Svenska kyrkan Norrköping

24 flickor är födda i Norrköping

Dela
Tuva Fredin är en av de Norrköpingskvinnor som engagerar sig i julkampanjen En Flicka är född
Tuva Fredin är en av de Norrköpingskvinnor som engagerar sig i julkampanjen En Flicka är född

Under jultiden engagerar sig 24 kvinnor och tjejer i alla åldrar från Norrköping i en lokal variant av julkampanjen En flicka är född. Den äldsta är 101 år och den yngsta nyfödd (med lite hjälp av sin mamma).

Genom 24 filmer som läggs ut på Svenska kyrkan i Norrköpings facebooksida varje dag fram till jul, sätts fokus på de orättvisor flickor utsätts för runtom i världen, bara för att de är födda som flickor. I den lokala kampanjen berättar Norrköpingskvinnorna om hur det är att födas som flicka, delar med sig av sina personliga drömmar och mål och reflekterar över de orättvisor som flickor utsätts för, både på hemmaplan och över hela världen. 

För Myra Ekström, 67 år och präst, var det en självklarhet att engagera sig i kampanjen. Hon har erfarenhet av att arbeta för flickors sak sedan många år tillbaka genom sitt initiativ till en kampanj mot könsstympning av flickor i Tanzania. Årets julkampanj från Svenska kyrkan är närliggande i tema. Men när fokuset kommer på henne själv berättar hon.

-När jag föddes var det inte möjligt för kvinnor att bli präster. Men det blev jag ändå, och det är jag stolt över.

Tuva Fredin är 24 år och teologistuderande. För henne är det personliga målet att göra en svensk klassiker – åka Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimmet och springa Lidingöloppet. Hon tycker att det borde vara en självklarhet för alla flickor i världen att få möjlighet att förverkliga sina drömmar.

Maja Tollerå och Nicole Bah är fem år gamla och berättar att de båda vill bli doktorer, eller möjligtvis jobba med matematik. Genom sitt engagemang i årets julkampanj sätter de fokus på flickors rätt till utbildning. 

Julkampanjen är en insamling till Svenska kyrkans stora och världsvida internationella arbete. Svenska kyrkans julkampanj återkommer varje år och stödet från just Norrköping har under flera års tid varit lite klenare än resten av landet. Men med årets Norrköpingskampanj hoppas kommunikationschef Cilla Holmqvist att även Norrköpingsborna ska lätta sina plånböcker.

-I år är det ett kampanjtema som berör väldigt många, säger Cilla. Vi är rörda över hur många som vill engagera sig och bidra till kampanjen.

Kontakt:
Cilla Holmqvist, kommunikationschef
011-241052 / cilla.holmqvist@svenskakyrkan.se

Kontakter

Bilder

Tuva Fredin är en av de Norrköpingskvinnor som engagerar sig i julkampanjen En Flicka är född
Tuva Fredin är en av de Norrköpingskvinnor som engagerar sig i julkampanjen En Flicka är född
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Vår kyrka finns till för dig.

Svenska kyrkan vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg, i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. Vår kyrka finns till för dig.

Svenska kyrkan i Norrköping, eller Norrköpings pastorat, som är det juridiska namnet, består av fyra församlingar, en kyrkogårdsförvaltning, kansli och en utvecklingsenhet.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Svenska kyrkan i Norrköping säljer himmelskt god prästost till förmån för fastekampanjen28.3.2019 10:12:07 CETPressmeddelande

Fredag 29 mars mellan kl.10-18 kommer Svenska kyrkan i Norrköping finnas på plats på ICA Kvantum Klockaretorpet och sälja prästost. Försäljning av prästost kommer också ske på ICA Supermarket Vilbergen 4 till 5 april. 20 kronor av intäkterna per sålt kilo prästost kommer att gå till årets fastekampanj som drivs av Svenska kyrkans internationella arbete.

Klockorna har upphört att ringa19.12.2018 15:33:00 CETPressmeddelande

De tre kyrkklockorna i Stadstornet har från och med denna vecka upphört att ringa. Orsaken är en sprickbildning i tornet som beror på markrörelser i grunden. Just nu görs undersökningar för att bedöma hur omfattande sprickbildningen är. Sedan i somras pågår även mätningar där rörelser bevakas i byggnadens grundläggning samt grundvattennivån. Tyvärr går det i dagsläget inte att avgöra när klockringningen kan komma igång igen. I stadstornet finns tre kyrkklockor, varav den största väger tre ton. Stadstornet har en lång Norrköpingshistoria som brandvaktstorn och är idag en omtyckt profilbyggnad i Norrköping. Det är uppfört år 1750. Klockorna förstördes i stadsbranden 1822 och göts om av klockgjutare Lars Öhman. En minnestext om branden finns inskriven i storklockan. Kontakt: Kerstin Holmberg 011-241020 kerstin.holmberg@svenskakyrkan.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum