Försäkringskassan

15 000 föräldrar berörs av lagändring för underhållsstöd

Dela

Den 1 april i år tillkom nya regler i lagstiftningen gällande underhållsstöd. Om en underhållsskyldig förälder har betalat rätt belopp, i rätt tid i minst sex månader till Försäkringskassan ska underhållsstöd inte längre betalas ut. Istället ska föräldrarna gemensamt komma överens om ett underhållsbidrag och sköta betalningen mellan varandra.

Sex månader har gått sedan den nya lagen om underhållsstöd infördes. Med start i oktober kommer Försäkringskassan att börja underrätta de föräldrar som berörs. I ett första steg kontaktas 2 215 av de totalt 14 803 föräldrar som har betalat rätt belopp i rätt tid och som omfattas av den lagändring som beslutades av riksdagen i november 2015.

- Tanken är att föräldrarna ska samarbeta i frågor som har med barnets försörjning att göra. Det underhållsbidrag som föräldrarna ska komma överens om ska grundas på vad barnet faktiskt kostar, samt vad föräldrarna har för ekonomisk förmåga, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan.

I de fall det föreligger särskilda skäl, till exempel hot, kommer Försäkringskassan även i fortsättningen att betala ut underhållsstöd till den förälder som barnet bor hos. Om betalningarna av olika anledningar inte fungerar mellan föräldrarna så kan den förälder som barnet bor hos ansöka om underhållsstöd igen.

Föräldrar kan vända sig till Försäkringskassan för att få råd och stöd vid frågor om försörjning av barnet.

  • Det finns möjlighet till personligt webbmöte med Försäkringskassans specialutbildade handläggare.
  • Ett beräkningsverktyg finns också på webben där föräldrarna själva kan räkna ut ett underhållsbidrag som speglar barnets behov.

Fakta
Underhållsbidrag
: När ett barn bor hos endast en av föräldrarna, ska den andra föräldern betala underhållsbidrag.

Underhållsstöd: Ett bidrag till barn vars föräldrar inte bor tillsammans och där betalningen av underhållsbidrag inte fungerar. Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan.

Relaterat
Läs tidigare pressmeddelande i ämnet här
Länk till beräkningsverktyget finner du här
Länk till podd och ytterligare information finner du här

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Generaldirektör Ann-Marie Begler lämnar Försäkringskassan27.4.2018 13:32Pressmeddelande

Regeringen har idag meddelat att generaldirektör Ann-Marie Begler får lämna Försäkringskassan i förtid. ”När jag tillträdde i september 2015 fick jag ett mycket tydligt uppdrag från regeringen. För att på bästa sätt utföra det uppdraget valde jag att fokusera på stärkt rättssäkerhet, service och effektivitet. Jag är stolt över vad jag har åstadkommit, framför allt när det gäller rättssäkerheten, på denna korta tid. Men jag hade naturligtvis sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnande avsåg, det vill säga till 2021. Det har varit en spännande tid, jag har under dessa år besökt medarbetare över hela landet en dag i veckan, och jag är imponerad av den kompetens, ansvarskänsla och plikttrogenhet som finns i denna stora myndighet.” Till tf generaldirektör har Maria Hemström-Hemmingsson utsetts. Hon tillträder den 1 maj. För mer information, kontakta Försäkringskassans presstjänst: 010-1169888.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum