Fastighetsägarna

2021 ett viktigt återhämtningsår för landets stadskärnor

Dela

Omsättningen ökade med 10 procent i stadskärnorna under 2021. Fyra av fem besökare kom tillbaka efter pandemin. Allra mest ökade omsättningen i storstäderna. Småstäderna ökade minst, men är samtidigt den enda stadskärnegrupp som är uppe i en omsättning som är högre än före pandemin. Detta visar årets rapport Cityindex Sverige, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Cityindex Sverige kartlägger och jämför den kommersiella utvecklingen i Sveriges 107 stadskärnor. 2021 ökade den totala omsättningen i Sveriges stadskärnor med 10 procent jämfört med 2020. Siffrorna visar på återhämtning efter pandemiåren, men omsättningen var totalt sett inte tillbaka på samma nivå som före pandemin, undantaget småstäderna som 2021 omsatte mer än de gjorde före pandemin.

Omsättningsutvecklingen skiljer sig åt mellan de olika stadstyperna. Storstäderna ökade procentuellt mest med 16,2 procent. De större städerna ökade sin omsättning med 5,8 procent. De medelstora städerna ökade med 5,6 procent. Småstäderna ökade sin omsättning med 3,5 procent.

– Den högsta omsättningsutvecklingen ser vi i storstädernas stadskärnor. Utbudet av hotell och restauranger är stort här, och det är de branscher som tillsammans med beklädnad står för den största ökningen. Det är postivit att se att de största stadskärnorna, som under pandemiåren stod för de största tappen, påbörjade en fin återhämtning under 2021, säger Emma Hernell, vd, HUI Research.

Samtliga branscher i stadskärnorna hade en positiv utveckling under 2021. Starkast utveckling hade hotellbranschen som visade en 30 procentig ökning, modehandeln ökade med 20 procent och restaurangbranschen med 14 procent. Dagligvaror är den enda bransch i stadskärnorna som har ökat sin omsättning för varje år.

Fyra av fem besökare kom tillbaka till stadskärnorna efter pandemin. Det visar data över besöksflöden.

– Flödena i stadskärnorna är fortfarande lägre än innan pandemin och det är viktigt att ständigt arbeta med att få fler att trivas och vistas där. Insikten om att flöden skapar stadsliv är angelägnare än någonsin och här spelar utbudsmixen en stor roll. Genom att bredda innehållet ökar antalet besöksanledningar och nya grupper lockas. Vi ser att allt fler branscher tar plats i stadskärnorna och vet att stadskärnor med stor branschmix har högre besöksflöden. I nya tider av osäkerhet blir det ännu viktigare att arbeta tillsammans för stadslivet, säger Helena Olsson, chef stadsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm.

Om Cityindex
Cityindex är en nationell rapport som beskriver omsättningsutvecklingen för detaljhandeln, restaurangnäringen, hotellbranschen och kommersiell service i Sveriges 107 stadskärnor det senaste året. Rapporten är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Projektet utgår från en enhetlig definition av stadskärnor, som baseras på befolkningstäthet och förekomst av kommersiell service, vilket gör resultaten jämförbara över tid och mellan landets olika stadskärnor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omsättningsutveckling per stadstyp 2021
Omsättningsutveckling per stadstyp 2021
Ladda ned bild
Omsättningsutveckling per bransch 2021
Omsättningsutveckling per bransch 2021
Ladda ned bild
Flödesutvecklingen i de olika stadskärnetyperna januari 2020 till augusti 2022, 
jämfört med motsvarande månad föregående år, dvs januari 2019 till augusti 2021.
Flödesutvecklingen i de olika stadskärnetyperna januari 2020 till augusti 2022, jämfört med motsvarande månad föregående år, dvs januari 2019 till augusti 2021.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Välkomnar att Eons medlemskap i Prisdialogen inte förnyas25.11.2022 11:40:00 CET | Pressmeddelande

Fastighetsägarna Syd välkomnar Prisdialogens beslut att inte bevilja Eon nytt medlemskap i Prisdialogen för Malmö och Burlöv avseende 2023. Beslutet att inte bevilja förlängt medlemskap baseras på att Eon inte i tillräcklig omfattning svarat upp på kundernas förfrågan om fördjupad information avseende alternativa värmekällor, att transparensen och dialogen avseende kommande prisutveckling brustit samt att avvikelsen från prisändringsmodellens åtagande om prisstabilitet varit alltför stor.

1 av 3 trycker planprocessen är för komplicerad23.11.2022 11:50:00 CET | Pressmeddelande

Närmare var tredje tycker att den kommunala processen för att ändra användningen av lokaler är komplicerad. Bygglovsprocessen tar dessutom för lång tid. Det anser en majoritet i en ny kartläggning som Fastighetsägarna och arkitektkontoret White tagit fram. Med ökad kommunikation mellan kommunen och fastighetsägare kan processen bli mer förutsägbar. Det är en av slutsatserna som dras i en gemensam delrapport där Fastighetsägarna och White föreslår sex åtgärder för en snabbare och mer effektiv planprocess.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum