Stadsarkivet

150 ungdomar skriver Stockholms historia

Dela

I projektet – ungdomar skriver Stockholms historia, kommer totalt 150 av stadens cirka 9000 sommarjobbare att arbeta med att skapa sin Stockholmshistoria. Ungdomarna kommer från fem olika stadsdelar och kommer att jobba i blandade grupper. Fotarbetet sker ute på gator och torg där de intervjuar, dokumenterar och reflekterar över de olika stadsdelarnas historia utifrån ett förutbestämt tema.

Här är den första gruppen av de totalt 150 ungdomarna som ska arbeta med projektet i sommar. Fotograf: Nathaniel Contardo
Här är den första gruppen av de totalt 150 ungdomarna som ska arbeta med projektet i sommar. Fotograf: Nathaniel Contardo

Ungdomarna får tillgång till biblioteken i stadsdelarna och Stadsarkivet där de har plats att bearbeta materialet och nära till källorna. Målet är att dokumentationen ska bidra med nya perspektiv som kan fylla på, utveckla och tillgängliggöra Stockholms historia för fler, samtidigt som det finns ett rikt källmaterial att luta sig mot. Ungdomarna får även se nya platser i staden med möjlighet att lära sig mer om Stockholm.

Projektet som drar igång 11 juni är en vidareutveckling från förra året då 48 ungdomar från Rinkeby fick arbeta på ett liknande sätt på Stadsarkivet. Den stora skillnaden i år är att det är många fler ungdomar från flera delar av Stockholm.

–  Det är ett bra sätt att ge ungdomar en värdefull erfarenhet från arbetslivet i stadens olika verksamheter som kan leda till både nya jobb och intressen. Genom projektet får Stadsarkivet och kulturförvaltningen även presentera kulturarvsverksamhet som ett framtida yrkesval, säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.

–  För Stockholm är ungdomars röster och perspektiv viktiga, det här projektet är ett led i att ta tillvara på den kompetens som finns bland unga idag, säger Robert Olsson, kulturdirektör.

De medverkande stadsdelsförvaltningarna är Kungsholmen, Enskede-Årsta-Vantör, Hässelby/Vällingby, Skärholmen och Skarpnäck, det är också av dem som ungdomarna är anställda. Projektledare är Soon Olsson från kulturförvaltningen. Projektet är ett samarbete mellan Stadsarkivet, kulturförvaltningen, utbildningsförvaltningen, arbetsmarknadsförvaltningen, idrottsförvaltningen och de inblandade stadsdelsförvaltningarna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Här är den första gruppen av de totalt 150 ungdomarna som ska arbeta med projektet i sommar. Fotograf: Nathaniel Contardo
Här är den första gruppen av de totalt 150 ungdomarna som ska arbeta med projektet i sommar. Fotograf: Nathaniel Contardo
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stadsarkivet
Stadsarkivet
Kungsklippan 6
Stockholm

+46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/
  • Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 50 000 besökare per år.
  • Stadsarkivet har en omfattande program och visningsverksamhet.
  • Stadsarkivet har idag över 8,6 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu.
  • Cirka fem kilometer av de 8,6 milen handlingar är idag digitaliserade.
  • I Stadsarkivet finns 3,5 miljoner kartor och ritningar.
  • I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
  • Varje år besvarar Stadsarkivet ca 20 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v
  • Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
  • Läs mer om Stadsarkivet på stockholm.se/stadsarkivet eller följ och gilla på Facebook och Instagram

Följ Stadsarkivet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet

Stor bredd präglar höstens publika program på Stadsarkivet21.8.2017 13:59:00 CESTPressmeddelande

För Stadsarkivets besökare innebär hösten mängder av spännande programpunkter. Startskottet går den 30 augusti med en av höstens alla Onsdagshistorier, den första om Baron Görtz som slutade sina dagar på galgbacken i Skanstull. Sen rullar det på med spännande föreläsningar och visningar varje vecka. Hör om starka män i Stockholm som brottades med björnar och lyfte pianon, solljusbehandling mot tuberkulos på 1800-talets Kungsholmen och agitatorn Kata Dalström och hennes kamp för lika rösträtt etc. I höstens magasinsvisningar berättas det bland annat om kriminaliserad homosexualitet och om hur Stockholm växer. Under Arkivkvällarna på torsdagar får du veta allt om ditt hus och om stockholmarnas stora fotbollsintresse. Därtill en Arkivlördag varje månad, bland annat med tema Finland som i år firar 100 år som självständig stat.

Besöksrekord på Stadsarkivet under Kulturnatt 2017!3.5.2017 15:50:00 CESTPressmeddelande

I lördags kväll på Kulturnatten den 29 april ringlade köerna långa till Stadsarkivet på Kungsklippan. Hela 896 besökare hade trotsat den kyliga aprilkvällen och gick på magasinsvisningar, fick hjälp att söka i olika databaser och testade sina kunskaper om det gamla Stockholm. Även besökssiffrorna för det första tertialet visar på ett stort intresse för Stadsarkivet. Jämfört med de första fyra månaderna 2016 har 12 procent fler valt att besöka Stadsarkivet, vilket innebär att 17 424 personer hittills i år har tagit del av verksamheten på Kungsklippan 6..

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum