Växjö stift

166 sommaröppna kyrkor i Växjö stift

Dela

I år presenteras 166 kyrkor i Växjö stifts sommarkyrkobroschyr ”Vägen till kyrkrike”. Med sommarkyrkorna vill Svenska kyrkan möta semesterlediga och turister och ge möjlighet att uppleva det levande kulturarv som kyrkobyggnaderna utgör.

Myresjö gamla kyrka. Foto: Mathilda Eriksson.
Myresjö gamla kyrka. Foto: Mathilda Eriksson.

– Sommaren är upptäckternas tid då man ofta är ute på vägarna och kanske har lite mer tid för att stanna till en stund. Vi vill lyfta möjligheten att besöka våra kyrkor, som är ett levande kulturarv som används än i dag. Kyrkan är både en mötesplats och en plats där du kan samla dina tankar i lugn och ro, säger Sara Peterson, kommunikatör på stiftskansliet i Växjö.

Många av stiftets kyrkor är unika kulturmiljöer, med konstföremål från olika tidsepoker från tidig medeltid och framåt. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus, be en bön eller bara för en stunds stillhet. Många sommarkyrkor bjuder in till gudstjänster, en god kopp kaffe med hembakat, musikevenemang, konstutställningar och andra programpunkter.

Välkommen att göra reportage om våra sommaröppna kyrkor!

Förteckning över sommarkyrkorna

Svenska kyrkan i Växjö stift ger varje sommar ut broschyren Vägen till kyrkrike. I broschyren finns en förteckning över årets sommaröppna kyrkor, kyrko-, kultur- och naturreservat samt pilgrimsleder. Här går det att se vilka kyrkor i just ert närområde som håller sommaröppet, samt kontaktuppgifter för respektive kyrka. Broschyren innehåller även information om bland annat öppettider och gudstjänsttider. Många av kyrkorna har även audioguide där man kan lyssna på information om kyrkan från sin mobiltelefon.

Sommarkyrkor i sociala medier

Svenska kyrkan har tagit fram en app, ”Kyrkguiden”. Appen gör det möjligt att hitta den kyrka som är närmast dig, oavsett var i landet du befinner dig, samt att få veta mer om kyrkan och församlingen. På @kulturarvet på Instagram bjuds det på bilder och berättelser från det kyrkliga kulturarvet. Många av de sommaröppna kyrkorna finns också på Facebook och Instagram.

Om sommarkyrkor

Sommarkyrkor har funnits ända sedan 1960-talet, då kyrkor på Öland började visa upp sin verksamhet bland annat på campingplatser. Sedan 1980-talet görs en enkel broschyr med information om de sommaröppna kyrkorna. Ambitionen med verksamheten var och är att Svenska kyrkan ska möta folket på semestern.

Kontakter

Bilder

Myresjö gamla kyrka. Foto: Mathilda Eriksson.
Myresjö gamla kyrka. Foto: Mathilda Eriksson.
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I helgen vigs fyra till tjänst i Växjö stift10.6.2020 10:35:46 CESTPressmeddelande

Till helgen firas präst- och diakonvigning i Växjö domkyrka, då fyra kandidater vigs till tjänst. Som så mycket annat kommer också vigningarna att påverkas av pandemin. Istället för en gemensam vigningsdag kommer kandidaterna att vigas två och två, under lördagen och söndagen. Med folkhälsomyndighetens gällande restriktioner kommer vigningarna att behöva bli mindre välbesökta än vanligt. - Det är en oerhört stor glädje att få ta emot dessa fyra till tjänst i Växjö stift, säger biskop Fredrik Modéus.

Vårdarens bön30.4.2020 09:33:09 CESTPressmeddelande

I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. Tillsammans med min fru som arbetar i vården har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

Vårdarens bön27.4.2020 08:39:03 CESTNyheter

Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Tillsammans med min fru, som arbetar i vården, har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum