Socialdemokraterna

2020 års Anna Lindh pris går till den pakistanska människorättsjuristen Mary James Gill

Dela

Anna Lindhs minnesfond vill i år uppmärksamma en eldsjäl som arbetar för att stärka arbetsvillkoren för sanitetsarbetare och andra marginaliserade grupper. Årets Anna Lindh pris går till människorättsjuristen Mary James Gill som genom sitt outtröttliga arbete har bidragit till ökad säkerhet och värdighet för latrintömmare och andra sanitetsarbetare i Pakistan.

For English version, please see the attached file.  

Sanitetsarbetare, de som ser till att sanitetssystemen fungerar, och renhållningsarbetare är helt grundläggande för allas hälsa. Men miljoner av dem arbetar idag under fruktansvärda förhållanden utan skyddsutrustning, sociala skyddsnät eller rättigheter. Deras situation uppmärksammas sällan, och genom att tilldela Mary James Gill priset önskar Anna Lindhs minnesfond uppmärksamma sanitetsarbetares situation i världen.

Mary James Gill nominerades av WaterAid Sverige, en organisation som arbetar för att fler människor i världens fattigaste samhällen ska få hållbar tillgång till rent vatten, sanitet och hygien.

- Som jurist och aktivist sammankopplar Mary James Gill mänskliga rättigheter, hälsa och arbetsvillkor, inte minst genom kampanjen Sweepers Are Superheroes. Marys enträgna arbete för de mest utsatta grupperna, baserat i de mänskliga rättigheterna, är helt i linje med det Anna Lindh stod för. Därför är vi mycket stolta över att tilldela Anna Lindhs pris 2020 till Mary James Gill, säger Lena Hjelm-Wallén, ordförande för Anna Lindhs minnesfond och tidigare utrikesminister.  

Mary James Gill är en pakistansk politiker, jurist och människorättsaktivist. Som politiker i Punjab verkar hon för minoriteters rättigheter i frågor relaterade till kvinnor, barn, transpersoner och personer med funktionsnedsättning.

Mary James Gill är grundare av James & Sharif, en advokatbyrå som arbetar för mänskliga rättigheter. För närvarande är hon verkställande direktör för Center for Law and Justice, en forskningsbaserad politik- och påverkansorganisation.

Hon är också grundare av kampanjen Sweepers Are Superheroes som arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för sanitetsarbetare i Pakistan. Hennes huvudsakliga intresseområden är kvinnors situation, förbättring av arbetsförhållandena för utsatta arbetare, socioekonomisk och social inkludering samt ökat politiskt inflytande för religiösa minoriteter.

Prisutdelning kommer att ske den 18 november – i samband med Världstoalettdagen den 19 november.

För ytterligare information, kontakta:

Dan Svanell

Styrelseledamot Anna Lindhs Minnesfond

Tel 0708 773 326 

Dokument

Om

Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum