Cancerfonden

10 miljoner till cancerforskare i Linköping

Dela

Ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd ser med stor tillförsikt fram emot kommande genombrott inom cancerforskningen. – Det är spännande tider att vara cancerforskare. Förutsatt att forskningen får fortsätta i samma takt som hittills så står vi snart på tröskeln till framsteg som vi knappt kan föreställa oss, säger Klas Kärre, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.

Professor Henrik Green är väldigt glad för finansieringen
Professor Henrik Green är väldigt glad för finansieringen

Totalt beviljar Cancerfonden nu 900 miljoner kronor till över 230 forskningsprojekt. Av dem är det fem forskningsprojekt vid Linköpings universitet som får dela på 10 miljoner kronor. Henrik Green, professor vid Linköpings universitet är en av dem.  

– Jag blev oerhört glad när beskedet från Cancerfonden kom. För mig är det avgörande för att komma närmare målet med min forskning, som äratt förstå varför patienter reagerar så olika på cytostatika. Medan vissa klarar behandlingen utan större komplikationer får andra livshotande biverkningar redan vid första kuren, säger Henrik Green.  

Det är genetiska variationer som påverkar reaktionen på läkemedel.Genom sitt forskningsprojekt ska Green och hans grupp identifiera mutationer i tumörer som gör det lättare att förutspå vilka patienter som riskerar att få svåra biverkningar. Med hjälp av AI kommer han att ta fram modeller som kommer att kunna förbättra cytostatikabehandlingen till exempel genom att doserna kan anpassas bättre. 

Vill förstå hudens försvar mot solen 

Karin Öllinger, professor vid Linköpings universitet, är ytterligare en forskare som nu får finansiering från Cancerfonden. Hon forskar på hudcancerformen malignt melanom.Öllinger och hennes grupp vill bättre förstå hur solens strålar påverkar både friska celler och cancerceller och undersöka hudens försvar mot solen. På sikt hoppas de kunna ta fram bättre solskyddsmedel och föreslå nya principer för behandling.   

– Förr var vi utomhus hela året runt och fick kontinuerligt sol på oss. I dag sitter de flesta av oss inne stora delar av året och kastar oss sedan ut i vårsolen, många kurar sedan inomhus hela hösten tills det är dags att åka påsolsemester under vintern. Det ger extrem koncentration av solbelysning under kort tid och det kan öka risken för att utveckla hudcancer, säger Karin Öllinger. 

Forskning som gör skillnad 

Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till den främsta cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde en av tre. Idag överlever två av tre.  

I urvalsprocessen låter Cancerfonden alla forskningsprojekt konkurrera med varandra oberoende av cancerform och forskningsmetod. Cancerfondens forskningsnämnd bedömer sedan vilka projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat. 

– Jag vill rikta ett stort tack till det svenska folket som trots det osäkra ekonomiska läget uppvisar ett enormt stöd för svensk cancerforskning, det är tack vare er som vi kan dela ut ett rekordbelopp till svensk cancerforskning och till så många duktiga forskare, säger Klas Kärre ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. 

Fördelning per lärosäte

Karolinska institutet: 348 miljoner kronor  

Lunds universitet: 133 miljoner kronor  

Uppsala universitet: 133 miljoner kronor  

Göteborgs universitet: 102 miljoner kronor  

Umeå universitet: 66 miljoner kronor  

Kungliga tekniska högskolan: 14 miljoner kronor  

Linköpings universitet: 10 miljoner kronor  

Stockholms universitet: 9 miljoner kronor  

Samtliga forskningsprojekt som beviljats anslag finns i bifogat dokument

 

 

Kontakter

Bilder

Professor Henrik Green är väldigt glad för finansieringen
Professor Henrik Green är väldigt glad för finansieringen
Ladda ned bild
Professor Karin Öllinger vill förstå hudens försvar mot solen
Professor Karin Öllinger vill förstå hudens försvar mot solen
Ladda ned bild
Klas Kärre, Ordförande för cancerfondens forskningsnämnd
Klas Kärre, Ordförande för cancerfondens forskningsnämnd
Ladda ned bild

Dokument

Om

Cancerfonden
CancerfondenCancerfondens vision är att besegra cancer

Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.

#tillsammansmotcancer

Följ Cancerfonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden