Transportstyrelsen

18 personer omkom i julitrafiken på väg

Dela

Under juli 2020 omkom 18 personer och 1 328 personer skadades i vägtrafiken (167 svårt skadade och 1161 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 15 augusti 2020. Det är en färre omkommen jämfört med motsvarande månad 2019.

8 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, 3 på motorcykel, 3 i lätt lastbil, och 4 var fotgängare och cyklister. 5 bilister och 2 motorcyklister omkom i singelolyckor, medan 2 bilister och 1 motorcyklist omkom i mötesolyckor.

– Sommarmånaderna brukar vara de månader när flest dödsolyckor inträffar, men i år är det andra året i rad som antalet omkomna för juli är det lägsta jämfört med tidigare år. Vi ser att antalet omkomna totalt för de sju första månaderna i år (januari-juli) är det lägsta i modern tid, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i juli månad, under de föregående fem åren 2015-2019, är 32 personer.

Under de senaste 12 månaderna (augusti 2019 - juli 2020) har 208 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (augusti 2018 - juli 2019) omkom 276 personer. Jämför man med ett 5-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 23 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor 

Kontakt för media

Khabat Amin, statistiker Väg och järnväg, Transportstyrelsen
010-495 56 66
khabat.amin@transportstyrelsen.se

Transportstyrelsens presstjänst
010- 495 43 00 press@transportstyrelsen.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Utsläppregleringen av tvättvatten från skrubbrar på fartyg bör skärpas1.10.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

En skrubber tvättar avgaserna från fartyg och gör att utsläppen till luft av svavel och partiklar minskar. Samtidigt släpps tvättvattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större bearbetning/behandling för att uppfylla nuvarande krav. Antalet skrubbrar ökar och därför anser HaV och Transportstyrelsen att utsläppsregleringen av tvättvatten bör skärpas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum