Trafikverket

13 nya trafiksäkerhetskameror på fyra sträckor i Dalarna

Dela

Under februari och mars sätter Trafikverket upp 13 nya trafiksäkerhetskameror längs med fyra sträckor i Dalarna. Kamerorna är placerade där de gör mest nytta för att undvika olyckor i samband med höga hastigheter och tät trafik. På det sättet kan liv räddas.

Under vecka 6 sätter Trafikverket upp fyra nya trafiksäkerhetskameror vid väg 70, Oxberg – Älvdalen.
Veckorna 10-11 sätts fyra kameror upp vid väg 66, Läsarbo - Söderbärke, tre kameror vid väg 50, Ludvika – Nedre Malsjö samt två kameror vid väg 270, Hedemora – Älvnäs.

– Kamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv, säger Gabriella Gulliksson, utredare på Trafikverket. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får.

Syftet med trafiksäkerhetskamerorna är inte att bötfälla de som kör för fort utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken. De nuvarande 1 500 kamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.

Platserna är utvalda i samverkan med polisen för att hitta de sträckor där de får störst effekt på trafiksäkerheten.


Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

  • De 1 500 trafiksäkerhetskameror som fanns vid utgången av 2015 räddar cirka 20 liv per år.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Samtliga trafiksäkerhetskameror innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar dag och natt under hela året.

Före mer information: http://www.trafikverket.se/resa-och-trafik/Trafiksakerhet/Trafiksakerhetskameror/

Kontakter

Gabriella Gulliksson, utredare, Trafikverket,
010- 123 61 98
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum