstudiestödet kan man behålla sin vardag medan man skapar en ny, och studera och stärka sig på arbetsmarknaden utan att livet och ekonomin behöver påverkas för mycket.

Vässa kompetensen eller sadla om

Det nya omställningsstudiestödet riktar sig till personer mellan 27 och 62 år och kan ges för 44 veckors heltidsstudier. Det kan exempelvis räcka för en undersköterska som vill vidareutbilda sig till specialistundersköterska eller en ingenjör som vill läsa en påbyggnadsutbildning inom artificiell intelligens. Stödet kan också tas ut under fler veckor till en lägre takt. Du kan också arbeta samtidigt, men bara få stödet för den tid du inte arbetar, till exempel 60 % arbete och 40 % omställningsstudiestöd.

Alla utbildningar som normalt ger studiemedel ger också möjlighet till det nya omställningsstudiestödet, som till exempel studier vid universitet/högskola, folkhögskola, yrkeshögskola eller komvux.

Stödet administreras av CSN

Ansökan om det nya omställningsstudiestödet görs likt andra studiestöd till CSN. För att få stödet beviljat måste utbildningen anses stärka den sökandes position på arbetsmarknaden. För hjälp och vägledning om behoven på arbetsmarknaden och kompetensutveckling kan man vända sig till en omställningsorganisation, som kan skriva ett yttrande om utbildningen till CSN. Vissa omställningsorganisationer kan också betala ut ett kompletterande studiebidrag.

För att läsa mer om omställningsstudiestödet, besök https://www.csn.se/omstallning.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum