Region Norrbotten

171 miljoner i EU-medel till projekt i norr

Dela
Bristen på arbetskraft är en av Norrbottens mer akuta utmaningar. Nu går EU in med stöd till lokala projekt som på olika sätt vill ta sig an problemet. – Vi blir alla vinnare varje gång en ny person kommer in på arbetsmarknaden, säger Helena Öhlund (S).

Det är inte bara insatser för en inkluderande arbetsmarknad som nu ska få EU-medel. Även projekt inom forskning och innovation samt tillväxt och konkurrenskraft får många miljoner kronor i stöd. Sammanlagt är det 171 miljoner kronor i EU-medel som fördelas på projekt i Norrbotten och Västerbotten.

Beslutet om vilka projekt som prioriteras togs av strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland.

Totalt fördelas 57,6 miljoner kronor från Europeiska socialfonden (ESF+) till projekt inom utbildning och arbetsmarknad i Norrbotten och Västerbotten. Ett projekt som får 8,3 miljoner kronor stöd är Luleå kommuns ”På spåret”. Det handlar bland annat om att göra SFI-undervisningen och vuxenutbildningen mer yrkesorienterad och stärka samarbetet med näringslivet. Lapplands kommunförbunds projekt LEVA ska genom validering korta vägen till vård- och omsorgsyrken för den som har tidigare erfarenhet. Det får 3,9 miljoner kronor att arbeta med.

– Norrbotten har stora behov av arbetskraft. De arbetslösa i länet är ganska få men vi blir alla vinnare varje gång en ny person kommer in på arbetsmarknaden. De här projekten ska skapa nya och kortare vägar till arbete, säger Helena Öhlund (S), ledamot av Strukturfondspartnerskapet.

Inom området forskning och innovation bidrar Europeiska regionalfonden (ERUF) med medel till flera projekt som omfattar utveckling av testbäddar. Bland annat går 4,4 miljoner kronor till Intersective Game – ett projekt som syftar till att använda avancerad teknik från spelvärlden i till exempel biltester, gruvnäring och byggindustri.

I Gällivare får projektet Arctic Food Arena knappt 4 miljoner kronor till en testbädd för storskalig livsmedelsproduktion med hjälp av spillvärme från bland annat LKAB. Bland projekten finns även testbäddar som rör musikproduktion och entreprenörskap.

– Testbäddarna skapar utrymme för samverkan kring utveckling av produkter, tjänster och processer. De här projekten kommer att stärka Norrbottens innovationskraft, säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

Luleå Tekniska Universitet får 4,8 miljoner kronor till sitt projekt SMALL, som handlar om att skapa attraktiva och livskraftiga landsbygder med hjälp av digital teknik. Bland annat ska man testa digitala gallerior, mobila arbetsplatser och en servicebuss.

Ett av de mindre projekt som får medel, 320 000 kr, är en förstudie om hur ett Regionalt Skogscentrum ska kunna etableras i Överkalix.

Pengarna kommer från EU:s socialfond (ESF+) och Europeiska regionalfonden (ERUF).

Om strukturfondpartnerskapen

Strukturfondspartnerskapen ska underlätta för gemensamma prioriteringar mellan regional utvecklingspolitik, arbetsmarknadspolitik och EU:s sammanhållningspolitik.

Partnerskapet prioriterar bland ansökningar till det regionala strukturfondsprogrammet och socialfondsprogrammet. Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland omfattar Norrbottens och Västerbottens län.

Tillväxtverket och Svenska ESF-rådet som förvaltande myndigheter fattar de formella besluten för varje projekt.

Nyckelord

Kontakter

Monica Lejon
Enhetschef Näringsliv och samhälle
monica.lejon@norrbotten.se

Bilder

Dokument

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum