Transportstyrelsen

19 personer omkom i septembertrafiken på väg

Dela

Under september 2020 omkom 19 personer och 1 130 skadades (131 svårt skadade och 999 lindrigt skadade) i vägtrafiken. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 16 oktober 2020. Det är 4 fler omkomna jämfört med september månad 2019.

Bland de omkomna var 16 män och 3 kvinnor, 5 av de omkomna var 65 år eller äldre.
5 bilister (förare eller passagerare i personbil eller lastbil) omkom i singelolyckor. De flesta omkomna hade färdats i personbil (8 personer), 2 i lastbil, 4 på motorcykel och 3 var fotgängare som blivit påkörda av motorfordon.

Gör dig i synlig i mörkret!

– Den här tiden på året när det mörknar tidigt är det extra viktigt att synas i trafiken när man går eller cyklar. Som bilist behöver man vara extra uppmärksam på gående och cyklister, och inte stressa i trafiken. Då kan det lätt hända olyckor, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnvägsavdelningen på Transportstyrelsen   

Medelantalet omkomna i september månad, under de föregående fem åren 2015-2019, är 24 personer.

Under de senaste tolv månaderna (oktober 2019-september 2020) har 197 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (oktober 2018- september 2019) omkom 267 personer. Jämför man med ett fem-års medelvärde för motsvarande tidigare tolv-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 26 procent.

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Transportstyrelsens har kartlagt besiktning i glesbygd15.1.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

De allra flesta fordonsägare i Sverige har i dag en kortare väg till närmaste besiktningsstation än innan besiktningsmarknaden omreglerades 2010. Men de 9 600 bilägare i sju orter i norra Sverige som tidigare haft tillgång till mobila stationer får nu längre avstånd till närmaste station. Transportstyrelsen bedömer dock att företagen på besiktningsmarknaden kan komma att hitta lösningar även i glesbygd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum