Europaparlamentet

200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare ska ta fram rekommendationer till EU:s migrations- och utrikespolitik

Dela

EU:s framtida migrationspolitik och EU:s roll i världen står på agendan när 200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, varav sex från Sverige, sammanträder i Europaparlamentet i Strasbourg den 15–17 oktober. Den första paneuropeiska medborgarpanelen i sitt slag ska diskutera och lägga fram rekommendationer till EU:s framtida migrationspolitik.

Syftet med Konferensen om Europas framtid är att forma EU:s framtida politik, genom att låta EU:s medborgare ta fram rekommendationer och påverka vilken riktning EU ska ta. Medborgarpanelerna är en viktig del av konferensen.

Sex personer från Sverige har valts ut slumpmässigt och kommer att representera Sverige i medborgarpanelen om migration och EU:s roll i världen, som sammanträder för första gången den 15–17 oktober i Strasbourg.

De 200 EU-medborgare från EU:s 27 medlemsländer som slumpmässigt valts ut att delta i medborgarpanelen ska diskutera migration och EU i världen.

De kommer även att ta hänsyn till de idéer som EU-medborgarna föreslagit på den digitala plattformen, som är navet för Konferensen om Europas framtid. På den digitala plattformen finns flera tusen idéer från medborgare runtom i Europa om hur EU ska hantera asyl och migration, gränsförvaltning, fördjupat internationellt samarbete, säkerhet och försvar samt utrikesfrågor. 

Panelen ska diskutera och lägga fram rekommendationer för vidare diskussioner med EU-institutionerna och med andra intressenter. En del av panelens diskussioner kommer att direktsändas på EbS+.

Totalt sammanträder fyra olika medborgarpaneler vid tre olika tillfällen i tre dagar vardera.

Bakgrund

Konferensen om Europas framtid invigdes i maj 2021. Europaparlamentet, medlemsländernas regeringar och Europeiska kommissionen har åtagit sig att lyssna på medborgarna och att inom sina respektive behörighetsområden följa upp de rekommendationer som ges.

Senast våren 2022 förväntas Konferensen om Europas framtid lägga fram de slutsatser som ska visa vägen framåt för Europa.

Mer information

För att komma i kontakt med de svenska paneldeltagarna och för att ta del av programmet, vänligen kontakta Europaparlamentets kontor i Sverige.

Ljud- och bildmaterial från medborgarpanelen.

Läs mer om medborgarpanelerna.

Läs mer om Konferensen om Europas framtid.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum