Åre 2019 AB

13:E (!) VINSTEN FÖR SÄSONGEN FÖR HIRSCHER – NÄRMAR SIG STENMARK OCH MAIER

Dela

Den österrikiska giganten Marcel Hirscher hade redan säkrat vinsten i den totala storslalomcupen inför lördagens tävling i Åre. Och han avslutade storstilat, med ännu en vinst, 23 hundradelar före Henrik Kristoffersen, Norge.

Världscupfinalens näst sista dag började med 20 minusgrader och det var minst sagt krispigt i Åre. Vindarna hade dessutom vänt från västliga till östliga över natten och ökade i styrka allt eftersom temperaturen steg under dagen. Herrarnas storslalomstart fick flyttas ned inför andra åket på grund av kraftiga vindar.

Det hindrade inte Marcel Hirscher. Det var redan klart att Hirscher skulle ta sin fjärde (!) raka totalvinst i storslalomcupen och han var en självklar favorit i den sista tävlingen för säsongen. Österrikaren ledde med en bekväm halvsekund efter första åket och kunde, trots ett par mindre misstag i andra åket, ta hem segern med 23 hundradelar före norrmannen Henrik Kristoffersen. Fransmannen Victor Muffat-Jeandet slutade på tredje plats efter Kristoffersen, som hade det snabbaste andra åket av alla.

I den totala rankingen samlade Hirscher ihop 720 poäng under säsongen, 145 poäng mer än Kristoffersen. Alexis Pinturault, Frankrike, slutade trea i totalen med 329 poäng. Den svenska storslalomspecialisten Matts Olsson hade behövt 31 poäng mer för att nå topp tre i den totala världscupen och hade behövt vara tvåa i lördagens tävling. Olsson slutade dock sexa och landade därmed på femte plats i den totala cupen med 299 poäng.

OS-guldmedaljören André Myhrer hade förkylningskänningar under lördagen och stod över storslalomen för att fokusera på söndagens slalom där han siktar på att knipa tredjeplatsen i slalomcupen.

Marcel Hirscher tog i och med lördagens seger den 13:e segern för säsongen, vilket tangerar Ingemar Stenmarks rekord från säsongen 1978/-79 som också tangerades av Hermann Maier säsongen 2000/2001. Hirscher har därmed chansen att skriva alpin skidhistoria om han tar hem herrarnas slalom på söndagen. Han har redan säkrat ytterligare en totalseger i slalomcupen som alltså blir hans sjunde kristallglob i rad.

Missa inte kvällens festligheter på Åre torg där alpinstjärnorna kommer finnas på plats för autografskrivning med mera. Se schemat nedan och följ världscupfinalen via vår officiella hemsida och genom att ladda ner Åre 2019-appen från Google Play eller App Store.

Program

Lördag, 17 mars
17.30 Åre 2019 soppa och autografskrivning på torget
18.30 Bib Draw Slalom herr, Officiell prisceremoni slalom dam

Söndag 18 mars

9.45 Storslalom Dam (1st run)
10.45 Slalom Herr (1st run)
12.30 Storslalom Dam (2nd run)
13.30 Slalom Herr (2nd run)

Bilder

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum