Svenska Flygsportförbundet

2021 års flygsporttalanger tävlar för Umeå, Åre och Malmö.

Dela
Oscar Nilsson (Malmö), Victor Bergelin (Åre) och Maja Vesterberg (Umeå), så heter de tre flygsportare som utsetts att ingå i Flygsportförbundets talangprogram. Tillsammans får de dela på 100 000 kronor.
Oscar Nilsson, Victor Bergelin och Maja Vesterberg, så heter de tre flygsportare som utsetts att ingå i Flygsportförbundets talangprogram. Tillsammans får de dela på 100 000 kronor.
Oscar Nilsson, Victor Bergelin och Maja Vesterberg, så heter de tre flygsportare som utsetts att ingå i Flygsportförbundets talangprogram. Tillsammans får de dela på 100 000 kronor.

I Flygsportförbundets (FSF) nystartade talangprogram söker man efter två kvinnor och två män som är max 30 år gamla, som har det lilla extra och vill satsa på sin idrott. 

De som utsetts till att vara med i den första upplagan av elitsatsningen är winguitflygaren Maja Vesterberg, Umeå Fallskärmsklubb, Victor Bergelin, skärmflygare från Åre Skärm- och Drakflygklubb samt droneracingpiloten Oscar Nilsson, Malmö Radioflygsällskap

Talangerna får 100 000 kronor att dela på, men då endast en kvinnlig sökande inkommit får Maja 50 000 kronor, medan Victor och Oscar får 25 000 var. Pengarna delas inte ut kontant utan mot kvitto för de utgifter som deras idrottsutövning medför.

– Vi hoppas att på detta sätt kunna inspirera dessa duktiga idrottare till ytterligare utveckling och hjälpa dem till nya prestationer, säger Kjell Folkesson generalsekreterare för Svenska Flygsportförbundet.

Maja Vesterberg
Wingsuitflygning är Majas passion

Maja Vesterberg har utsetts till att delta i Svenska Flygsportsförbundets talangprogram, och får nu ett ekonomiskt stöd på 50 000 kronor.

– Nu kan jag fokusera på att flyga hela sommaren, säger Maja som satsar stenhårt på wingsuitflygning.

Maja Vesterberg är en 30-årig fallskärmshoppare från Umeå som började hoppa för åtta år sedan och som sedan dess haft en brant utvecklingskurva där hon satsat på wingsuitflygning, både inom- och utomhus.

– Jag och en väninna bestämde oss för att göra ett tandemhopp sommaren 2012. Vilket var bland det häftigaste jag någonsin gjort, så vi båda skrev upp oss för att gå elevkursen sommaren därpå. Och därifrån började livets resa känns det som.

– När man hoppar glömmer man bort tid, rum och allt omkring en. Man existerar bara här och nu. Ingenting annat spelar roll. Det är vad jag älskar med fallskärmshoppningen och det är exakt samma känsla när man flyger indoor wingsuit.

År 2018 testade Maja wingsuit för första gången. Hon blev helt fast och gjorde mängder av hopp på kort tid.

– Året därpå testade jag indoor wingsuit för första gången och blev helt betagen i hur kul det var, och vilket otroligt bra verktyg det är för att lära sig akrobatik.

Samma sommar skedde den svåra olyckan vid Umeå fallskärmsklubb, där nio medlemmar omkom då hoppkärran störtade.

– Det var flygningen i och människorna som jobbar på Indoor Wingsuit som fick mig att glömma bort tid och rum. Att fokusera min energi på något annat för att bearbeta olyckan och hitta lycka igen antar jag.

Efter detta blev Maja och en hopparkompis tillfrågade om att delta i Indoor SM 2019 och 3:rd Intl. Indoor Wingsuit Competition.

– Vi vann guld i båda tävlingarna och då bestämde vi oss för att vi startar lag och kör all in. Utomhus har vi vunnit mindre klubbmästerskap, samt distanstävlingarna Fallsvenskan och Blue Skies Competition. Dessvärre förhindrade Coronapandemin större tävlingar år 2020.

Under året 2021 siktar de på att delta i Blue Skies Competition Indoor 21, Indoor SM och Indoor Fallsvenskan 2021, och till sommaren blir det SM och VM utomhus, samt Fallsvenskan.

När detta skrivs har Maja 1 592 hopp totalt, och uppemot 20 timmar flygtid på Indoor Wingsuit. Hon gör en del hopp utan wingsuit också, men till säsongen 2021 satsar hon helt på wingsuit, förutom då hon ska vara fotograf vid tandemhopp.

Vad har du för mål med din flygning på lång sikt?

– Det skulle vara kul att bli coach internationellt, för att inspirera och lära andra denna underbara flygning. Jag vill att wingsuitflygningen ska bli större i Sverige, och att fler kvinnor får upp ögonen för denna sport.

Vilket är ditt bästa hoppminne?

– Helt klart då jag var i Portugal med ett gäng härliga wingsuitare och vi flög i formation med planet vi alla hade hoppat ut ifrån, en Pilatus Porter. Det var fenomenalt att flyga utmed ett plan, bara centimeter ifrån mig.

Hur mycket tid lägger du på hoppning?

– Brukar ha 5-6 veckor semester där jag hoppar varje dag morgon till kväll, samt alla helger jag är ledig från jobbet är jag ute på hoppfältet. Det är vad jag drömmer om att göra all vaken tid.

När hon inte hoppar fallskärm jobbar Maja heltid som personlig assistent och studerar samtidigt handelslogistik på heltid vid Umeå Folkuniversitet. Och om det inte är hoppsäsong åker hon gärna slalom eller vistas ute i naturen.

– Helst på en bergstopp, säger den minst sagt energiska Maja, och tillägger att hon också gärna bakar och gillar att äta kaksmet.

Du säger att du anses av vissa vara den mest hoppgalna. Varför det?

– Jag är väldigt intensiv, har väldigt mycket energi och försöker att göra det mesta jag kan av den tid jag har. Väl ute på hoppfältet när det är bra väder så hoppar jag så mycket jag kan, medan många andra tar det lugnt och chillar.

– Det var en sommar, 2016, då jag gjorde 225 hopp på fyra veckors semester. Och ungefär så är det varje år. Ordet lugnt finns inte i min ordbok.

Vad betyder det för dig att komma med i talangprogrammet, och hur kommer du att använda pengarna?

– Det är otroligt tacksamt och en morot för att fortsätta utvecklas, då andra uppmärksammar det man älskar att göra. Hoppning är en dyr sport när man gör så många hopp per säsong som jag, så pengarna kommer att göra att jag kan fokusera på att flyga hela sommaren.

Victor Bergelin

Victor får 25 000 kronor till sin elitsatsning

Victor Bergelin, Åre Skärm och Drakflygklubb, får 25 000 kronor för att kunna utveckla sin flygning.

– Det ger mig en möjlighet att köpa en snabbare skärm inför sommarens tävlingar.

Att Victor Bergelin brinner för flygning kan det inte råda något tvivel om. Han bor i en husbil för att kunna resa och tävla på heltid större delen av året.

– Jag ser mig själv som en multidiciplinär flyggalning som flyger skärmflygning och tävlar i distans och i akrobatik, flyger speedriding, har tandemcertifikat, flyger hängglidare, har ett halvt ultralätt-certifikat och funderar på att börja med fallskärmshoppning i år eller nästa år. Jag vill flyga allt som går att flyga och hoppas få flyga länge.

– Dessutom flyger jag FPV-drönare, vilket är ett utmärkt redskap för att filma skärmflygning.

De stora projekten i år är VM och SM, men han siktar också på att göra filmade äventyrsflygningar som ska publiceras tillsammans med skärmflygförbundet.

– Jag tror att flygsport verkar svårt, dyrt och krångligt för många i min ålder. Så behöver det inte vara och jag hoppas kunna visa det med min skärmflygning.

Victor har runt 700 flygtimmar och är rankad Sverigetrea i distansflygning. Han var uttagen till EM 2020, som dessvärre blev inställt, och är uttagen till VM 2021. Dessvärre har det sedan Victor kom med i talangprogrammet bestämts att VM i skärmflyg, som skulle hållits i Frankrike i maj-juni, ställs in.

– I sommar ska jag flyga i Europa och i höst hoppas jag kunna följa vädret till andra delar av världen.

Förutom distans, så tävlar han i akrobatikflygning med paragliders, något som inte är så stort i Sverige, men enligt Victor själv så är han landets bästa akropilot för tillfället.

Den 30-årige flygaren är utbildad ingenjör och för att försörja sig jobbar han med programmering på distans. Han är medlem i Åre SDFK, och sysslar även med bergsklättring och kitesurfing när han får möjlighet.

– Men skärmflygningen är där jag vill lägga min mesta tid just nu.

Vad var det som fick dig att börja med skärmflyg?

– Jag letade efter mitt nästa projekt med min klätterkompis Olle och vi pratade om att börja hoppa fallskärm. Efter en kväll på youtube hittade vi skärmflygning istället, något vi aldrig hört talas om tidigare. Vi var sålda på idén. Vi anmälde oss till grundkursen och började direkt.

Vad är det som fascinerar så med skärmflygning? 

– Det är en flygmaskin som enkelt får plats i en ryggsäck, kapabel att färdas över hundra kilometer om dagen utan motor. Den kan landas på toppen av ett berg eller bakom ditt eget hus. Hur kan det vara möjligt?

– Möjligheterna är oändliga. Att dessa skärmar är så lätta men även så kapabla inom både distansflygning och akrobatik slutar inte fascinera mig.

Ditt bästa flygminne?

– För två somrar sedan var jag med två goda vänner i Frankrike där väderförhållandena för första gången på många år gav möjlighet att flyga över toppen på Mont Blanc på 4 808 meter. Det var ett mycket speciellt och starkt minne för mig.

Vad har du för mål på lång sikt?

– Att fortsätta utvecklas och tävla mer inom skärmflygning, både distans och akrobatik. 

Nu är Victor en av de flygsportare som ingår i Svensk Flygsportförbundets talangprogram och får 25 000 kronor till sin idrottsutövning.

Hur kommer du att använda pengarna från talangprogrammet?

– Det ger mig möjlighet att köpa en snabbare skärm för sommarens tävlingar, säger Victor Bergelin.

Oscar siktar mot VM i droneracing

scar Nilsson är en 21-årig egenföretagare från Malmö som tävlar i droneracing och har en klar målbild:

– Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen, som nu får 25 000 kronor från Svenska Flygsportförbundets talangprogram.

Svensk mästare, juniorvärldsmästare och vinnare i Swedish Drone Cup. Oscar Nilsons intresse för drone racing började 2016 då han såg en YouTube-video där Adam Savage från tv-showen Mythbusters flög med drönare.

 – Jag var helt fast efter det och spenderade ett par månader med att kolla varenda video jag kunde hitta och läste forum dag och natt. 

Oscar är medlem i Malmö Radioflygsällskap och vid hans första tävling, 2017 i Påldalen, gick drönaren sönder och han var då för oerfaren för att kunna laga den på plats. 

– Jag åkte hem innan tävlingen var slut men var fast besluten att prestera bättre nästa gång. Nästa tävling jag var med på var i Höganäs och där vann jag Sportsman-klassen.

2018 fick Oscar åka med som ersättare i Team Elefun till en tävling i Tyskland. Han kom på fjärde plats och fick på hemvägen ett erbjudande om att bli med i teamet.

– Jag tackade självklart ja, säger Oscar med eftertryck.

Senare under året kvalade Oscar tillsammans med Noa Koch och norrmannen Erik Holden till en lagtävling i USA via simulator.

– Det var ett staffetrace som varade i 20 minuter per heat så vi var tvungna att byta pilot och drönare flera gånger under heatet. Detta utförde vi felfritt och krossade motståndet.

Trots sin ännu inte särdeles långa karriär har Oscar hunnit med en imponerande mängd tävlingar med fina placeringar och han har många skildringar av dramatiken:

I december 2018 hölls det första VM:et i droneracing, i Shenzhen, Kina. Eventet inleddes med träning på 10 minuter per land.

– Vi samarbetade med Norska laget för att hjälpa till att byta batteri under träningen för att få in mer träning. Vi gjorde storsuccé med det och fick in mest träning av alla länder på tävlingen.

– Jag åkte till andra chansen rätt tidigt i tävlingen när jag hade en mid-air-collision med en annan drönare i starten av mitt heat.

Detta fick Oscars kameralins att börja skruva ur sig långsamt under loppets gång och han var tvungen att avbryta flygningen när bilden blev för suddig för att se något.

– När jag väl hamnade i andra chansen så hade jag bestämt mig för att flyga så hårt det bara gick. Jag gick vidare och vidare i andra chansen tills jag kom så långt jag kunde, det var nionde plats i seniorklassen. Topp åtta kunde man bara komma till om man aldrig hamnade i andra chansen – det har nu ändrats så man kan vinna hela tävlingen även om man hamnat i andra chansen.

– Eftersom jag tävlade som junior och det bara var tre juniorer med högre placering än mig så hamnade jag i juniorfinalen. I juniorfinalen var Rudy Browning som lyckades vinna seniorklassen. Jag hade en god kamp med honom tills han kraschade i slutet av varv två. Vi hade båda byggt en stor ledning till de två andra i finalen så jag sänkte tempot ett steg och kom säkert i mål. 

Under SM-veckan i Malmö 2019 blev Oscar svensk mästare på hemmaplan.

– Det var ett fantastiskt event som jag lyckades ta hem efter en fight med Noa Koch hela finalen.

– Under 2019 var jag också med i APEX racing, ett danskt racinglag som är med i DCL (Drone Champions League) och deltog på ett race i Lichtenstein där vi lyckades ta andraplatsen som ett lag, säger Oscar som också vann Swedish Drone Cup 2020.

Bakom dessa framgångar ligger förstås mängder med träning.

Hur mycket tid lägger du på din flygning?

– Jag brukar lägga cirka fyra timmar per dag under sommaren, under vintern blir det ofta mindre men ungefär 10 timmar i veckan. Totalt har jag långt över 1 000 timmar i luften inklusive simulatorflygningen, som är rätt nära verkligheten för oss.

Vad är det som fascinerar så med Drone Racing?

– Det är en upplevelse utanför kroppen. När jag tar på mig mina goggles som tar emot bilden direkt från drönares kamera, så är det enda jag ser exakt det som drönaren ser.

– Det är rätt ofta man står och hänger med i svängarna med kroppen. Det är en väldigt säker sport men man får fartkänslan och närheten trots att man står helt säkert bakom skyddsnät.

Till vardags arbetar Oscar som timanställd på en gymnasieskola i Malmö, när han inte driver ett eget företag som tillverkar kolfiberramar till drönare. Han är också intresserad av elektronik och CNC-teknik.

– Jag är extremt teknikdriven vilket syns i hur jag bygger och trimmar mina drönare. Jag har oftast ett tekniskt övertag eftersom jag lägger mycket energi på att se till att min utrustning fungerar optimalt.

– Jag och Johan Eriksson utvecklade 2018 en avancerad ram som är gjord av speciellt kolfiber tillverkat här i Sverige, just för vår drönarram vilket gör den styvare. Styvheten låter oss trimma den en bra bit förbi vad vi hade kunnat göra utan ramen. Den var helt unik under VM 2018. 

Ditt bästa flygminne?

– Definitivt VM 2018! Inte för vinsten, det är bara en bråkdel av minnena och glädjen. Det bästa var att få umgås så mycket med ett riktigt gott gäng människor. På stora event så känner man igen nästan alla och alla hjälper alla. Det är mycket "downtime" på tävlingar så man socialiserar extremt mycket.

Vad betyder det att du nu är med i FSF:s talangprogram?

– Det betyder väldigt mycket för mig. Det kommer tillåta mig att köra på hårdare än tidigare säsonger då mycket av utrustningen är betald av dessa pengar. Om det blir ett VM i år ska min utrustning trappas upp ytterligare ett steg mot vad den har varit tidigare.

Vad har du för mål med din flygning?

– Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen, säger Oscar Nilsson. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Oscar Nilsson, Victor Bergelin och Maja Vesterberg, så heter de tre flygsportare som utsetts att ingå i Flygsportförbundets talangprogram. Tillsammans får de dela på 100 000 kronor.
Oscar Nilsson, Victor Bergelin och Maja Vesterberg, så heter de tre flygsportare som utsetts att ingå i Flygsportförbundets talangprogram. Tillsammans får de dela på 100 000 kronor.
Ladda ned bild
”När man hoppar glömmer man bort tid, rum och allt omkring en.” Maja Vesterberg satsar stenhårt på winguitflygningen och lägger så gott som all ledig tid på den.
”När man hoppar glömmer man bort tid, rum och allt omkring en.” Maja Vesterberg satsar stenhårt på winguitflygningen och lägger så gott som all ledig tid på den.
Ladda ned bild
Maja Vesterberg wingsuittalang från Umeå.
Maja Vesterberg wingsuittalang från Umeå.
Ladda ned bild
Maja Vesterberg, Umeå,  brinner för wingsuitflygning. Här syns hon i rosa dräkt när hon formationsflyger tillsammans med sina kompisar och hoppkärran, en Pilatus Porter. Nu är hon en av Flygsportförbundets talanger och får 50 000 kronor till sin idrottssatsning.
Maja Vesterberg, Umeå, brinner för wingsuitflygning. Här syns hon i rosa dräkt när hon formationsflyger tillsammans med sina kompisar och hoppkärran, en Pilatus Porter. Nu är hon en av Flygsportförbundets talanger och får 50 000 kronor till sin idrottssatsning.
Ladda ned bild
Victor Bergelin, Åre Skärm- och drakflygklubb, är skärmflygaren som nu ingår i FSF:s talangprogram. För att möjliggöra mesta möjliga flygning bor han i en husbil och jobbar på distans. Han säger sig vara ”en multidiciplinär flyggalning” som provat det mesta men nu satsar han stenhårt på skärmflygningen.
Victor Bergelin, Åre Skärm- och drakflygklubb, är skärmflygaren som nu ingår i FSF:s talangprogram. För att möjliggöra mesta möjliga flygning bor han i en husbil och jobbar på distans. Han säger sig vara ”en multidiciplinär flyggalning” som provat det mesta men nu satsar han stenhårt på skärmflygningen.
Ladda ned bild
Vid det första VM:et i droneracing, i Shenzhen, Kina, tog Oscar Nilsson hem juniorvärldsmästartiteln.
Vid det första VM:et i droneracing, i Shenzhen, Kina, tog Oscar Nilsson hem juniorvärldsmästartiteln.
Ladda ned bild
Oscar Nilsson från Malmö Radioflygsällskap är en tävlingsmeriterad droneracingpilot. Bland annat kan han titulera sig juniorvärldsmästare, men han har målet satt högre än så: ”Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen”.
Oscar Nilsson från Malmö Radioflygsällskap är en tävlingsmeriterad droneracingpilot. Bland annat kan han titulera sig juniorvärldsmästare, men han har målet satt högre än så: ”Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen”.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
10631 Stockholm

0702-925011http://www.flygsport.se

Svenska Flygsportförbundet (FSF) är ett specialidrottsförbund i Riksidrottsförbundet. Inom Svenska Flygsportförbundet finns de åtta flygsporterna ballongflyg, fallskärmshoppning, hängflyg, konstflyg, modellflyg, motorflyg, segelflyg & skärmflyg, Vi har drygt 350 medlemsföreningar som har fler än 20 000 personer i sina medlemsregister.

Svenska Flygsportförbundet är ansluten till Fédération Aéronautique Internationale (FAI). FAI arbetar främst med tävling på internationell nivå.

Följ Svenska Flygsportförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Flygsportförbundet

Försvarar VM-guld trots miserabel start för Emil!7.8.2023 20:16:40 CEST | Pressmeddelande

Pålsboda sonen Emil Broberg försvarar sitt VM-guld från ifjol trots att han låg näst sist efter fyra omgångar. – Helt ärligt trodde jag det var över efter den starten. Men jag fick försöka hålla huvudet kallt och fokusera för att kunna genomföra resterande rundor felfritt. Jag visste att jag hade farten för att kunna slåss med de andra om topplaceringarna så det var bara att vinna eller försvinna som gällde för mig!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye