Växjö stift

100 barn med processionskors på kalas för 850-åriga Växjö stift

Dela

På lördag den 21 maj blir det barn- och ungdomskördag och kalas för alla barn i Växjö domkyrka och på Östrabo. Stiftets samtliga församlingar kommer då att få ett processionskors för barn som gåva av stiftet.

Barn från stiftets alla församlingar är inbjudna till kalas för att fira att Växjö stift fyllt 850 år. Samtidigt har kyrkosångsförbundet sin barn- och ungdomskördag, med temat ”Until now and forever”. Växjö stift fyllde 850 år redan 2020, men firandet har fått skjutas upp med anledning av pandemin.

Program
11.00 Repetitionerna inleds för barn- och ungdomskördagen
14.00-15.30 Skattjakt, hoppborg, glassfika, pyssel och fiskdamm på Östrabo
15.30 Gemensam promenad till Växjö domkyrka
16.00-17.00 Musikgudstjänst med utdelande av processionskors

Under gudstjänsten i domkyrkan blir det körsång av barnen som deltagit i barnkördagen. Det kommer också att delas ut 100 processionskors för barn, en gåva från Växjö stift till alla stiftets församlingar. Det blir ett fint fototillfälle när barnen bär ut de 100 korsen i procession.

Processionskorsen är formgivna och tillverkade av möbelsnickaren och formgivaren Jan Ekström från Vetlanda. Korsen är tillverkade av rökt ek, medan skaftet och foten är i björk. På ena sidan av skaftet har Ekström bränt in ”Växjö stift 850 år” och på andra sidan står det ”Låt barnen komma till mig”.

Mitt på korset sitter en glaspuck med Växjö stifts sigill från 1292. Sigillet pryds av tre huvuden, som symboliserar Sankt Sigfrids systersöner Unaman, Sunaman och Vinaman som enligt den medeltida legenden led martyrdöden genom halshuggning. Huvudena ska ha lagts i ett träkar som sattes ut i Växjösjön. Jan Ekström har skurit ut sigillstampen i mässing och glaspuckarna har tillverkats på Pukebergs glasbruk. Totalt kommer det att delas ut 180 processionskors.

Välkomna att bevaka och/eller ta kontakt för intervjuer!

Här finns mer information om kyrkosångsförbundets barn- och ungdomskördag.

För att få tillgång till bilder från dagen, kontakta vaxjostiftinfo@svenskakyrkan.s

Kontakter

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum