13,4 miljoner för nyupptäckt ryskt kejserligt porträtt

Dela

Stockholms Auktionsverk sålde under onsdagen K.E. Makovskys magnifika porträtt av prinsessan Yurievskaya, den ryske tsar Alexander II:s andra gemål för 13,4 miljoner kronor. Den högsta noteringen för ett klassiskt verk i Sverige i höst.

Stockholms Auktionsverk säljer kejserligt porträtt
Stockholms Auktionsverk säljer kejserligt porträtt

Det är fantastiskt att får vara del av en sådan här försäljningsframgång, säger Niclas Forsman, VD Stockholms Auktionsverk. Våra efterforskningar, kring vad som från början bara var ett imponerande porträtt av Makovsky, ledde oss fram till det ryska hovet och en mycket spännande historik. Det här visar att expertiseringen inte bara är en rolig del av vårt arbete utan av största betydelse för ett synnerligen gott resultat, fortsätter Forsman. 

Porträttet som målades 1880 visades senast vid XX11 utställningen i St. Petersburg 1913. Målningen har sedan dess varit borta tills det i somras, mer än hundra år senare, upptäcktes i en våning i Stockholm. Efter en lång och spännande budgivning mellan flera internationella samlare såldes den historiska målningen för 13.400.0000 kr. 

Nyckelord

Kontakter

Nina Juhl
Press
08-453 67 84
nina.juhl@auktionsverket.se

Bilder

Stockholms Auktionsverk säljer kejserligt porträtt
Stockholms Auktionsverk säljer kejserligt porträtt
Ladda ned bild
K.E. Makovskys portträtt av Prinsesssan Yurievskaya
K.E. Makovskys portträtt av Prinsesssan Yurievskaya
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms AuktionsverkStockholms Auktionsverk är ett av Skandinaviens marknadsledande auktionshus och världens äldsta. Företaget grundades 1674. De stilepoker som kallas barock, rokoko och gustavianskt har sålts under sin samtid hos oss. Här kan ni som besökare finna det ni söker bland konst, möbler, smycken, silver, porslin, glas, mattor, böcker och mycket annat från olika tidsepoker.

Sedan 2014 ingår vi i Lauritz.com - tillsammans är vi störst i Norden.

Följ Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk

Niclas Forsman lämnar sin tjänst som VD på Stockholms Auktionsverk15.3.2018 17:21Pressmeddelande

Niclas Forsman har valt att träda tillbaka som VD för Stockholms Auktionsverk efter 21 år på posten. Under hans ledning har Auktionsverket tagit steget in i ett nytt årtusende och presenterat konst, konsthantverk, design och antikviteter av högsta klass för allmänheten. Inte bara som handelsplats, utan också som kulturinstitution och kunskapscenter som förmedlat konst och konsthistoria på ett suveränt och respektfullt sätt.

ART PROJECT THANDA - Internationell grupputställning på Stockholms Auktionsverk med Afrika, Punk, Mexiko, biblisk feminism och New York-dandyism som tema19.1.2018 14:30Pressmeddelande

År 2016 tog konstnär Johan Falkman med sig 17 internationella konstnärer till Intibane, ett forsknings-camp, del av Dan Olofssons Safari Lodge, Thanda, i Sydafrika.Där fick de inspireras av den afrikanska kulturen, människorna, djurlivet och naturen. Arbetet presenteras nu i en stor grupputställning med måleri, skulptur och fotografi. Alla intäkter går till Christin och Dan Olofssons välgörenhetsorganisation Star for Life. Organisationen hjälper sydafrikanska ungdomar med utbildning och hälsa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum