Transportstyrelsen

17 personer omkom i oktobertrafiken på väg

Dela

Under oktober 2021 omkom 17 personer och 1 182 skadades (136 svårt skadade och 1 046 lindrigt skadade) i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 15 november 2021. Det är fem fler omkomna jämfört med oktober månad 2020.

Bland de omkomna var 10 män och 7 kvinnor, 5 av de omkomna var 65 år eller äldre.
6 bilister omkom i singelolyckor och 3 bilister omkom i mötes- eller korsandeolyckor. De flesta omkomna hade färdats i personbil (8 personer), 3 omkomna var motorcyklister och 3 var fotgängare eller cyklister.

– Så här års ökar halk- och påkörningsolyckorna, enligt vår olycksdatabas Strada. Vi vill påminna om hur viktigt det är att använda halkskydd och reflexer när du går eller cyklar i trafiken. Reflexer kan rädda liv på oskyddade trafikanter. Samtidigt behöver bilister vara särskilt uppmärksamma på fotgängare och cyklister när det är mörkt ute, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.    

Medelantalet omkomna i oktober månad, under de föregående fem åren 2016–2020, är 20 personer.

Hittills i år (januari–oktober 2021) har 161 personer omkommit i trafiken och det är 4 färre omkomna jämfört med samma period 2020 och 24 procent lägre jämfört med snittet för samma period de senaste fem åren 2016-2020.

Under de senaste tolv månaderna (november 2020–oktober 2021) har 200 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (november 2019–oktober 2020) omkom 195 personer. Jämför man med ett fem-års medelvärde för motsvarande tidigare tolv-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 22 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna statistik över vägtrafikolyckor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum