Svenska Cykelförbundet

16-åriga Hilda Andersson är redan världstrea i cykeltrial

Dela

Hilda Andersson gjorde det makalöst bra när hon har blivit trea i världscupen totalt och nu jobbar landslaget i cykeltrial i medvind inför VM i Abu Dhabi i mitten av november.

Det är förstås inspirerande att jobba inför VM även om informationen har diffus. Alla fyra landslagsmedlemmarna som var på världscupen i Köpenhamn i helgen presterade bra.

"Fantastiskt glädjande med Hildas prestation givetvis. Och jag tycker att alla de övriga resultaten i Köpenhamn också gladde", säger förbundskaptenen Mats Hult.

Nadine Kåmark var nia, Alexander Karlsson på plats 15 och junioren Ludvig Andersson 30:e.

Och den fjärde svenska cyklisten gjorde det fantastiska att som 16-åring ta sin andra bronspeng i rad på årets världscup, som bara innehöll de bägge deltävlingarna. Andra rundan i semin var det bästa hon har kört resultatmässigt i den korta men framgångsrika trialkarriären.

Det blev en tredjeplats i totalen för Hilda Andersson, som helt enkelt är trea i världen i år – hittills. 16-åringen från Arvika har bara haft regerande världsmästaren Vera Baron Rodriguez, Spanien, och ex-världsmästaren Nina Reichenbach, Tyskland, före sig på de storinternationella tävlingarna i år. Hon är till och från förbi en av dem...

Vad ligger bakom den här grymma prestationskurvan?

"Det är mycket träning och framför allt rätt träning med rätt stöd som ger det här. Du kan komma till den nivån med enbart massa träning men just att hon har helheten och redan har samlat internationell erfarenhet i en trygg miljö gör att framgångarna har kommit redan nu", analyserar Mats Hult.

Hilda Andersson var trea i Spanien där det var mera naturliga stationer.

Hilda är verkligen en plusvariant mentalt. Det är en sak att göra de här sakerna hemma i Arvika. Men att fixa att palla trycket i Spanien där trialsporten är som störst och sedan i centrala Köpenhamn är imponerande.

"Ja, det är ett stor mentalt tryck, bara mycket folk tittar, det är ju individen, viktigt att finns stöd i laget. Så har vi alltid jobbat; man ska vara trygg i laget i alla situationer."

Text: SCF
Arkivbild: SCF

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Tufft VM-linjelopp för Ludvigsson när Evenepoel vann i rena krossen25.9.2022 11:11:13 CEST | Pressmeddelande

Herrarnas VM-linjelopp över 267 kilometer var en mastig historia där den ende svensken, Tobias Ludvigsson, fick släppa till sist kontakten med huvudklungan efter ett struligt varv med en kostsam bakhjulspunktering med sju och en halv mil kvar. Ludvigsson kämpade sig tillbaka men bröt senare. Vann gjorde extremt formstarke 22-åringen Remco Evenepoel. Belgaren krossade allt motstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum