Linköpings kommun

12 000 till pristagare i “Mat är kultur”

Dela

Fritidsverksamheten på servicehuset i Ryd och Gröna gårdens vårdboende vann tävlingen “Mat är kultur” i var sin kategori.

“Mat är kultur” är en tävling som äldrenämnden utlyste för år 2020 inom äldreomsorgen. Tävlingen riktar sig till samtliga utförare som har servicehus, trygghetsboende, träffpunkter med fritidsverksamhet eller vårdboende. 

Syftet med tävlingen är att stimulera till att skapa en trevlig måltidssituation  där kultur och meningsfulla aktiviteter bidrar till att berika vardagen för äldre i Linköpings kommun. Vinnaren presenteras under en digital träff av äldrenämndens ordförande  Liselotte Fager (KD).

- Tävlingen ska uppmuntra till fler kreativa och innovativa aktiviteter. Samtliga nominerade har gjort fantastiska insatser för att höja livskvalitén för våra äldre. Jag är stolt över att få presentera vinnarna av årets tävling Mat är kultur, sa Liselotte Fager.

Bakgrund

Äldrenämnden har under tidigare år utlyst en trädgårdstävling för alla äldreomsorgsenheter i Linköpings kommun. Efter fem år ansåg äldrenämnden att det fanns anledning att byta inriktning på tävlingen.

Tävlingen består nu  av två kategorier:

  • mat och kulturskapande aktiviteter på servicehus/trygghetsboende/träffpunkter 
  • mat och kulturskapande aktiviteter på vårdboende

En aktivitet

Verksamheten har fått utse en aktivitet att tävla med. Den ska återkomma med regelbundenhet och ha en tydlig koppling till brukarnas individuella behov och efterfrågan. Den ska vara väl förankrad i verksamheten och verksamhetschefen ska ge förutsättningar för att utveckla aktiviteterna och bidra till engagemang i hela personalgruppen.

Fem bidrag lämnades in. En fritidsverksamhet vid servicehus, trygghetsboende, träffpunkter och fyra vårdbostäder lämnade in bidrag.

Vinnare i kategorin servicehus/ trygghetsboende/ träffpunkter.

Förstapriset på 12 000 kronor fick Ryds fritidsverksamhet, Attendo, med aktiviteten ”Hela världens Ryd”

Juryns motivering var följande:
“Hela världens Ryd” är en aktivitet som i olika tappning är återkommande i Ryd. Aktiviteten stimulerar till ökad livskvalitet och motverkar ofrivillig ensamhet. Detta genom att resenärerna i grupp både får uppleva nya resmål och få nya smakupplevelser från världens alla hörn.

Vinnare i kategorin aktiviteter på vårdboende

I kategorin  “Aktiviteter på vårdboende” gick förstapriset på 12 000 kronor, till Gröna gårdens vårdbostad, Vardaga. Aktiviteten kallades ”Europeiska länder”

Juryns motivering var följande:
Aktiviteten ”Europeiska länder” är ständigt pågående med flera olika delar. Här knyts föreläsningar om geografi, tipspromenader och virtuella resor genom VR-glasögon ihop med matprovning med traditionella menyer från olika länder. Aktiviteten är glädjespridande och har involverat många olika externa aktörer.  

Fler priser

  • Andra plats gick till  Kvarnbackens vårdbostad, Vardaga, med aktiviteten ”Fredagsdrinken”.  Priset var 8000 kronor. 
  • Tredje plats gick till  Gottfridsbergsgårdens vårdbostad, Vardaga, med aktiviteten ”Vi bakar”. Priset var  5 000 kronor.

De olika verksamheterna kommer också att få beställa tårtor, som äldrenämnden bekostar, för att fira i verksamheten. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum