TRR

2019 - ett tuffare år för tjänstemännen

Dela
Antalet uppsagda tjänstemän som sökte stöd hos TRR ökade med 29 procent 2019, jämfört med året innan. Framför allt är det i storstadsregionerna som arbetsmarknaden försämrats. Samtidigt går det snabbare för tjänstemän att få ett nytt arbete, starta eget eller satsa på en kompetenshöjande utbildning.

Totalt sökte 14 189 uppsagda tjänstemän stöd hos TRR under förra året. Det är en ökning med 29 procent jämfört med året innan. Samtidigt är det en ökning från låga nivåer. Snittet på uppsagda tjänstemän som söker stöd hos TRR ligger på ca 14 000 personer per år sedan år 2007. Redan under fjärde kvartalet år 2018 kom de första signalerna att arbetsmarknaden för tjänstemän höll på att försämras och trenden höll i sig under år 2019. En orsak är digitaliseringen, som påverkar affärsmodeller och arbetssätt inom flera olika branscher. En annan är politisk osäkerhet i världen, vilket påverkat exempelvis bilindustrin.

– Det är glädjande att se att de tjänstemän som får stöd av TRR idag når en positiv lösning betydligt snabbare än tidigare. Under år 2019 har det i genomsnitt tagit sju månader att nå en positiv lösning, det vill säga ett nytt jobb, utbildning eller hjälp att starta eget företag efter första kontakten med TRR. Jämfört med år 2018 då det tog 8,5 månader, säger Lennart Hedström, vd på TRR.

Störst ökning av antalet tjänstemän som sökt stöd hos TRR skedde i storstadsregionerna. I Västra Götaland var ökningen 51 procent år 2019 jämfört med år 2018. I Stockholm var ökningen 34 procent och i Skåne 13 procent.

Nio av tio aktivt arbetssökande får en positiv lösning efter omställningshjälp från TRR. Totalt fick 9 544 tjänstemän ett nytt jobb med stöd av TRR under år 2019. Av dessa var 67 procent tillsvidareanställningar och 33 procent visstidsanställningar.

– Gig-ekonomin och tillfälliga anställningar lyfts ofta fram som framtidens arbetsmarknad. Visst är det en anställningsmodell som växer, men vår statistik visar att många fortfarande väljer tillsvidareanställningar, säger Lennart Hedström.

Under år 2019 lanserade TRR studiersättning för uppsagda tjänstemän. Detta innebär att tjänstemän får ekonomisk möjlighet att studera vidare för att öka chanserna till att få nytt arbete. Satsningen ledde till att sju procent av de aktivt arbetssökande tjänstemännen valde att vidareutbilda sig under år 2019, jämfört med fyra procent året innan.

Övriga siffror från TRR, år 2019

  • 91 procent av de aktivt arbetssökande fick en positiv lösning
    • 77 procent fick ett nytt arbete
    • 7 procent startade ett eget företag
    • 7 procent valde att studera
  • Av de arbetssökande anställdes flest – 16 procent – inom stat, kommun och landsting, följt av 15 procent inom handel och försäljning och 14 procent inom service och tjänster
  • 68 procent fick en likvärdig eller högre lön jämfört med sin tidigare anställning
  • 16 procent av dem som fick nytt arbete fick en högre befattning än tidigare tjänst
  • Av de arbetssökande fick majoriteten en ny anställning tack vare sitt nätverkande, 50 procent, följt av 34 procent via sociala medier/internet och 9 procent via bemannings-eller rekryteringsföretag

Varje kvartal presenteras siffror som baseras på uppsagda chefer och tjänstemän som sökt coachning och stöd hos TRR.

Kontakter

Om

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 30 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye