Statens medieråd

100 länder sluter upp på Safer Internet Day i morgon

Dela

I morgon, tisdagen den 9 februari, är det Safer Internet Day. Då sluter över 100 av världens länder upp för att arbeta för ett bättre internet för barn och unga. I Sverige ligger fokus på föräldrarna.

– Föräldrarna är barnens viktigaste resurs. Vi vet att de vill ta ansvar, även i den digitala delen av sina barns liv. Ändå säger barnen att vuxna sällan pratar med dem om internet. Vi tror att det beror på osäkerhet – många föräldrar och andra vuxna har för lite kunskap om hur barnens forum på nätet faktiskt fungerar, säger Helena Dal, verksamhetsansvarig för information och vägledning vid Statens medieråd och ansvarig för den svenska kampanjen kring Safer Internet Day.

För att stötta föräldrar har Statens medieråd tagit fram ett kunskapspaket om hur barns och ungas vardag på internet ser ut och fungerar. Paketet består av en ny video av regissören Anders Rune, en folder med fakta och fem konkreta råd, korta poddar om bland annat juridik, samt utbildningspaket för unga moderatorer och bloggare.

 * * *

FAKTA: Safer Internet Day

Safer Internet Day är ett event som organiseras i februari varje år av det europeiska Insafe-nätverket. Syftet är att främja en säker och ansvarsfull användning av internet och digitala medier, speciellt bland barn och unga.

Antalet deltagare ökar för varje år och involverar även länder utanför Europa. Numera deltar över 100 länder på flera kontinenter.

Sverige har, genom Statens medieråd och Bris, varit med varje år sedan starten 2004.

De senaste åren har fokus inom EU skiftat från att prata om hur vi skapar ett ”säkrare” internet, till att prata om ett ”bättre” internet.

NÅGRA SIFFROR

  • 90 % av föräldrarna till barn och unga mellan 13 och 16 år anser sig ha ett mycket stort ansvar när det gäller skydd av barn och unga när de använder medier. Samma siffror gäller för åldersgruppen 9–12 år, och för 17–18 år är siffran något lägre: 79%.
  • Barnens liv på internet är något som oroar föräldrar. 65% av föräldrarna till barn mellan 13 och 16 år oroar sig för att deras barn ska bli mobbat eller hotat på nätet.
  • När vi däremot har frågat barn om hur ofta de och deras föräldrar eller andra vuxna brukar prata om saker de gjort eller sett på nätet svarar 48 % av barnen i samma åldersgrupp (13–16 år) att de och deras föräldrar sällan eller aldrig pratar om saker de gjort eller sett på Internet.

Källa: Föräldrar & medier 2015 och Ungar & medier 2015, Statens medieråd 2015

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Statens medieråd
Statens medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens medieråd

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Statens medieråd

”En bild säger mer än tusen ord”- Statens medieråd ger unga verktyg att avslöja könsnormer i bildspråket12.12.2017 06:00Pressmeddelande

Varje dag möts vi av otaliga mängder bilder. Vad som syns och inte syns kan påverka vilka röster vi tar på allvar. I spåren av #metoo efterlyser skolelever utbildning och redskap för hur samhället kan skildra individer mer jämställt. Nu presenterar Statens medieråd ett nytt omfattande material om osynliga strukturer i bildspråket, riktat till pedagoger på högstadiet och gymnasiet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum