Tyska Turistbyrån

100 år Bauhaus – upplev jubileet i Sachsen-Anhalt

Dela
Bauhausskolan i Dessau. Ritad av Walter Gropius 1925-26. FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH
Bauhausskolan i Dessau. Ritad av Walter Gropius 1925-26. FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH

2019 firar Tyskland 100 år sedan grundandet av Bauhaus tillsammans med partner över hela världen. Grundad i Weimar 1919, flyttad till Dessau 1925 och stängd i Berlin 1933, existerade designskolan bara i sammanlagt 14 år. Trots det har Bauhaus en fortsatt stor betydelse än idag.

Dessau, som ligger ungefär 13 mil sydväst om Berlin (knappt 2 timmar med bil/tåg), är staden som är mest associerad med Bauhaus. Det var här designskolan var aktiv under längst tid och det var här den hade sina glansdagar mellan 1925 och 1932. Den här perioden var också glansdagarna för Bauhaus-arkitekturen, och det är därför de flesta Bauhaus-byggnader är belägna i Dessau-Roßlau. Bauhaus-byggnaden (skolan), Mästarhusen och "Laubenganghäuser" (loftgångshusen) är UNESCO-världsarv.

I Dessau-Roßlau äger ett väldigt speciellt event rum för att markera 100-årsjubileet: invigningen av Bauhaus Museum, som för första gången kommer ha passande utrymmen för en omfattande utställning för allmänheten av stiftelsen Bauhaus Dessaus värdefulla samling. Mer information hittar du på www.bauhaus-dessau.de och www.bauhaus100.de

Den moderna epokens delstat

Bauhaus var inte en avskiljd rörelse, utan snarare del av en särskild och tidstypisk strukturell förändring i regionen. De olika förbindelserna syns extra tydligt i dagens region Sachsen-Anhalt. Till följd av första världskriget fanns en stor optimism tillsammans med en snabbt växande industri, trots all politisk och ekonomisk instabilitet. En dynamik som tog regionen med raketfart till den politiskt, kulturellt och artistiskt moderna epoken och på så vis satte grunden för Bauhaus beslut att flytta från Weimar till Dessau i Anhalt-regionen. Den här vägen återspeglas tydligt i innovativ stads- och utvecklingsplanering. Nuförtiden representerar Sachsen-Anhalt inte bara Bauhausrörelsen utan även modernismen.
"Saxony-Anhalt. The Bauhaus. Our spirit. #moderndenken", är Sachsen-Anhalts slogan för att markera Bauhaus 100-årsjubileum. Provinsen tar på så vis upp det historiska Bauhaus nätverksfilosofi, med fokus på program i Dessau-Roßlau, Halle (Saale) och Magdeburg, och utökar det med andra projekt i olika delar av regionen. Detta nätverk inkluderar även sevärdheter som trädgårdsstaden i Wittenberg-Piesteritz och Diakonnissans moderhus i Elbingerode, liksom många andra mästerverk från den moderna eran.

Unika Bauhaus-evenemang i Sachsen-Anhalt 2019

School Fundamental i Dessau-Roßlau, 20-24 mars 2019: www.bauhaus-dessau.de

Festival Architecture Radical i Dessau-Roßlau, 31 maj-2 juni 2019: www.bauhaus-dessau.de

Stage total i Dessau-Roßlau, 11-15 september 2019: www.tourismus.dessau-rosslau.de

Invigning av Bauhaus Museum Dessau, 8 september 2019: www.bauhaus-dessau.de

Bauhaus Festival i Dessau-Roßlau, september 2019: www.bauhaus-dessau.de

Fler evenemang hittar du på www.bauhaus-entdecken.de.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bauhausskolan i Dessau. Ritad av Walter Gropius 1925-26. FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH
Bauhausskolan i Dessau. Ritad av Walter Gropius 1925-26. FOTO: Stadtmarketinggesellschaft Dessau-Roßlau mbH
Ladda ned bild

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Internationella reseindustrin till Wiesbaden för GTM 2019 - Tysklands största incomingworkshop8.5.2019 11:30:35 CESTPressmeddelande

Från 12 till 14 maj kommer runt 500 representanter från den internationella reseindustrin från 51 länder till Wiesbaden med anledning av den 45:e GTM Germany Travel Mart™. Deutsche Zentrale für Tourismus (DZT) arrangerar GTM årligen i samarbete med växlande partnerregioner och -städer. Delstaten Hessens huvudstad Wiesbaden har varit värd för arrangemanget både år 1977 och 2005 så det blir tredje gången gillt i år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum