Länstrafiken Örebro

17 januari lanseras Närtrafik i hela Örebro län

Dela
Kollektivtrafikens linjenät förlängs och når, med hjälp av Närtrafik, ända ut till alla invånare på landsbygden. Satsningen möjliggör resor med Länstrafiken till och från bostadsadresser som har saknat tillgång till kollektivtrafik eller haft ett begränsat trafikutbud vid närmsta hållplats.
Bild: Icon Photography
Bild: Icon Photography

Närtrafik är ett hållbart resealternativ som kan nyttjas när avståndet mellan en bostadsadress och dess närmsta busshållplats är över 1 km eller när trafikutbudet vid närmsta busshållplats är begränsat och trafikeras av färre än 10 avgångar i vardera riktningen per dygn.

Resan med Närtrafik transporterar resenären mellan en bostadsadress och dess närmsta utsedda Närtrafikhållplats. Det kommer att finnas cirka 50 olika Närtrafikhållplatser runt om i länet som är belägna med närhet till mataffär, apotek, postkontor samt möjlighet att resa vidare i länet med buss och tåg.

De fordon som kommer att köra Närtrafik är samma fordon som kör Serviceresor i Örebro län. Genom en effektivare planering kan de nyttjas till Närtrafikresor under tider då färre reser med Serviceresor.

– Vi är väldigt glada över att vi med Närtrafik kan komplettera och skapa en förlängning av det nuvarande linjenätet i den allmänna kollektivtrafiken, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef för Länstrafiken.

Beslutet att införa Närtrafik fattades av samhällsbyggnadsnämnden i Region Örebro län i slutet av 2020. Sedan tidigare har konceptet prövats i Askersund och Nora. Närtrafik har tidigare också funnits i viss form i Laxå med omnejd, och nu lanseras Närtrafik i hela länet – och det med ett förbättrat upplägg.

– Det känns jättebra att vi äntligen kan lansera närtrafiken, ett beslut vi tog innan pandemin som många väntat på, säger Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Snabbfakta:

  • Närtrafik är en form av anropsstyrd trafik, vilket innebär att fordonet kör på beställning och ej enligt en förbestämd tidtabell eller linjesträckning.
  • Du kan resa med Närtrafik helgfri måndag-torsdag kl. 09.00-14.30 och kl. 17.30-21 samt helgfri fredag kl. 09.00-14.30.
  • Bokning sker via telefonsamtal till Länstrafikens beställningscentral på vardagar kl. 08.00-16.30. Du får räkna med en viss framkörningstid.
  • Länstrafikens periodbiljetter och skolkort är giltiga för resor med Närtrafik. Möjligheten att köpa en enkelbiljett för Närtrafik kommer inom kort att finnas i Länstrafikens app. Det är också möjligt att köpa en enkelbiljett för Närtrafik i fordonet med betalkort. Sjukresor med Närtrafik är kostnadsfritt vid uppvisande av Vårdbiljett i Länstrafikens app, papperskallelse eller besökskvitto.
  • Priset för en enkelbiljett med Närtrafik är 45 kr för vuxna (från 20 år) och 22 kr för ungdomar (7–19 år). Upp till två barn under 7 år reser utan kostnad tillsammans med betalande resenär. Åldersgränsen för ensamåkande är 12 år.

Mer information om Närtrafik finns på lanstrafiken.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Icon Photography
Bild: Icon Photography
Ladda ned bild

Länkar

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

Nöjda sjukrese- och färdtjänstresenärer i Örebro län22.2.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Nu har resultatet från den årliga undersökningen Barometern för Anropsstyrd trafik för 2022 kommit och som tidigare år visar den en hög nöjdhet bland de som reser med färdtjänst och sjukresor i Örebro län. Undersökningen omfattar bland annat upplevelsen vid bokning av resa, till vilken tid man blivit tilldelad och förarens bemötande. Allra nöjdast är de som är över 80 år och de som reser ofta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum