Gröna arbetsgivare

Stor okunskap om extremavelns konsekvenser

Dela

I Sverige anser nio av tio (94 procent) att det är oacceptabelt att djur avlas fram med medfödda hälsoproblem. Men kunskapen om extremavel är låg bland allmänheten. Flera av de mest extremt hårt avlade hundraserna i Sverige ökar stadigt i popularitet och få personer inser att deras hundar lider av till exempel andnöd. Svensk Djursjukvård vill öka allmänhetens kunskap och lanserar därför initiativet #ogulligt med målsättningen att inget djur i Sverige ska behöva lida till följd av extremavel.

I dag lider ett stort antal hundar av medfödda hälsoproblem till följd av extremavel. Trubbnosiga hundraser avlas till extrema utseenden som orsakar många av djuren stort lidande, bland annat kronisk andnöd. Detta handlar om många av de mest populära hundraserna idag; mops, engelsk och fransk bulldogg, pekingese, bostonterrier och boxer.

Enligt en undersökning som genomförts av Novus på uppdrag av Svensk Djursjukvård säger hela nio av tio (94 procent) av de tillfrågade att det är oacceptabelt med avel som leder till att djuren far illa. Samtidigt är det bara hälften av djurägarna (52 procent) som förknippar trubbnosiga hundar med sämre hälsa än andra raser. Hela 84 procent av Sveriges djurägare uppger vidare att deras djur inte har några fysiska besvär kopplat till rasen och utseendet. Detta trots att veterinärer vittnar om att de dagligen möter hundar med andningsbesvär, skador på hornhinnor och andra lidanden till följd av extremavel.

– Konsumenter gör alltmer medvetna val och premierar ansvarfulla och etiska företag. Men konsumentmakten innefattar ännu inte människans bästa vän, eftersom vi fortsätter köpa valpar med allt extremare utseende, och bortser ifrån att många av dessa hundar lider. Detta handlar i grund och botten om en kunskapsfråga, där blivande djurägare behöver göras uppmärksamma på problematiken så att de kan efterfråga ett sunt utseende vid valpköp, oavsett vilken ras man väljer, och sluta låta sig styras av trender när de väljer sin valp, säger Maria Lundvall, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

Åtta av tio (81 procent) av svenskarna anser att valpköpare som styrs av trender gör att djuren blir lidande. Samtidigt anser 88 procent att djurskyddsmyndigheter borde ta ett större ansvar för extremavelsfrågan.

– Djursjukvårdssverige har ett ansvar att sprida kunskap om hur denna utveckling kan brytas, så att nuvarande och blivande djurägare kan vara trygga med att deras djur har goda förutsättningar att leva ett hälsosamt liv, säger Maria Lundvall, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

Besök kampanjsiten på: www.ogulligt.se

Om initiativet 

Mopsar, franska- och engelska bulldoggar, pekingeser, bostonterriers, boxrar och andra trubbnosar är trevliga, härliga och omåttligt populära hundar. I Sverige lider dessvärre tusentals av dem av andnöd och andra åkommor till följd av extremavel. #ogulligt är ett initiativ av Svensk Djursjukvård för att uppmärksamma allmänheten på denna allvarliga problematik, så att fler valpköpare ska kunna välja sunda hundar. Initiativet består av en informationsfilm samt en namn- och tassinsamling, så att djurvänner ska kunna ta ställning mot den extrema situation som råder bland många trubbnosar i dag. www.ogulligt.se

Se filmen #OGULLIGT – Lathunden: https://www.youtube.com/watch?v=oghf4Figs_Q&feature=youtu.be

Se ett filmklipp på en trubbnos med andningssvårigheter på Svensk Djursjukvårds Facebooksida:https://www.facebook.com/svenskdjursjukvard/videos/vb.1479603115700742/1514712592189794/?type=2&theater

Om undersökningen 

Undersökningen är genomförd i Novus representativa och slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, på uppdrag av Svensk Djursjukvård. Totalt har 1 111 intervjuer med djurägare gjorts (och 1 009 har intervjuats i en fråga riktad till allmänheten). Intervjuerna genomfördes under tidsperioden 14-20 oktober 2015. Deltagarfrekvensen var på 62 %.

För mer information, kontakta: 

Maria Lundvall, leg veterinär och branschansvarig 
Svensk Djursjukvård 
070-662 60 40 
maria.lundvall@svenskdjursjukvard.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Den saknade konsekvensutredningen18.6.2024 07:19:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringens utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring innehåller en konsekvensanalys som helt utesluter de gröna näringarna. En seriös analys måste utgå från de kollektivavtalade löner som finns på svensk arbetsmarknad och vilka effekterna blir, även för de gröna näringarna. Därför presenterar Gröna arbetsgivare ”Den saknade konsekvensutredningen” som en bilaga till SOU 2024:15, vilken visar på allvarliga konsekvenser för företagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye