Lindholmen Science Park

11 tillväxtbolag inom AI bjuds in till MobilityXlab


Dela

11 tillväxtbolag företag inom AI (artificiell intelligens) har nu valts ut för att ingå i MobilityXlabs vårperiod. Syftet är att tillsammans skapa framtidens mobilitet genom ett unikt samarbete med MobilityXlabs globala partners.

Bild: Lindholmen Science Park
Bild: Lindholmen Science Park

Under MobilityXlabs första år har 40 tillväxtbolag pitchat för de sex partnerbolagen CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenuity. 20 av dem har hittills bjudits in. Många samarbetsprojekt befinner sig i utvecklingsfasen och några är redan klara för proof of concept-fasen. Några befinner sig dessutom redan i accelerations-/integrationsfasen, vilket är väldigt intressant för MobilityXlab i stort.

Fokus för vårperioden 2019 ligger på tillväxtbolag som utvecklar lösningar inom mobilitet och connectivitet med hjälp av AI-plattformar. Lösningarna kan exempelvis bidra till förarstöd, smarta infrastrukturer, självkörande fordon, trafikplanering, nya affärsmodeller för mobilitet, mobilitetslösningar för delningsekonomin m.m. Efter en noggrann urvalsprocess har MobilityXlab nu nöjet att välkomna elva företag.

– När vi hade valt ut vilka företag som skulle bjudas in insåg vi att nästa vår kan bli en fantastisk period för oss på MobilityXlab och för framtidens innovationer inom mobilitet, säger Katarina Brud, programansvarig för MobilityXlab på Lindholmen Science Park, som arbetar nära partnerföretagen. Det är faktiskt tre av våra tillväxtföretag som har bjudits in genom vårt engagemang i Nordic Future Mobility Week, ett event som Vinnova var värd för på Stanford University förra veckan, fortsätter Katarina.

– När man summerar det första året, med många projekt mellan startups och bolag och många högintressanta partnerprojekt, ser vi tydligt att de som samarbetar är vinnare, säger Didier Schreiber, Senior Vice President för innovation på CEVT och styrelseordförande för MobilityXlab.

Några av nykomlingarna kommer att nyttja möjligheten att flytta in till MobilityXlabs kontor på Lindholmen Science Park i Göteborg redan i början av januari.

– MobilityXlab ger oss möjlighet att arbeta tillsammans med de främsta bilföretagen i Sverige. Det är jättespännande att få utveckla autonom körning tillsammans, säger Harri Santamala, vd på Sensible4.

– Vi har redan sett ett stort intresse från kunder inom fordonsbranschen och det är verkligen ett spännande tillfälle för oss att fysiskt flytta närmare dessa kunder genom MobilityXlab, säger grundarna av Ainomaly, David Berglund och Karl Meinke.

Här är de företag som har valts ut:
Foretellix: Hanterar de stora utmaningarna med ”GigaScale”, att kontrollera automatiserade fordon som består av allt från miljoner till miljarder olika scenarion. GigaScale uppnås genom att kombinera beprövad automation, intelligens och återanvändning.

Sensible 4: Tillverkar system till autonoma fordon för åretruntbruk, även för hårt nordiskt vinterklimat och extrema väderförhållanden. 

Project Cosimo: Tillhandahåller AI-automation som en tjänst för företagsadministration. Maskininlärning används för att automatisera repetitiva uppgifter inom logistik, leverantörskedja, finansiering och redovisning.

Ainomaly: Gör mjukvara säkrare med hjälp av AI. Algoritmerna i Ainomalys lösning förkortar tiden till marknaden för buggfri kod. För självkörande fordon innebär det säkrare lösningar i trafiken till en lägre kostnad.

Viscando: Hjälper trafikmyndigheter att fatta bättre beslut baserade på objektiva fakta. Viscando erbjuder automatiska system för detaljerad kunskap och hantering av trafik i smarta städer, och deras produkter och tjänster bidrar till säkrare trafik och mer hållbara städer.

Imagimob: Leder utvecklingen inom artificiell intelligens, Edge AI, vilket innebär att uppgifter och databehandling görs lokalt på små enheter.

V2X Network: Ger alla tillgång till bildata. Den första plattformen som tillhandahåller decentraliserad åtkomst till data som alstras av smarta bilar för utveckling av en eftermarknadsapplikation och en automatisk mekanism som ger incitament att bidra med data.

Univrses: Levererar teknologier och professionella tjänster till globala kunder i behov av computer vision och artificiell intelligens, främst inom autonom körning och autonoma robotar.

Från Silicon Valley bjuds följande företag in:
Algolux: Algolux möjliggör autonomt seende som ger kameror kapacitet att se tydligare och uppfatta det som inte kan fångas upp av dagens bild- och synsystem. Algolux’ AI-teknologi kan hantera det verksamhetskritiska kravet på säker och stabil uppfattningsförmåga för självkörande fordon och aktiva säkerhetssystem (ADAS).

Cognomotiv: Tillhandahåller AI-tjänster i realtid integrerade i fordon och som distribueras via en plattform med öppen källkod (automotive-grade) till bil- och transportindustrierna för att kontrollera säkerhet, trygghet och korrekt funktion hos uppkopplade, halvautonoma och autonoma fordon under hela deras driftstid.

ZaiNar: Möjliggör världens bästa tidssynkronisering mellan nätverk vilket ger platsspårning med under en meters noggrannhet av RF-enheter såsom telefoner, bilar, mopeder, drönare och IoT i 3D utan behov av att komplettera utrustningen.

Följande bolag välkomnas också att stanna kvar:
Annotell: Tillhandahåller en unik webbaserad plattform som gör det avsevärt smidigare och effektivare att skapa annoterad data av hög kvalitet för övervakad maskininlärning.
Ekkono: Gör uppkopplade saker smarta genom att bädda in avancerad maskininlärning i den uppkopplade enheten, s.k. edge computing.

Machine Intelligence Sweden: Överför den senaste forskningen inom maskininlärning från den akademiska världen till strategiska industriella användningsområden.

Talkamatic: Skapar nästa generation av konverserande AI.

Valossa: Tillhandahåller enastående videoigenkänning och innehållsinformation som skapar nytt värde ur videor. Valossa utvecklar också en informationslösning för igenkänning av förare och passagerare som är integrerad i bilen för nästa generations körupplevelser.

Viking Analytics: Hjälper till att förutse och förhindra avbrott hos maskiner samt planera underhåll för den tunga industrin.

MobilityXlab är en okonventionell samarbetsplattform där stora och framväxande företag med banbrytande idéer driver innovationen framåt tillsammans. Vi ger nya företag möjlighet att växa genom tillfällen till strategiska samarbeten med sex globala aktörer inom mobilitet och uppkoppling. Vi brinner för transporter och vi är övertygade om att vi tillsammans tar oss närmare framtidens mobilitet och förbättrar morgondagens värld.


MobilityXlabs partners är CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group, Zenuity och Lindholmen Science Park. Initiativet stöds av Vinnova och Västra Götalandsregionen.


För mer information kontakta:

Katarina Brud
, MobilityXlab

031 764 70 29

katarina.brud@mobilityxlab.com

Didier Schreiber, 
CEVT

0733 23 36 09
didier.schreiber@cevt.se

Nyckelord

Bilder

Bild: Lindholmen Science Park
Bild: Lindholmen Science Park
Ladda ned bild
Bild: Lindholmen Science Park
Bild: Lindholmen Science Park
Ladda ned bild
Bild: Lindholmen Science Park
Bild: Lindholmen Science Park
Ladda ned bild

Länkar

Om

Lindholmen Science Park
Lindholmen Science Park
Lindholmspiren 3-5, Box 8077
402 78 Göteborg

031-764 70 00http://www.lindholmen.se

Lindholmen Science Park är en samverkansmiljö inom styrkeområdena transport, ICT, visualisering och media. Vi erbjuder en neutral arena där näringsliv, akademi och myndigheter tillsammans driver innovation för samhällsutveckling. I snart 20 år har vi varit med och skapat framgångsrika samarbeten på regional, nationell och internationell nivå.

Följ Lindholmen Science Park

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lindholmen Science Park

Pressinbjudan: Välkommen den 28 januari på pressträff och lansering av AI Innovation of Swedens nya nod i Stockholm - partners i världsklass offentliggörs24.1.2020 15:51:39 CETPressinbjudan

I samband med lanseringen av AI Innovation of Swedens nya nod i Stockholm och offentliggörandet av nya partners arrangeras ett event i Stadshuset. Anna König Jerlmyr är värd för eventet och Ibrahim Baylan, Irene Svenonius och Darja Isaksson deltar i programmet. Dessutom äger två spännande paneler rum med högnivårepresentanter från det svenska AI- och innovationsekosystemet, inklusive näringsliv, akademi och offentlig sektor. Media är välkomna att delta under hela eventet.

Handbok för normkritisk visualisering lanseras - för mer inkluderande städer22.11.2019 10:42:40 CETPressmeddelande

Visualisering är ett viktigt verktyg för att kommunicera visioner för stadsutveckling. Men om bilderna som visas är väldigt likriktade i fråga om t ex kön, funktionsvariation och etnicitet, riskerar de att bidra till att människor osynliggörs och diskrimineras. Nu lanseras en guide och handbok som med konkreta verktyg utmanar normer och vill bidra till mer inkluderande städer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum