Transportstyrelsen

17 personer omkom i apriltrafiken på väg

Dela

Under april 2021 omkom 17 personer och 924 personer skadades i vägtrafiken (84 svårt skadade och 840 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 17 maj 2021.

9 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, 2 på motorcykel, 2 på cykel, 2 var fotgängare och 2 var andra trafikanter. 3 bilister omkom i singelolyckor och 3 bilister omkom i mötesolyckor. 3 av de omkomna var över 65 år. Med bilist avses de som åker i personbil, lastbil och buss.

Medelantalet omkomna i april månad, under de föregående fem åren 2016-2020, är 17 personer. Totalt under de fyra första månaderna januari-april 2021 omkom 44 personer jämfört med 59 omkomna samma period 2020.

– Möte- och singelolyckor är de två vanligaste olyckstyper med dödlig utgång. Vi ser att omkomna i både singel- och mötesolyckor hittills i år har halverats jämfört med snittet för samma period de senaste fyra åren (2017-2020), säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under de senaste tolv månaderna (maj 2020-april 2021) har 177 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (maj 2019- april 2020) omkom 210 personer. Jämför man med ett fem-års medelvärde för motsvarande tidigare tolv-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 33 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Svaga klimatregler för sjöfarten trots protester18.6.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sjöfartens FN-organ IMO antog i går slutligt ett nytt globalt styrmedel som ska minska utsläppen från internationell sjöfart. Men de internationella förhandlingarna slutade med ett nederlag för Sverige. Trots högljudda protester antogs lägre utsläppsminskningar än vad man tidigare kommit överens om. “Vi är mycket bekymrade och besvikna”, uppger de svenska representanterna från Transportstyrelsen i en kommentar till beslutet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum