Djurens Rätt

150 000 kräver att regeringen sätter stopp för vilda djur på cirkus

Dela

Djurens Rätt och Newsners lämnar tisdagen den 16 februari över 150 000 namn till regeringen för att förbjuda vilda djur på cirkus. Kampanjen har nått framgång, inte minst i sociala medier under hashtagen #IntePåCirkus. Namninsamlingen är den största i Djurens Rätts 134-åriga historia.

Cirkuslivet är ett problem för de flesta djur, men är särskilt problematisk för vilda djur. Detta var utgångspunkten när Djurens Rätt och sajten Newsner under 2015 tillsammans lanserade kampanjen #IntePåCirkus för att få till ett förbud mot vilda djur på cirkus.

- Kampanjen har nått stor framgång och slagit alla våra tidigare rekord. Under det första dygnet skrev mer än 25 000 personer på namninsamlingen, vår webbsida slog besöksrekord och nu är detta vår största namninsamling genom tiderna. Givetvis hoppas vi nu också att vi får gehör från politiskt håll, säger Peter Nilsson, kampanjsamordnare på Djurens Rätt.

Överlämningen sker under tisdagseftermiddagen till en tjänsteperson vid näringsdepartementet. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som är ansvarig minister i frågan, har låtit meddela via sin sekreterare att han inte har möjlighet att närvara under överlämningen.

En klar majoritet, 68 % av svenskarna, tycker inte att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur på cirkus. Detta enligt en opinionsundersökning av Demoskop, som Djurens Rätt låtit göra våren 2015. Två tunga instanser - Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som år 2011 tog fram förslag till ny djurskyddslag – har föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.

- Det här är en kraftig opinionsyttring. Svenska folket har sagt sitt och lagstiftningen behöver uppdateras därefter. Vi vet att det finns en politisk vilja att genomföra detta så vi hoppas verkligen att ansvariga politiker nu tar detta på allvar och lägger fram ett konkret förslag, säger Stefan Persson på Newsner.

Flera partier har under kampanjen tydliggjort sitt ställningstagande och uttalat sitt stöd för ett förbud. I nuläget är i princip samtliga partier för ett förbud för åtminstone elefanter och sjölejon på cirkusar i Sverige.

Kampanjen och uppropet finns på www.djurensratt.se/intepacirkus

Media som vill närvara inför överlämningen är välkomna att höra av sig på 070 649 20 41

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Future of fashion - Sveriges första djurvänliga modevisning12.10.2018 07:30Pressmeddelande

På Djurens Rätts mässa Vegovision som äger rum på Münchenbryggeriet i Stockholm, anordnas Sveriges första djurvänliga modevisning. Modeindustrin är en komplex industri som inte bara bidrar till en stor klimatpåverkan men som också orsakar lidande för miljontals djur. Djurens Rätt vill ändra på detta och med Future of fashion visar organisationen det senaste inom en växande skara modeföretag som arbetar hållbart både när det kommer till djur och natur.

1 miljon EU-medborgare kräver förbättringar för Europas grisar10.10.2018 16:43Pressmeddelande

För att nå ökad lönsamhet bryter grisuppfödningen i Europa regelbundet mot lagstiftningen, liksom mot allmänhetens uppfattning om hur uppfödning av grisar bör gå till. Fram till nu har lagstiftarna valt att titta åt andra hållet. Djurens Rätt, Eurogroup for Animals och de mer än en miljoner personer som har skrivit under uppropet “End Pig Pain” kräver nu att EU-kommissionen agerar.

Rikstäckande annonskampanj visar svenska kycklingars verklighet21.9.2018 15:12Pressmeddelande

Med start den 24 september visar Djurens Rätt upp verkligheten i den svenska kycklingindustrin genom en omfattande annonskampanj på 50 helsidor i både rikstäckande och lokala tidningar. Annonserna är en del av kampanjen “99 miljoner”, vars namn syftar till det antal kycklingar som föds upp och slaktas i Sverige varje år. Trots att bilderna i annonserna visar kycklingarnas vardag har ett flertal dagstidningar valt att inte publicera dem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum