Unionen

27 000 nya IT-jobb inom handeln om fem år

Dela

E-handeln växer och handelsbranschen digitaliseras snabbt. En ny analys från Unionen visar att enbart automatiseringen av befintliga arbetsuppgifter kommer skapa 27 000 nya IT- och teknikjobb i branschen de närmaste fem åren.

Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen

- Redan idag finns en generell brist på it-kompetens, om fem år kommer konkurrensen vara stenhård. Företagen inom handelsbranschen måste bli mycket bättre på att kompetensutveckla sina medarbetare för att klara av utmaningen. Det är en överlevnadsfråga, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Unionen har med hjälp av en avancerad analysmodell tittat på hur de befintliga tjänstemannajobben inom handelsbranschen påverkas av automatisering och artificiell intelligens (AI) den kommande femårsperioden. Unionens analys visar att implementering av ny teknik kommer skapa 27 000 nya jobb inom handeln under de kommande fem åren.

Det handlar till största delen om olika typer av it-jobb som exempelvis mjukvaruutvecklare och dataanalytiker. Men även behovet av ingenjörer kommer att vara stort.

- Handelsbranschen är på väg att bli en it- och teknikbransch. Samtidigt som många företag behöver investera i ny kompetens är man under stor ekonomisk press. Det kommer bli en enorm utmaning för handeln att klara av den här transformationen, säger Martin Linder.

Rutinartade arbetsuppgifter försvinner

Unionens analys visar även att handeln sticker ut som den bransch i privat sektor med högst andel arbetsuppgifter som kommer att ersättas med programvara. Inom fem år är en femtedel av arbetsuppgifterna som tjänstemännen utför idag automatiserade. Bland arbetarna inom handeln är det ännu mer- en tredjedel av de uppgifter som utförs idag kommer vara borta om fem år.

- Vissa personer kommer behöva ställa om till helt nya yrken, inom handeln eller i andra branscher. Då är det viktigt att det finns möjligheter att ta sig vidare i karriären. De möjligheterna är alldeles för dåliga idag, säger Martin Linder.

- För att ge bättre förutsättningar för omställning inom handeln behöver parternas överenskommelse om anställningstrygghet och omställning behöver komma på plats så snabbt det bara går. Med det nya omställningssystemet får vuxna bättre ekonomiska förutsättningar och rätt till ledighet för att fylla på sin kompetens, säger Martin Linder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen
Ladda ned bild
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar, varav mer än 29 000 förtroendevalda på över 86 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum