Porsche Carrera Cup Scandinavia

23 bilar till start i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019!

Dela

Anmälningstiden har gått ut, startlistan för Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 är klar. Den innehåller 23 bilar och 24 förare! – Fantastiska siffror som befäster Porsche Carrera Cup Scandinavias ställning som det största mästerskapet i svensk elitracing, säger Thomas Johansson, sporting director.

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 lockar ett stort startfält. Foto: Micke Fransson
Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 lockar ett stort startfält. Foto: Micke Fransson

Årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia är den 16:e i ordningen sedan starten 2004, och en av de starkaste på senare år. I startfältet återfinns bland annat två tidigare mästare, medaljörer och klassvinnare.

Merparten av förarna från 2018 är kvar. Till i år får de sällskap av femintressanta nykomlingar och en sextett som gör comeback i mästerskapet.

– Startfältet ser onekligen intressant ut med förare i olika åldrar och med varierande bakgrund och erfarenhet. Här finns det mesta, allt från tidigare mästare till unga nykomlingar och lite äldre, erfarna racers. Det är min övertygelse att årets säsong kommer att bjuda på täta fighter i såväl huvudklassen som i Porsche Approved Cup och Masters Cup, säger Johansson.

Regerande mästaren Lukas Sundahl från Växjö, som i år kör med nummer 1 på sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II), är en given titelkandidat, men precis som Thomas Johansson säger får han säkert räkna med tufft motstånd. I förhandssnacket pratar många om fjolårstrean Roar Lindland, fyran Pontus Fredricsson och, inte minst, comebackande Robin Hansson.

Magnus Öhman, Lars-Bertil Rantzow, Christoffer Bergström och Anton Marklund, fjolårsmästaren i Porsche Approved Cup som i år kommer till start i en 991 II, är exempel på andra förare som tidigare visat att de har kapacitet att vara med och slåss riktigt högt upp i resultatlistorna.

Många är dessutom nyfikna på vad nykomlingen Hugo Nerman kan hitta på, och vilken nivå norrmannen Ole-William Nærsnes är mogen för efter sin övergång till den senaste generationen bil. 

Nerman är inte ensam nykomling. I huvudklassen får han sällskap av racingdebuterande Hampus Hedin och i Porsche Approved Cup debuterar en ung trio: göteborgaren Edvin Hellsten, norrmannen Emil Heyerdahl och Paul Blomqvist från Nya Zeeland. Den sistnämnde, som bland annat kört formelbil i Sverige tidigare, är son till 1984 års rallyvärldsmästare Stig Blomqvist. 

Bland de som gör comeback i mästerskapet är Robin Hansson redan nämnd. Hans teamkompis i Fragus Motorsport, göteborgaren Johan Andersson är en annan förare som valt att återvända till PCCS.

Även i Porsche Approved Cup finns det ”gamla bekanta”. Två riktigt meriterade sådana dessutom. Både Fredrik Ros, som vann PCCS 2005 och 2006, och Patrik Skoog, femma i sin senaste start 2013, är nämligen tillbaka. 

Comeback gör även finländaren Johan Westergård som gjorde inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia både 2013 och 2014. Westergård har fina meriter från GT3 Cup Challenge Finland och han kommer att dela bil med Tom Nylund. 

I Porsche Carrera Cup Scandinavia ingår två klasser, ovan nämnda Porsche Approved Cup samt Masters Cup. Porsche Approved Cup är för förare som kör Porsche 911 GT3 Cup (991 I). I Masters Cup är det 991 II som gäller – för icke professionella förare över 40 år.

Utgången av årets upplaga av Porsche Approved Cup, med tio startande, är omöjlig att tippa. Klassen innehåller alla kategorier av förare. Här finns Ros och Skoog, kvartetten Roger Hermansen, Hugo Andersson, Franck Århage och Tom Nylund från 2018 års mästerskap, unga nykomlingarna Hellsten, Heyerdahl och Blomqvist samt ovan nämnde Westergård. 

Utgången av Masters Cup är nästan lika svårt att förutse, men kanske är det ändå så att evigt unge Lars-Bertil Rantzow, 59 år, får bära favoritskapet. Han vann klassen senast den avgjordes, 2017. Då hade skåningen teamkompisarna Magnus Öhman och Thomas Karlsson närmast efter sig i tabellen. Ska trion från Mtech Competition göra upp om det igen eller kommer konkurrenter som Christoffer Bergström, Krister Andero och Johan Andersson att blanda sig i medaljstriden?

Totalt omfattar anmälningslistan i Porsche Carrera Cup Scandinavia alltså 23 bilar, men egentligen är det 24 då Porsche Sverige även den här säsongen kommer att krydda startfältet med en gästbil. Tidigare har bland annat stjärnor som Felix Rosenqvist, Andreas Mikkelsen, Björn Wirdheim, Pontus Tidemand och Stig Blomqvist gjort populära och uppskattade inhopp i mästerskapet. Vilka gästförarna blir i år återstår att se. 

I anmälningslistan för 2019 års säsong återfinns däremot inte två av Porsche Carrera Cups största profiler de senaste tio åren, 2014 års mästare Oscar Palm och TV-personligheten Mats ”Snickar-Matte” Karlsson. Båda har aviserat att de tar ett uppehåll från racingen, men åtminstone Palm utesluter inte att han är tillbaka i mästerskapet redan i höst.

Anmälningslista Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019

Nr, Namn, Team, Hemort

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, Växjö 

5. Roger Hermansen, Hermansen Racing, Skien, Norge (Approved Cup)

7. Johan Andersson, Fragus Motorsport, Göteborg (Masters Cup)

9. Thomas Karlsson, Mtech Competition, Ullared (Masters Cup)

10. Krister Andero, Prido Racing, Falköping (Masters Cup)

11. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, Huddinge

12. Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway – WestCoast Racing, Lyngdal, Norge

14. Robin Hansson, Fragus Motorsport, Göteborg

21. Magnus Öhman, Mtech Competition, Solna (Masters Cup)

27. Edvin Hellsten, Nova Racing, Hovås (Approved Cup)

28. Johan Westergård, Sundahl Racing, Vasa, Finland (Approved Cup)

29. Tom Nylund, Sundahl Racing, Saltsjö-Boo (Approved Cup)

39. Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, Täby (Approved Cup)

42. Christoffer Bergström, Team Pampas, Stockholm (Masters Cup)

44. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, Göteborg

47. Fredrik Ros, Steber Racing, Solna (Approved Cup)

51. Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, Horten, Norge

59. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, Båstad (Masters Cup)

60. Franck Århage, Århage Motorsport, Katrineholm (Approved Cup)

69. Hugo Nerman, WestCoast Racing, Helsingborg

84. Paul Blomqvist, Marklund Motorsport, Auckland, Nya Zeeland (Approved Cup)

92. Anton Marklund, Marklund Motorsport, Boliden

95. Patrik Skoog, PFI Racing, Torshälla (Approved Cup)

101. Emil Heyerdahl, Team Greenpower, Bjørkelangen, Norge (Approved Cup) 

Kalender Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 

13 april: Officiell test Gelleråsen Arena, Karlskoga

3-4 maj: Ring Knutstorp, Kågeröd
18-19 maj: Rudskogen Motorsenter, Norge
1-2 juni: Scandinavian Raceway, Anderstorp
14-15 juni: Drivecenter Arena, Fällfors
17-18 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga
13-14 september: Rudskogen Motorsenter, Norge
4-5 oktober: Mantorp Park, Mantorp

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 lockar ett stort startfält. Foto: Micke Fransson
Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 lockar ett stort startfält. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Lukas Sundahl är regerande mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson
Lukas Sundahl är regerande mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Thomas Johansson, Sporting Direktor Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson
Thomas Johansson, Sporting Direktor Porsche Carrera Cup Scandinavia. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i mästerskapet kör Porsche 911 GT3 Cup som finns i två generationer – 991 I och 991 II. Oavsett modell tävlar alla i Porsche Carrera Cup Scandinavia, men de som kör 991 I gör också upp i Porsche Approved Cup.

2019 omfattar Porsche Carrera Cup Scandinavia även Masters Cup för förare över 40 år i 991 II-bilar.

2019 års mästerskap, som är det 16:e i ordningen, omfattar sju deltävlingar – fem i Sverige och två i Norge. Premiären körs på Ring Knutstorp 3-4 maj och finalen på Mantorp Park 4-5 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson vunnit mästerskapet tre gånger var. Regerande mästare är Lukas Sundahl.

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Guldläge för Sundahl inför finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia14.9.2019 17:46:04 CESTPressmeddelande

Regerande mästaren Lukas Sundahl har guldläge i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I den nästa sista deltävlingen, på Rudskogen Motorsenter i Norge, utökade han nämligen sin ledning efter en seger och en tredjeplats. – Viktiga poäng och ett bra utgångsläge inför finalen på Mantorp Park första helgen i oktober, säger Sundahl, som nu toppar tabellen 18 poäng före Robin Hansson.

18 poängs ledning för regerande mästaren när Porsche Carrera Cup startar om med Kanonloppet14.8.2019 12:02:03 CESTPressmeddelande

Nu är Porsche Carrera Cup Scandinavia tillbaka efter sommaruppehållet. Tre tävlingar återstår och nedräkningen mot finalen på Mantorp Park börjar med klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena 17-18 augusti. Till banan utanför Karlskoga kommer regerande mästaren Lukas Sundahl i mästerskapsledning, Porsche Approved Cup toppas av en något vingklippt Hugo Andersson och i Masters Cup är det delad ledning för teamkompisarna Lars-Bertil Rantzow och Magnus Öhman.

Lukas Sundahl kvar i mästerskapstopp efter Midnattssolsloppet16.6.2019 00:50:34 CESTPressmeddelande

Lukas Sundahl slog vakt om sin ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia när mästerskapet gästade Fällfors och helt nybyggda Drivecenter Arena för Midnattssolsloppet. Någon dubbelseger som senast i Anderstorp blev det inte för smålänningen, men med två andraplatser inför 16.800 (!) åskådare noterades han ändå för bäst facit i hela startfältet. Segrarna tog Robin Hansson och Roar Lindland hand om.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum