Stiftelsen Skansen

100-årigt bröllopsjubileum firas med Drop in-bröllop

Dela

Den 9 juni 1918 vigdes det första paret i Seglora kyrka på Skansen. Nu hundra år senare kommer en rad par att gifta sig på Drop in-bröllop på samma dag. Mycket har förändrats sedan 1918 men kärleken firas även i år när hundratals par gifter sig utomhus på något som har blivit Skansens nyaste tradition.

Den 9 juni är det dags för den nionde upplagan av Drop in-bröllop på Skansen och gröna Tingsvallen. Sedan starten 2010, då Drop in-bröllop kom till som en hyllning till kronprinsessparets bröllop, har drop in-vigslar spritt sig vitt och brett. Svenska kyrkan har anordnat, många andra museer och anläggningar har hakat på, och det enkla men ändå festliga sättet att vigas har blivit etablerat som ett alternativ till stora påkostade bröllop.

Drop in-bröllopet är ett helhets-koncept. På plats finns förutom vigselförrättare och vittnen även fotografer‚ florister‚ make-up artister‚ nagelstylist och mycket mer. Den som vill kan köpa något att dricka i Champagnebaren, välja något ur bröllopsrepertoaren i sångtältet eller binda en björklövskrans till håret. Restaurangerna erbjuder bröllopsmenyer och det finns picknickkorgar att beställa för de som vill sitta i gröngräset. För barnen finns det bröllopspyssel och ansiktsmålning.

När Drop in-bröllop arrangerade för första gången 2010 förväntades det komma hela 50 par. Det kom 357. Sen var det något lugnare år två med 257 par, och sen ökade till över 400 flera år i rad. Förra sommaren kom 324 trots en mycket kall vår och en möjlig oro att marknaden var mättad, men så var det inte. I år är alla på Skansen nyfikna på hur många som kommer och om vädret håller i sig. Å andra sidan så skiner solen alltid på Skansen och speciellt över Tingsvallen.

Bröllopsstatistik
2010: 357

2011: 257
2012: 436
2013: 436
2014: 463
2015: 440
2016: 465
2017: 324

Bilder

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Snart är det klart - invigning för kunskapscentret Baltic Sea Science Center 11 april12.2.2019 07:00:00Pressmeddelande

Nu är huset på plats, utställningarna på väg upp och blandningen av sött och salt i akvarierna utprovad. Laxarna, torskarna och simporna har flyttat in i det stora akvariet och väntar på sällskap från ålar, braxen, sill och flera andra arter. En liten smörbult får vara sambo med två ungålar ett tag tills de alla tre växt till sig och kan samsas med de vuxna djuren. Kunskapscentret Baltic Sea Science Center på Skansen är på väg att bli klart. Invigningsdatum är satt till den 11 april.

Elbilstaxi prioriteras på Djurgården31.1.2019 06:00:00Pressmeddelande

Ungefär 15 miljoner människor besöker Djurgården årligen, vilket är fler än kinesiska muren. För aktörerna på Djurgården är det viktigt att alla kan ta sig hit på ett hållbart sätt. Många av dem väljer redan idag miljövänliga alternativ som spårvagn eller cykel, men en del tar också taxi. Nu inleder Kungliga Djurgården ett samarbete med föreningen Nollzon för att öka andelen eltaxibilar på Djurgården.

Trendiga gråärter skapar rusning på Skansen9.1.2019 10:21:39Pressmeddelande

När Agneta Magnusson skulle presentera sin bok och ha en föreläsning om den trendiga gråärten, och de lika intressanta rovorna och kålrötterna, på Skansen den 16 januari blev det fullbokat direkt. -Det hade vi inte räknat med, säger Sarah Gühne som ansvarar för föreläsningsverksamheten. Som tur är har Agneta en lucka i kalendern så hon kan komma tillbaka för en ny föreläsning redan nu den 24 januari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum