27 000 nya IT-jobb inom handeln om fem år
E-handeln växer och handelsbranschen digitaliseras snabbt. En ny analys från Unionen visar att enbart automatiseringen av befintliga arbetsuppgifter kommer skapa 27 000 nya IT- och teknikjobb i branschen de närmaste fem åren.

- Redan idag finns en generell brist på it-kompetens, om fem år kommer konkurrensen vara stenhård. Företagen inom handelsbranschen måste bli mycket bättre på att kompetensutveckla sina medarbetare för att klara av utmaningen. Det är en överlevnadsfråga, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Unionen har med hjälp av en avancerad analysmodell tittat på hur de befintliga tjänstemannajobben inom handelsbranschen påverkas av automatisering och artificiell intelligens (AI) den kommande femårsperioden. Unionens analys visar att implementering av ny teknik kommer skapa 27 000 nya jobb inom handeln under de kommande fem åren.
Det handlar till största delen om olika typer av it-jobb som exempelvis mjukvaruutvecklare och dataanalytiker. Men även behovet av ingenjörer kommer att vara stort.
- Handelsbranschen är på väg att bli en it- och teknikbransch. Samtidigt som många företag behöver investera i ny kompetens är man under stor ekonomisk press. Det kommer bli en enorm utmaning för handeln att klara av den här transformationen, säger Martin Linder.
Rutinartade arbetsuppgifter försvinner
Unionens analys visar även att handeln sticker ut som den bransch i privat sektor med högst andel arbetsuppgifter som kommer att ersättas med programvara. Inom fem år är en femtedel av arbetsuppgifterna som tjänstemännen utför idag automatiserade. Bland arbetarna inom handeln är det ännu mer- en tredjedel av de uppgifter som utförs idag kommer vara borta om fem år.
- Vissa personer kommer behöva ställa om till helt nya yrken, inom handeln eller i andra branscher. Då är det viktigt att det finns möjligheter att ta sig vidare i karriären. De möjligheterna är alldeles för dåliga idag, säger Martin Linder.
- För att ge bättre förutsättningar för omställning inom handeln behöver parternas överenskommelse om anställningstrygghet och omställning behöver komma på plats så snabbt det bara går. Med det nya omställningssystemet får vuxna bättre ekonomiska förutsättningar och rätt till ledighet för att fylla på sin kompetens, säger Martin Linder.
Nyckelord
Kontakter
Johanna GréenPressekreterare
Tel:072-469 05 91johanna.green@unionen.seBilder


Om
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar, varav mer än 29 000 förtroendevalda på över 86 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.
Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.
Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Användningen av korttidsarbete halverad sedan i höstas - Unionen om läget på svensk arbetsmarknad20.4.2021 08:01:28 CEST | Pressmeddelande
Antalet företag och organisationer som använder korttidsarbete halverades mellan våren 2020 och oktober 2020, och i mars 2021 har användandet i sin tur halverats jämfört med i oktober. Det visar Unionens summering av arbetsmarknadsutvecklingen under mars månad.
Kompetensutveckling under korttidsarbete – ett misslyckande12.4.2021 07:59:00 CEST | Pressmeddelande
Knappt två av tio har genomfört kompetensutveckling under perioder av korttidsarbete. Det visar en ny undersökning från Unionen. - Att inte fler arbetsgivare tar chansen och utnyttjar tiden till kompetensutveckling är ett misslyckande, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
Coronastöd: En av fyra ser risk för nedläggning av verksamhet24.3.2021 08:37:00 CET | Pressmeddelande
Nästan var fjärde av de företag och organisationer som idag använder korttidsarbete riskerar att behöva lägga ner hela eller delar av verksamheten om inte stödpengarna betalas ut snabbt. Det visar en ny undersökning från Unionen.
Nytt avsnitt av Studio Unionen lyfter partsmodell som krockkudde i krisen21.3.2021 14:09:11 CET | Nyheter
Partsmodellen, alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare, har lindrat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad. Hur det gått till samtalar Martin Linder, ordförande i Unionen, och Victor Bernhardtz, utredare, om i ett rykande färskt avsnitt av podden Studio Unionen.
Få varsel och minskade uppsägningar – Unionen om läget på svensk arbetsmarknad15.3.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Unionens förhandlingsärenden är på samma låga nivåer som före krisen och varsel bland tjänstemän har inte varit så få sen i augusti 2019. Det visar Unionens summering av arbetsmarknadsutvecklingen under februari månad.
Partsmodellen krockkudde i kristid11.3.2021 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Partsmodellen, alltså samarbetet mellan fack och arbetsgivare, har lindrat pandemins påverkan på svensk arbetsmarknad, det visar en ny rapport från Unionen. – Att parterna på arbetsmarknaden snabbt avtalade om korttidsarbetet har räddat tusentals från arbetslöshet, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum