Lernia

1000 nya industrijobb behövs i Blekinge – här är utbildningen som ska säkra kompetensen

Dela

Blekinges tolv stora industriföretag planerar för ett ökat kompetens- och rekryteringsbehov inom de närmsta två till fem åren. Uppåt 1000 nya jobb kommer skapas och fler öppningar kan det bli med tanke på kommande generationsväxlingar. För att möta efterfrågan öppnar utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia en yrkeshögskoleutbildning i Ronneby till hösten inom CNC.

Enligt en undersökning av Techtank, den regionala utvecklingsaktören i Blekinge, kommer Blekinges tolv stora industriföretag där bl.a. Volvo Cars ingår, vara i behov av uppåt 1000 nya anställda de kommande två till fem åren. Hälften av dessa utgörs av yrkeskategorier som operatörer, montörer och processtekniker. En förutsättning för att möta detta behov är att det finns kompetent personal att tillgå. Med start i höst erbjuder därför bemannings- och utbildningsbolaget Lernia yrkeshögskoleutbildningen Certifierad CNC-tekniker i Ronneby.

 - Satsningarna som görs i Blekinge innebär stora möjligheter men de går inte att genomföra utan kompetent personal, därför är vi glada att erbjuda dessa utbildningar som passar den som vill vara med och bygga framtidens samhälle, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Sveriges avancerade tillverkningsindustri är en av de viktigaste branscherna i landet och tillgången på kvalificerad arbetskraft är avgörande för branschens framtid. Högre krav från kunder, större konkurrens och fler regler gör att företag idag behöver ha full kontroll på sin produktion. Därför behövs bland annat CNC-tekniker som kan styra, använda och programmera industrins maskiner.

Utbildningen har tagits fram i samarbete med industrin och näringslivet för att möta efterfrågan på arbetskraft samtidigt som att stora pensionsavgångar förväntas de närmsta åren inom dessa yrkeskategorier. Utbildningen är CSN-berättigad och studeras heltid under 1,5 år. Saman Mohammed Sahid har studerat Certifierad CNC-tekniker.

 - Branschen utvecklas hela tiden vilket lockar mig, jag vill inte stå still utan lära mig nya saker hela tiden. Dessutom är det en stor chans till jobb och därför tycker jag att fler borde söka sig hit för att vi behöver fler kollegor, säger Saman.

Utbildningen är öppen för ansökan fram till 31 maj, med start 30 augusti.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Techbolagens serverhallar skapar nya jobb i Norrbotten – yrkeshögskoleutbildning ska fylla kompetensbehovet24.5.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt regeringens digitaliseringsstrategi ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, en vision som kräver välfungerande mobilnät, fibernät och datacenter. Norrbotten är en av de platser där techsektorn valt att etablera serverhallar och annan digital infrastruktur och för att möta de kompetensbehov som uppstår ska utbildnings- och bemanningsaktören Lernia nu utbilda fler fiber- och nätverkstekniker i Piteå.

Bristande psykiatrisk vård i Västerbotten – ny utbildning ska trygga patientens behov17.5.2022 08:10:00 CEST | Pressmeddelande

Den psykiska ohälsan i Västerbotten ökar enligt Folkhälsomyndigheten – 4 av 10 uppgav i en undersökning i år att de upplever ångestproblematik jämfört med 3 av 10 under 2012. Samtidigt visar en ny utredning av region Västerbotten att endast 8 procent av dem som söker psykiatrisk vård får hjälp inom vårdgarantins tidsram. En bidragande faktor är enligt Arbetsförmedlingen att för få utbildas inom vårdsektorn, och därför erbjuder utbildning- och bemanningsföretaget Lernia till hösten yrkeshögskoleutbildningen “Specialistundersköterska inom psykiatri” med bas i Skellefteå.

Stockholm rustar för framtidens digitaliserade samhälle – utbildning ska omskola framtidens arbetskår17.5.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Stockholms stads vision är att genom digitalisering bli världens smartaste stad till 2040. Samtidigt larmar techsektorn om ett underskott på 70 000 personer med kompetenser inom IT redan till år 2024. Enligt Arbetsförmedlingens uppskattning kommer även omkring 1,3 miljoner nya jobb skapas i Sverige fram till år 2030 till följd av teknikutvecklingen. För att möta den stora efterfrågan och de nya kompetensbehoven inom branschen erbjuder Lernia till hösten en utbildning inom molntjänster och IT-infrastruktur med bas i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum