Håll Sverige Rent

1300 skolor och förskolor tävlar om att bli årets mest hållbara

Dela

Om knappt en månad har förskolor och skolor runt om i hela Sverige möjlighet att vinna pris som årets mest hållbara. Skolorna ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med att få in hållbarhet i barnens och ungdomarnas undervisning.

Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

1300 för-, grund- och gymnasieskolor i 215 kommuner ingår i programmet Grön Flagg och nu ska det snart avgöras vilka av dem som har varit bäst på att jobba med hållbarhet under året.

Grön Flagg ingår, tillsammans med Skräplabbet och Unga Reportrar, i Håll Sverige Rents skolsatsning ”Hållbarhet på schemat”. Ett initiativ som tar vara på den enorma förändringskraft som finns hos Sveriges alla skolbarn och omsätter det i konkret engagemang för en mer hållbar värld.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor. Totalt är det 135 110 barn och unga i Sverige som jobbar med Grön Flagg i sin skola.

"Alla barn och ungdomar har rätt till en hållbar framtid utan nedskräpning. Därför är det viktigt att alla får lära sig om hållbar utveckling, oavsett om de går i förskola, grundskola eller på gymnasiet. Vi vill lyfta fram de verksamheter som arbetar med detta och som ger barnen framtidstro och handlingskraft", säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Tre gymnasier, fem grundskolor och fem förskolor kommer den 21 oktober att nomineras till priset, som delas ut till en vinnare i varje kategori. I år är fjärde gången som priset delas ut. Vinnarna presenteras i samband med Grön Flagg-dagen den 11 november.

Förra året vann Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona.

Lista på alla för-, grund- och gymnasieskolor som är med i Grön Flagg:

https://skola-kommun.hsr.se/gron-flagg/vi-ar-med

FAKTA om Grön Flagg

-          Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

-          Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

-          Läs mer på https://skola-kommun.hsr.se/gron-flagg

FAKTA om Grön Flagg-dagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

-          Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent
Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum