Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

2022 Ungdoms- & Junior SM Vattenskidor i Ambjörnarp!

Dela

Under den gångna helgen har Ambjörnarps VSK stått som värd för SM i vattenskidor för klasserna U-14, U-17 och U-21. Lag-SM vanns precis som både 2019 och 2021 ännu en gång av de duktiga åkarna i VSK Svanen.

Såsom alltid när Ambjörnarps Vattenskidklubb arrangerar en tävling eller ett mästerskap var arenan naturligtvis i topptrim och såsom brukligt på SM presterades det även denna gång mängder av toppresultat i de olika klasserna. Otroligt inspirerande var också det stora antalet deltagare som var på plats för att tävla om de åtråvärda SM-medaljerna. Riktigt kul att se våra föreningars rekryteringsaktiviteter nu även bär frukt i form av starka startfält och fulla prispallar i samtliga klasser och grenar.

Det är en orimlighet att här omnämna alla fina prestationer i detalj men härunder kommer en kort summering över några av höjdpunkterna.

I klassen U-14 flickor fortsätter Älvkarleby Vattenskidklubbs och landslagsåkaren Tuva-Lisa Ronnerfors att regera och vann 3 individuella SM-guld och ett individuellt SM-silver, SM-guld i slalom, hopp och kombinerat samt SM-silver i trick. Denna bedrift, 3 guld och ett silver, duplicerades även av klubbkamraten Vide Donnerstål som i pojkklassen vann både slalom, trick, kombinerat samt SM-silver i hopp. Tillsammans med sina övriga lagkamrater i ÄVSK var de även tongivande i det SM-silver som Älvkarleby vann i lagtävlingen. Arrangörsföreningens Märta Olsson vann rättvist och i stor stil SM-guldet i trick medan Malte Östlund, även han från Älvkarleby, vann SM-guldet i hoppdisciplinen. Stort Grattis till samtliga medaljörer!

I U-17 klassen flickor var det ytterligare en Älvkarlebyåkare, Elsa Antonsson, som levererade på topp genom att som enda åkare i denna klass vinna medaljer i alla fyra individuella discipliner, SM-guld i både hopp och kombinerat samt SM-brons i slalom och trick. SM-guldet i trick vanns av Ida Björk från Mariestad och Nellie Eklund från Vittsjö segrade i slalom disciplinen.

Att förhandsfavoriten Elliot Westlund skulle vinna kombinationsguldet i klassen U-17 pojkar var en riktig lågoddsare vilket han också gjorde i utklassningsstil. Med SM-guld i både hopp, trick, kombinerat samt en silvermedalj i slalom var det minst sagt en framgångsrik helg för denne Gävleåkare som tillsammans med sin bror Charlie också vann SM-brons i lagtävlingen. Elliots landslagskollega, Viktor Råström från Nyköping, har verkligen hittat storformen i slalom och vann helt ohotat SM-guld i denna disciplin. Viktor var för övrigt enda åkare i denna klass som var igenom 12-meterspasseringen, både i utslaget och i finalen.

Även i U-21 klassen, både damer och herrar, var det majoriteten av guldmedaljerna som vanns av de båda landslagsåkarna, Ella Björlin från Borgviks Vattenskidklubb och Tim Törnquist från Strömsnäsbruk och Vattenskidklubben Svanen. Deras individuella medaljskörd var identisk där dessa båda rutinerade toppåkare, med bred marginal, vann dam- respektive herrklassen i både slalom, hopp och kombinerat samt SM-silver i trick. Fantastisk åkning av båda under hela helgen. Landslagskollegorna Charlie Westlund, Gävle VSK och Elsa Bergsgård, Karlstad VSK segrade rättvist i trickdisciplinen.

Som sagts vanns lagtävlingen ännu en gång och av den regerande mästarklubben VSK Svanen. Otroligt kul var att se de många duktiga åkarna från Älvkarleby ta emot SM-silvret och det starka två-mannalaget från Gävle, bröderna Elliot och Charlie Westlund, lyckades på egen hand ännu en gång kriga sig till en medalj i lagtävlingen, denna gång ett brons.

Se samtliga SM-resultat HÄR

I egenskap av SVWF Sportchef och på vägnarna av Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet vill jag tacka Ambjörnarps Vattenskidklubb och hela tävlingsledningen, domarpanelen och arrangörsstaben för ett mycket väl genomfört mästerskap. Stort tack även till överdomare Anders Johansson, homologatorerna Anders Kästel och Ingmar Persson samt kalkylatorerna Vilhelm Persson och Micael Björk.

Redan nu till helgen är det dags för nästa två Svenska Mästerskap då Open SM i vattenskidor går av stapeln i Nyköping med Nyköpings Vattenskidklubb som arrangör. Även SM i Wakeboard bakom båt arrangeras nu på lördag den 30 juli i Tullboden av Tullbodens Vattensportklubb. Varmt Välkomna till både Nyköping och Tullboden för att där på plats se Sverigeeliten göra upp om SM-medaljerna i både vattenskidor och wakeboard!

Samtliga bilder av undertecknad.

Micke
Michael Kjellander
Sportchef SVWF

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet
Slottsmöllan 10B
302 31 Halmstad

https://www.vattenskidor.org/

Svenska Vattenskidförbundet bildades lördagen den 12 maj, 1962 i KAK:s lokaler i Stockholm. Antalet medlemsklubbar var den 31 december, 1962 åtta till antalet. Inofficiellt SM arrangerades för första gången i Fengersfors 12–15 juli 1962. Första officiella SM arrangerades 1965 och tävlingslicens infördes 1967. År 2000 fanns det totalt 721 licensierade åkare.

I mars 2010 beslutade förbundsmötet att byta namn på förbundet. SVF blev SVWF (Svenska Vattenskid- & Wakeboard Förbundet). SVWF bestod 2014 av cirka 5000 medlemmar fördelat i 65 klubbar och 5 distrikt. SVWF är verksamt och har framgångsrika landslag inklusive PARA-landslag som tävlar internationellt inom flera av de olika disciplinerna som utgör SVWF. Dessa är, vattenskidor, wakeboard, barfota, show-ski.

SVWF styrelse består av totalt 7 medlemmar, inklusive Ordföranden. Under styrelsen finns de olika kommittéerna (Vattenskidkommittén, Tekniska kommittén vattenskidor, Barfotakommittén och Wakeboardkommittén). Michael Kjellander är anställd som sportchef och Alice Anderson som stf. Generalsekreterare och Förbundsutvecklare.

SVWF tillhandahåller olika utbildningar såsom exempelvis domarutbildningar, båtförarkurser och tränarutbildningar. Årligen arrangeras Svenska Mästerskap inom våra olika discipliner och klasser. SVWF har en stark förankring i det Europiska Vattenskid- & Wakeboardförbundet och har en stab av domare med exceptionell hög kompetens och med internationell behörighet att döma både EM & VM. SVWF arrangerar även internationella mästerskap och har arrangerat flera olika Europamästerskap samt VM i vattenskidor 1983. SVWF har genom åren haft många stora internationella framgångar genom bland andra syskontrion Michael, Helena och Richard Kjellander, Lars Björk och Anita Carlman. Sveriges främsta utövare idag heter Jakob Bogne från Nyköping, Felix Blomqvist från Nora, Tim Törnquist från Strömsnäsbruk och Caroline Djupsjö från Stockholm.

Följ Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Vattenskid- & Wakeboardförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum