Regeringens lagförslag om entreprenörsansvar hotar svensk företagsamhet och nyföretagande
Liknande lagar om entreprenörsansvar finns i Norge och Tyskland. Men systemen skiljer sig åt på avgörande punkter, vilket gör att ett entreprenörsansvar i svensk lag skulle vara skadlig för svensk företagsamhet.
– Tyskland har lagstadgad minimilön som reglerar nivån på kraven i ett ansvar. Sverige har inte lagstadgad minimilön. Här är det upp till parterna att komma överens om lön. Dessutom har vi redan en statlig lönegaranti, säger Mats Åkerlind och fortsätter:
– Norge har allmängiltigförklarat stora delar av byggmarknaden vilket även påverkar nivån. Norge har även infört poseplikt som en del av entreprenadansvaret, vilken innebär rätt till insyn i underentreprenörens ekonomi. Detta tror jag är mycket negativt för konkurrensen och affärsstrukturen.
Den svenska bygg- och installationssektorn består av cirka 100 000 företag och 350 000 arbetstagare. Svensk byggmarknad består till största del av små byggföretag, ofta med specialiserad verksamhet. Förslaget om entreprenörsansvar kommer att generera en ny affärsrisk som varje uppdragsgivare måste ta hänsyn till i sitt affärsupplägg vid anlitande av underentreprenörer.
Senja Ljung, vd på anläggningsföretaget SM Entreprenad AB i Söderköping, oroas av regeringens planerade lagförslag:
– Huvudentreprenören kommer förmodligen att välja bort oprövade underentreprenörer för att minimera sina ekonomiska risker, även om deras anbudspris är lägre. Alternativt bygger huvudentreprenören ut sin egen organisation och anställer personal istället för att anlita underentreprenörer. Det innebär alltså att mindre, nystartade och specialiserade företag får det svårare att etablera sig på marknaden. Följden blir minskad konkurrens, vilket leder till ökade byggkostnader och hämmar branschens utveckling, säger Senja Ljung.
Även Pether Fredholm, vd på byggföretaget JSB, tror lagförslaget kommer få stora konsekvenser för sysselsättningstillväxten i byggbranschen:
– Det kommer att leda till ett ändrat inköpsbeteende där vi blir mer restriktiva mot nya, okända underentreprenörer oavsett deras erbjudande. Det kommer bli svårare att starta byggföretag i Sverige, vilket missgynnar sysselsättningstillväxten som ju huvudsakligen sker i små och medelstora företag. Underentreprenörer får räkna med längre betalningstider och sämre kassaflöden för att vi inte ska riskera att krävas på en löneskuld. Detta medför också en ökad administration som kunderna får betala i slutänden, säger Pether Fredholm.
Lagförslaget är andra gången under en två-årsperiod som regeringen Löfven försöker anpassa svensk lag till ett EU-direktiv från 2014 om utstationerad arbetskraft. Dagens lagförslag har utsträckts till att omfatta samtliga arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen, de vill säga såväl svenska som utstationerade arbetstagare.
Regeringens planerade lagförslag undantränger det huvudentreprenörsansvar som redan finns reglerat mellan Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads inom Byggavtalets område
Företagarna i pressmeddelandet nås på telefon:
Senja Ljung, vd SM Entreprenad AB, 070 – 689 30 61
Pether Fredholm, vd JSB Gruppen AB, 070 – 831 02 55
Nyckelord
Kontakter
Mattias BorrelidPress- och kommunikationsansvarig arbetsmarknad
Tel:+46 70 586 58 07mattias.borrelid@sverigesbyggindustrier.seBilder
Länkar
Om
Sveriges Byggindustrier är bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Vår huvuduppgift är att förbättra näringsvillkoren såväl för hela branschen som för de enskilda företagen. Målet är en attraktiv, sund och säker bygg- och anläggningsbransch.
Följ Byggföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen
Nationellt Ledtidsindex 2024: Här är kommunerna som visar vägen till fler bostäder och billigare byggande5.9.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trosa, Karlstad och Västerås har Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Det visar Nationellt Ledtidsindex 2024. Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.
Nu startar den nya bergarbetarutbildningen i Uppland29.8.2024 11:23:50 CEST | Pressmeddelande
Nu startas en ny bergarbetarutbildning för vuxenstuderande i Uppland. Sammanlagt är det nio elever som med start vecka 36 under två terminer kommer att lära sig grunderna för bergarbete med anläggningsprocess, bergarbeten, bergborrning, bergsprängning och mycket mer.
”Sänkningen hade gärna fått gå ännu snabbare”20.8.2024 09:38:45 CEST | Pressmeddelande
Dagens besked från Riksbanken om en sänkning av styrräntan med 25 punkter till 3,5 procent är en positiv och välkommen signal till både företag och hushåll. - Utvecklingen i svensk ekonomi är svag. Räntan behöver fortsätta ner en bit till och för byggbranschens del hade sänkningen gärna fått gå ännu snabbare, säger Fredrik Isaksson, chefekonom, Byggföretagen.
Fler än 1 000 byggföretag i konkurs under första halvåret6.8.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under första halvåret gick 1 150 byggföretag i konkurs enligt statistik från Tillväxtanalys. Det kan jämföras med 1 725 konkurser under hela 2023. - Förhoppningsvis toppade konkurserna under våren, men siffrorna kommer vara fortsatt höga under resten av året, säger Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig, Byggföretagen.
Byggbranschen vill se kortare handläggning och enklare upphandling12.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Byggbranschen ger kommunernas förmåga att hantera upphandlingar betyget 2,5 på en sexgradig skala. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av det lokala företagsklimatet. - Vi ser med oro på att så många företagare i byggbranschen inte tycker att upphandlingarna fungerar på ett tillfredställande sätt, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum