Åre 2019

13:E (!) VINSTEN FÖR SÄSONGEN FÖR HIRSCHER – NÄRMAR SIG STENMARK OCH MAIER

Dela

Den österrikiska giganten Marcel Hirscher hade redan säkrat vinsten i den totala storslalomcupen inför lördagens tävling i Åre. Och han avslutade storstilat, med ännu en vinst, 23 hundradelar före Henrik Kristoffersen, Norge.

Världscupfinalens näst sista dag började med 20 minusgrader och det var minst sagt krispigt i Åre. Vindarna hade dessutom vänt från västliga till östliga över natten och ökade i styrka allt eftersom temperaturen steg under dagen. Herrarnas storslalomstart fick flyttas ned inför andra åket på grund av kraftiga vindar.

Det hindrade inte Marcel Hirscher. Det var redan klart att Hirscher skulle ta sin fjärde (!) raka totalvinst i storslalomcupen och han var en självklar favorit i den sista tävlingen för säsongen. Österrikaren ledde med en bekväm halvsekund efter första åket och kunde, trots ett par mindre misstag i andra åket, ta hem segern med 23 hundradelar före norrmannen Henrik Kristoffersen. Fransmannen Victor Muffat-Jeandet slutade på tredje plats efter Kristoffersen, som hade det snabbaste andra åket av alla.

I den totala rankingen samlade Hirscher ihop 720 poäng under säsongen, 145 poäng mer än Kristoffersen. Alexis Pinturault, Frankrike, slutade trea i totalen med 329 poäng. Den svenska storslalomspecialisten Matts Olsson hade behövt 31 poäng mer för att nå topp tre i den totala världscupen och hade behövt vara tvåa i lördagens tävling. Olsson slutade dock sexa och landade därmed på femte plats i den totala cupen med 299 poäng.

OS-guldmedaljören André Myhrer hade förkylningskänningar under lördagen och stod över storslalomen för att fokusera på söndagens slalom där han siktar på att knipa tredjeplatsen i slalomcupen.

Marcel Hirscher tog i och med lördagens seger den 13:e segern för säsongen, vilket tangerar Ingemar Stenmarks rekord från säsongen 1978/-79 som också tangerades av Hermann Maier säsongen 2000/2001. Hirscher har därmed chansen att skriva alpin skidhistoria om han tar hem herrarnas slalom på söndagen. Han har redan säkrat ytterligare en totalseger i slalomcupen som alltså blir hans sjunde kristallglob i rad.

Missa inte kvällens festligheter på Åre torg där alpinstjärnorna kommer finnas på plats för autografskrivning med mera. Se schemat nedan och följ världscupfinalen via vår officiella hemsida och genom att ladda ner Åre 2019-appen från Google Play eller App Store.

Program

Lördag, 17 mars
17.30 Åre 2019 soppa och autografskrivning på torget
18.30 Bib Draw Slalom herr, Officiell prisceremoni slalom dam

Söndag 18 mars

9.45 Storslalom Dam (1st run)
10.45 Slalom Herr (1st run)
12.30 Storslalom Dam (2nd run)
13.30 Slalom Herr (2nd run)

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum