Catawiki

10 märkligaste auktionsobjekten under 2017

Dela

2017 var året för kungliga förlovningar, covfefe och Brexit. Och för ett år som på många sätt kan klassas som udda, gick också flera märkliga föremål under auktionshammaren och såldes för mycket stora summor. Från en fyra miljarder år gammal meteorit till världens minsta bibel. Experterna på auktionssajten Catawiki har listat de tio knäppaste objekten sålda på auktion under 2017.

Världens minsta bibel. Bild: Catawiki.
Världens minsta bibel. Bild: Catawiki.

1. En tavla för 497 miljoner kronor
Leonardo da Vincis målning Salvator Mundi (världens frälsare) köptes för häpnadsväckande 342 miljoner pund i New York i november och krossade rekordet för det dyraste konstverket som någonsin sålts.
Målningen såldes ursprungligen för bara 45 pund på 1950-talet, då det misstogs för en kopia. Målningen är nu den sista från da Vinci som finns hos en privat samlare. Salvator Mundi såldes på Christie´s i New York efter 19 minuters budgivning, trots hängande frågor i luften från experter om dess äkthet och skick.

2. Världens minsta bibel
Förra året gick världens minsta läsbara och illustrerade kopia av Bibeln, tryckt 1727, på auktion hos Catawiki. Boken mätte 4x3 centimeter och såldes för 33 000 kronor. Om småbiblar var ett hett auktionsobjekt 2017, har biblar som ägts av kända namn varit populära tidigare. Mark Borgman på Catawiki, berättar om försäljningen av sällsynta biblar: ”Bibeln som tidigare ägdes av avlidna kändisar och ikoniska figurer går ofta för betydande summor på auktion. Exempelvis gick en bibel som tillhört Elvis Presley för 59 000 pund på auktion 2012." 

3. Världens äldsta meteorit (och objekt!)
En över fyra miljarder gammal meteorit med svenska rötter, såldes förra året för 154 000 kronor och blev därmed ett av de äldsta föremålen som någonsin sålts. Sina svenska rötter fick meteoriten då den hann ligga i Muonionalusta, Pajala kommun, i nära en miljon år innan den hittades tidigt 1900-tal. Meteoriten som väger 26,5 kilo finns nu hos sin nya ägare i Ungern.

4. En skål för 309 miljoner kronor
Vi skulle inte rekommendera att sätta den här skålen i diskmaskinen. Porslinsskålen som såldes för den hisnande summan 28 miljoner pund, ungefär 309 miljoner kronor, är en extremt sällsynt kinesisk skål som är över 900 år gammal. Dess ursprung är från Kinas nordliga Songdynasti, även kallad Norra Song (960-1127), och såldes till en anonym telefonbudare vid en auktion hos Sotherby’s i Hong Kong.

5. Avlidna kändisars hår
Under förra året såldes en hårlock som tillhört Elvis Presley för ungefär 11 000 kronor, 1 000 pund. Locken som är i orört skick hade sparats av Elvis personliga frisör, Homer Gill Gilleland, som turnerade med Elvis i mer än 20 år. Även hår som en gång tillhört alla i The Beatles såldes för över 110 000 kronor, 10 000 pund. 2017 bjöd även på auktioner på hår som suttit på Marilyn Monroe och Napoleon.
"Marknaden för hår från avlidna kändisar är väldigt lukrativ, eftersom superfans tror att de då äger en del av sin idol för evigt”, säger Catawikis expert Mark Borgman.

6. Dyraste objektet från en bakluckeloppis någonsin
En diamantring köpt på en bakluckeloppis för omkring en hundralapp såldes senare på auktion i London för  7,2 miljoner kronor. Juvelen var värderad till 3,8 miljoner kronor, men gick alltså för det dubbla. Ägaren trodde att den exceptionellt stora stenen var ett utklädningssmycke när hon köpte den på West Middlesex Hospital i Isleworth, västra London, på 1980-talet.

7. Ett brev skrivet på Titanic
Det senast kända brev som skrivits ombord av en passagerare som försvann när Titanic sjönk – och innehåller textraden “om allt går bra kommer vi fram till New York på onsdag" – såldes för rekordpriset 1,4 miljoner kronor, 126 000 pund, på auktion. Brevet på tre sidor, handskrivet på White Star Line-brevpapper, författades av Alexander Oskar Holverson till sin mamma dagen innan fartyget kolliderade med isberget.

8. En väska med månstoft
En väska som använts av dem amerikanska astronauten Neil Armstrong för att samla in de första materialproven från månen såldes på en auktion i New York för 15,5 miljoner kronor. Väskan från resan som Apollo 11 gjorde 1969 köptes av en anonym köpare och bär fortfarande spår av månstoft och små stenar.

9. En legobit helt i guld
Den dyraste Legobiten i världen var ute på auktion under förra året och såldes för 132 000 kronor.  Det var en sällsynt bit på 2x4, där bara en handfull tillverkats helt i 14 karats guld, vilket ledde till en budfrenesi när den kom ut på Catawikis sajt. Mellan 1979 och 1981 gavs de extra speciella tegelstenarna till Lego-anställda som då hade varit anställda i 25 år på Legos huvudsakliga fabrik i Tyskland. Vad som gör denna jubileumsutgåva ännu mer speciell är att den kan användas med alla andra Lego-uppsättningar. En lycklig amerikan vann auktionen, och är nu den stolta ägaren till Legobiten i guld på 25,65 gram.

10. En blåfenad tonfisk för över 5 miljoner kronor
Under 2017 års första auktion av tonfisk på på den världskända Tsukiji-marknaden i Tokyo budades en blåfenad tonfisk hem för omkring 5,7 miljoner kronor. Fisken vägde 212 kilo och hade fångats utanför Omaas kust i norra Japan. Den blåfenade tonfisken listas idag som “starkt hotad” av IUCN. Köparen var Kiyoshi Kimura, ägaren till sushikedjan Sushi Zanmai, som vann över sina rivaler för sjätte året i rad. På grund av hans många auktionsvinster kallas Kimura för “Tonfiskkungen”.

Nyckelord

Kontakter

Ivana Gagula, Marketing Specialist Nordics, I.gagula@catawiki.com, 073-067 57 10.

Bilder

Världens minsta bibel. Bild: Catawiki.
Världens minsta bibel. Bild: Catawiki.
Ladda ned bild
Legobit i 14 karats guld. Bild: Catawiki.
Legobit i 14 karats guld. Bild: Catawiki.
Ladda ned bild
Världens äldsta meteorit. Bild: Catawiki.
Världens äldsta meteorit. Bild: Catawiki.
Ladda ned bild
Intyg Elvis Preslys hår. Bild: Catawiki.
Intyg Elvis Preslys hår. Bild: Catawiki.
Ladda ned bild
Elvis Preslys hår. Bild: Catawiki.
Elvis Preslys hår. Bild: Catawiki.
Ladda ned bild

Om

Catawiki
Catawiki är ett nätauktionshus med ambitionen att göra speciella objekt tillgängliga globalt. Varje auktion övervakas av en hängiven auktionsexpert och vi arbetar utan konsignation, vilket gör tjänsten snabb och enkel att använda. Med 14 miljoner besökare per månad når våra veckovisa onlineauktioner en stor publik så att tusentals ovanliga, sällsynta och speciella objekt kan byta ägare världen över. Catawiki har över 500 anställda i sju länder och sajten finns tillgänglig på 17 språk. Se vårt utbud av auktioner på 
www.catawiki.se.

Följ Catawiki

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Catawiki

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum