Växjö stift

181 öppna Sommarkyrkor i Växjö stift

Dela

I år presenteras 181 kyrkor i Växjö stifts sommarkyrkobroschyr ”Vägen till kyrkrike”. Sommarkyrkorna ger en möjlighet att uppleva det levande kulturarv som kyrkobyggnaderna utgör.

Många aktiviteter ställs om i år men sommarkyrkorna är öppna för besök. Fler än vanligt kanske stannar hemma istället för att resa iväg. Då passar det bra med utflykt på hemmaplan och ett besök i en kyrka i närheten. Många av stiftets kyrkor är unika kulturmiljöer, med konstföremål från olika tidsepoker från tidig medeltid och framåt. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus, be en bön eller bara för en stunds stillhet. Innan besöket är det bra att kolla i appen Kyrkguiden för uppdaterad information, eller på kyrkans webbsida. I appen kan den intresserade även få digital rundvandring av vissa kyrkor.

En del kyrkor är i år med i en drakrunda, där besökaren kan leta efter drakar och odjur i kyrkan. Drakrundan är en del i ett större projekt med fokus på metall och metallföremål. I de 41 anmälda kyrkorna finns också små metalldrakar, i fyra olika färger, som besökaren kan få och trä på en nyckelring. Det finns också ett målarhäfte med drakar och odjur för barn att måla i, dessa går att skriva ut från Växjö stifts webb. Drev-Hornaryds kyrka och Hakarps kyrka finns med både i drakrundan och finns som motiv i målarhäftet.

Välkommen att göra reportage om och i alla sommaröppna kyrkor!

Broschyr med utflyktsmål för hemester
Svenska kyrkan i Växjö stift ger varje sommar ut broschyren Vägen till kyrkrike. I broschyren finns en förteckning över årets sommaröppna kyrkor, kyrko-, kultur- och naturreservat samt pilgrimsleder. Här går det att se vilka kyrkor i just ert närområde som håller sommaröppet, samt kontaktuppgifter för respektive kyrka. Broschyren innehåller information om öppettider. Många av kyrkorna har audioguide där man kan lyssna på information om kyrkan från sin mobiltelefon.

Sommarkyrkor i sociala medier
Svenska kyrkan har en app, Kyrkguiden. Appen gör det möjligt att hitta den kyrka som är närmast dig, oavsett var i landet du befinner dig, samt att få veta mer om kyrkan och församlingen. På @kulturarvet på Instagram bjuds det på bilder och berättelser från det kyrkliga kulturarvet. Många av de sommaröppna kyrkorna finns också på Facebook och Instagram.

Om sommarkyrkor
Sommarkyrkor har funnits ända sedan 1960-talet, då kyrkor på Öland började visa upp sin verksamhet bland annat på campingplatser. Sedan 80-talet görs en enkel broschyr med information om sommaröppna kyrkor. Ambitionen med verksamheten var och är att Svenska kyrkan ska möta människor - också på semestern.

Kontaktuppgifter

Drev-Hornaryds kyrka: pastoralchef Daniel Sjöö 0470-703 232

Hakarps kyrka: kyrkoherde Dennis Hagberg 036-304 302

Sommarkyrkor: kommunikatör Ellen Ekström ellen.ekstrom@svenskakyrkan.se 0470-773 823

Drakrunda: stiftsantikvarie Maria Brynielsson maria.brynielsson@svenskakyrkan.se 0470-773 806

Nyckelord

Bilder

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I helgen vigs fyra till tjänst i Växjö stift10.6.2020 10:35:46 CESTPressmeddelande

Till helgen firas präst- och diakonvigning i Växjö domkyrka, då fyra kandidater vigs till tjänst. Som så mycket annat kommer också vigningarna att påverkas av pandemin. Istället för en gemensam vigningsdag kommer kandidaterna att vigas två och två, under lördagen och söndagen. Med folkhälsomyndighetens gällande restriktioner kommer vigningarna att behöva bli mindre välbesökta än vanligt. - Det är en oerhört stor glädje att få ta emot dessa fyra till tjänst i Växjö stift, säger biskop Fredrik Modéus.

Vårdarens bön30.4.2020 09:33:09 CESTPressmeddelande

I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. Tillsammans med min fru som arbetar i vården har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

Vårdarens bön27.4.2020 08:39:03 CESTNyheter

Olika undersökningar visar att många människor i Sverige ber. I själva verket är det fler som ber än som säger sig ha en tro. Det visar att behovet av bön är djupt förankrat i oss människor. I den rådande samhällskrisen behövs bönen mer än någonsin. Tillsammans med min fru, som arbetar i vården, har jag som biskop skrivit ”Vårdarens bön” för alla de som arbetar hårt och med risk för egen hälsa på sjukhus runt om i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum