Luleå stift, Svenska kyrkan

110 diakoner och präster samlas i Luleå

Dela

När höstterminen nu startat kallar biskop Åsa Nyström till diakon- och prästmöte i Luleå stift. 20–21 september samlas omkring 110 personer i Luleå, till inspration, föreläsningar och att äntligen få mötas igen.

Diakon- och prästmöte i Tegs kyrka, i slutet av augusti. Foto: Emma Berkman/Luleå stift
Diakon- och prästmöte i Tegs kyrka, i slutet av augusti. Foto: Emma Berkman/Luleå stift

Den 20–21 september samlar biskop Åsa Nyström omkring 110 diakoner och präster från Kiruna i norr till Umeå i söder, till diakon- och prästmöte i Luleå. Det är första gången hon kallar till möte för den så kallade vigningstjänsten, det vill säga de i Svenska kyrkan som vigs till tjänst.

– Som biskop i Luleå stift känner jag mig oerhört glad att vi nu får mötas till diakon- och prästmöte. Min bön och förhoppning är att vi under temat Låt ditt rike komma ska få tillfälle att fördjupas i vår tro, inspireras och stärkas i vårt uppdrag som diakoner och präster, säger Åsa Nyström.

På mötet medverkar tre namnkunniga föreläsare: Ninna Edgardh, präst och professor i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet, Sven-Erik Fjellström, präst och missionär som tidigare arbetat som ekumenisk handläggare för Svenska kyrkan på nationell nivå, samt Patrik Hagman, teolog, författare och docent i politisk teologi vid Åbo akademi.

Årets diakon- och prästmöte äger rum på två orter, för att så många som möjligt ska kunna delta. För tre veckor sedan, den 30–31 augusti, ägde den första omgången rum då omkring 140 personer samlades i Umeå.

Besök diakon- och prästmötet

Välkommen att som reporter besöka diakon- och prästmötet! Programmet äger rum på Quality Hotel (Storgatan 17) och i Luleå domkyrka, se nedan. Vänligen kontakta pressekreteraren inför besök.

Program

   Tisdag 20 september

11.00–12.00

Inledningsmässa med biskop Åsa Nyström m.fl. Alla deltagare bär diakon- eller prästskjorta. Luleå domkyrka.

13.30–14.30

Låt ditt rike komma, biskop Åsa Nyström. Quality Hotel.

15.00–16.30

Vad ska vi likna Guds rike vid?, bibelstudium med Sven-Erik Fjellström, präst och missionär. Quality Hotel.

"Ett par av kart-apparna på min telefon erbjuder mig att skicka in egna iakttagelser för att förbättra kartan. Så vill jag jobba den här dagen. Några kända – och kanske okända – bibeltexter blir kartor. Sedan ska vi med ”GPS” (Gjorda Personliga Spaningar) tillsammans navigera i berättelserna – och förhoppningsvis bli överraskade."

17.30–18.30

Förbönsgudstjänst, med medarbetare från Bodens pastorat. Luleå domkyrka.

 

Onsdag 31 augusti

08.45

Laudes/morgonbön med Pär Parbring, stiftsadjunkt för rekrytering och gudstjänstliv, mfl. Luleå domkyrka.

09.30–10.30

Kyrkan som verktyg för Guds rike, föreläsning med Patrik Hagman, teolog och författare. Quality Hotel.

"Jag kommer försöka visa hur viktigt tron på Guds rike är för Jesus hela verksamhet, och försöka resonera kring vad det betyder för oss som vill verka i hans efterföljd idag. Guds rike utmanar oss alltid, det låter sig inte fångas i våra trygga formuleringar och tankesätt."

11.00–12.00

Diakoni som gudsrikespraktik, föreläsning med Ninna Edgardh, präst och professor i kyrkovetenskap. Quality Hotel.

"Svenska kyrkans diakoni har brett stöd i Sverige. Många upplever att diakonin uttrycker värderingar som är grundläggande för vårt samhälle. Det är glädjande för oss som kyrka, men just därför också viktigt att fundera över. Vilka motiv har vi som kyrka för vårt diakonala arbete? Vad har Guds rike att göra med vår tids globala utmaningar i fråga om miljö och klimat, rättvisa, fred och demokrati?"

13.30–15.00

Med himmelriket är det som... Panelsamtal under ledning av biskop Åsa Nyström, med Patrik Hagman, Ninna Edgardh, Anders Hedberg, diakon i Nederluleå församling, och Lena Malm, präst i Råneå församling. Quality Hotel.

15.00–16.00

Sändningsmässa med medarbetare från Arjeplog-Arvidsjaurs pastorat. Alla deltagare bär diakon- eller prästskjorta. Luleå domkyrka.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Diakon- och prästmöte i Tegs kyrka, i slutet av augusti. Foto: Emma Berkman/Luleå stift
Diakon- och prästmöte i Tegs kyrka, i slutet av augusti. Foto: Emma Berkman/Luleå stift
Ladda ned bild

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum