E-hälsomyndigheten

10 000 vaccinationsbevis utskrivna på apotek

Dela

För den som saknar eller inte kan använda e-legitimation är utskrift av vaccinationsbevis på apotek en smidig och enkel lösning. Sedan starten i mars 2022 har apoteken skrivit ut hela 10 000 vaccinationsbevis.

Apotekskund med farmaceut
Apotekskund med farmaceut

– Apoteken erbjuder utskrift av vaccinationsbevis så att invånare som saknar e-legitimation kan få sina vaccinationsbevis direkt i handen. Det är mycket uppskattat att apoteken erbjuder denna service, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten som ansvarar för covidbevis i Sverige.

– Apotek är en naturlig plats för personer som behöver den här typen av hjälp. Att vi har kunnat lösa detta tillsammans med E-hälsomyndigheten känns bra och det är positivt att apoteken kan bidra till att förenkla för invånare som saknar e-legitimation, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Alternativet till ett besök på apotek är att använda en blankett och posta den till E-hälsomyndigheten för handläggning. Sedan får invånaren vänta upp till en vecka på ett brev med sitt vaccinationsbevis på papper.  

– Detta slipper nu e-legslösa invånarna – tack vare apoteken och den tjänst som E-hälsomyndigheten utvecklat för apoteken, säger Annemieke Ålenius.

Fakta

  • 7 procent av invånarna i Sverige kan inte använda någon form av säker inloggning (till exempel Bank-ID och Freja eID)
  • 31 procent av de som är 75 år eller äldre kan inte använda säker inloggning.

Källa: E-hälsomyndigheten: Invånarundersökningen 2021

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Apotekskund med farmaceut
Apotekskund med farmaceut
Ladda ned bild

Om

E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten
Box 913
391 29 Kalmar

010-458 62 00https://www.ehalsomyndigheten.se/

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum