Svenska kyrkan

16 filmer tävlar om Svenska kyrkans filmpris

Dela

På fredag invigs den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival. För sextonde året delar Svenska kyrkan ut sitt filmpris. Ett fokusområde på årets festival är religion, och det blir filmvisning i en synagoga, en kyrka och en moské.

Sexton filmer tävlar om Svenska kyrkans filmpris på 50 000 kronor och statyetten Angelos. Foto: Mikael Ringlander
 

16 filmer är i år nominerade till Svenska kyrkans filmpris som ska gå till en film som håller hög konstnärlig kvalitet samtidigt som den levandegör existentiella frågor.

Pristagaren får förutom 50 000 kronor också ta emot statyetten Angelos, skapad av Erland Forsberg. Vinnaren av Svenska kyrkans filmpris presenteras vid filmens första offentliga visning under festivalen.

Filmerna som tävlar om Svenska kyrkans filmpris
OUAGA GIRLS Regi: Theresa Traoré Dahlberg 
SHAPESHIFTERS Regi: Sophie Vuković 
CITIZEN SCHEIN Regi: Kersti Grunditz Brennan, Jannike Åhlund, Maud Nycander,
DRÖM VIDARE Regi: Rodja Sekerzök 
EXFRUN Regi: Katja Wik Epifanía Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia 
SYSTRAR BAKOM GALLER Regi: Nima Sarvestani 
EPIFANÍA: Regi: Anna Eborn och Oscar Ruiz Navia 
DEN ENDA VÄGEN Regi: Manuel Conchas
RUM 213 Regi: Emelie Lindblom 
TRAFIKLJUSEN BLIR BLÅ I MORGON Regi: Ragnhild Ekner 
MIN MOR Regi: Maj Wechselmann
VYKORT FRÅN PETROKEMIN Regi: Simon Borka Gunnarsson 
THE INERTIA VARIATIONS Regi: Johanna Saint Michaels
INGEN TID FÖR KÄRLEK Regi: Bengt Löfgren och Bo Sjökvist 
PEARL OF AFRICA Regi: Jonny von Wallström
SAMEBLOD Regi: Amanda Kernell!

Juryn för Svenska kyrkans filmpris 2017
Mikael Ringlander
Juryordförande. Präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan Göteborgs stift och en av projektledarna för Svenska kyrkans kultursatsning Se Människan. 
Caroline Krook
Tidigare biskop i Stockholms stift, ordförande för Sigtunastiftelsen, författare och föredragshållare.
Roland Hedlund
Mångårig projektledare och producent på Sveriges television. Har arbetat med bland annat Hem till byn, Ett dockhem, Charlotte Löwensköld, På spåret och var en av initiativtagarna till Dobidoo.

Fokus Gudar och människor
Ett av årets fokusområden på festivalen är ”Gudar och människor”, med en rad filmer som anknyter till tro och religion. Bland annat arrangeras i samarbete med Göteborgs interreligiösa råd filmvisning i Göteborgs synagoga, Göteborgs domkyrka och Göteborgs moské. I samband med visningarna kommer regissörerna Ori Sivan, Eugène Green och Omar Regan att finnas med för ett samtal kring sina filmer.

Det blir också flera seminarier på temat film och religion, Svenska kyrkan är medarrangör till två av dem. Det första, ”Är det möjligt att filma Gud?”, handlar om hur tro, gudar och religion har skildrats genom filmhistorien. Medverkar gör författarna Anita Goldman och Göran Greider tillsammans med teologen Ola Sigurdson, imamen Mohammad Muslim och teaterregissören Yael Feiler.

I det andra, med rubriken ”Tro och politik”, medverkar regissörerna Eugène Green, Omar Regan, Magdi Ahmed Ali och Elisabeth E. Shuch i ett samtal om hur det är att skildra ett så känsloladdat och mångfacetterat ämne som religion på film.

Göteborg Film Festival är Nordens ledande filmfestival med över 30 000 besökare i fjol. Årets festival pågår 27 januari - 6 februari. Vid sidan av religion är också samisk film i särskild fokus i år.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Internationell biståndsallians möts i Uppsala19.10.2018 10:57Pressmeddelande

Den 27 oktober till 1 november håller ACT-alliansen sin tredje generalförsamling i Uppsala, med 350 deltagare från hela världen. ACT-alliansen är en av världens största biståndsallianser, där Svenska kyrkan och Diakonia är svenska medlemmar. Bland inbjudna gäster finns FN:s vice generalsekreterare, Amina Mohammed, högsta chefen för FN-organet UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka, biståndsminister Isabella Lövin samt Carin Jämtin, generaldirektör för Sida.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum