Stockholms stad

13 januari: Julgranar blir risvasar i vattnen runt Djurgården

Dela

Fredag den 13 januari är det dags för den årliga nedsänkningen av återvunna julgranar för att hjälpa fiskebestånden i Stockholms vattenmiljöer. Granarna sänks ned och blir så kallade risvasar i vattnen runt Djurgården, så att nya uppväxtmiljöer kan skapas.

Foto: Johan Pontén
Foto: Johan Pontén

Det är Stockholms stad som tillsammans med SportFiskarna, Stromma och Smålandsgran står bakom arrangemanget. Risvasarna byggs på plats och vi åker sedan ut med Stromma-båt för att sänka ned granarna i vattnen kring Djurgården.

– Fiskarna i vår snabbt växande huvudstad får allt mindre utrymme. Båttrafik och fler hårda ytor som kajer leder till att deras naturliga livsmiljöer försvinner. Det gör det svårt för många arter att hitta gynnsamma platser att leva och föröka sig på. Lyckligtvis är våra julgranar perfekta för abborrens och gäddans lek, där de kan lägga sin rom och ynglen får dessutom en trygg uppväxtplats bland riset, säger Oliver Karlöf fiskerikonsulent i Stockholms stad.

Tre till fem granar buntas ihop, sänks på lämpliga djup och lagom till våren kommer de till användning när vattnet värms upp och leken nalkas. En gammal men mycket beprövad fiskevårdsmetod som gör stor nytta med liten insats.

– Risvasarna är en prioriterad åtgärd för friskare kustvatten. Tillsammans med övriga kommuner runt Strömmen och Lilla Värtan planerar vi också andra insatser för det marina växt- och djurlivet. Vi vill till exempel bygga fiskvänliga undervattensrev på ett antal platser, säger Katarina Forslöw, projektledare kustvatten, i Stockholms stad.

Vad: Nedsänkning av risvasar från båt

Var: Strandvägskajen 20

Tid: 07:00 den 13 januari

Journalister är välkomna att delta.

Kontakter

Johan Pontén, Kommunikatör miljöförvaltningen, 08-508 288 98, johan.ponten@stockholm.se

Bilder

Foto: Johan Pontén
Foto: Johan Pontén
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum