Europaparlamentet

28 januari: Har Big Tech för mycket makt?

Dela

Vilka spelregler ska gälla för digitala plattformar? Kan EU-lagstiftning hindra manipulation och polarisering på sociala medier? Den 28 januari diskuterar vi en av vårens hetaste lagstiftningsfrågor i Europaparlamentet, med ledamöter och företrädare för Facebook, Google, Schibsted, Sveriges Konsumenter m.fl.

Den 15 december 2020 lade Europeiska kommissionen fram två förslag till nya bestämmelser för alla digitala tjänster, inklusive sociala medier, marknadsplatser på nätet och andra online-plattformar. Förslagen bygger på att det som är olagligt offline också ska vara olagligt online.

Nu väntar tuffa i förhandlingar i Europaparlamentet. Hur kan reglerna skydda konsumenternas rättigheter och främja innovativa digitala tjänster? Vem ska styra över vår yttrandefrihet på internet?Hur kan de länge emotsedda reglerna hålla plattformar ansvariga och bekämpa desinformation och hets mot folkgrupp? Och hur kan EU främja en rättvis och öppen digital inre marknad som germindre plattformar, små och medelstora företag och startup-företag möjlighet att växa och konkurrera globalt?

Välkommen till ett samtal med Europaparlamentarikerna Tiemo Wölken (Soc&Dem, Tyskland) och Alex Agius Saliba (Soc&Dem, Malta) som leder förhandlingarna i Europaparlamentet samt svenska branschföreträdare  och andra berörda parter som kommer att diskutera hur vi kan skapa en säker och ansvarsfull miljö på nätet.

Datum: Torsdag, 28 januari

Tid: Kl. 10.00–11.30

Plats: Europaparlamentets Youtubekanal

Samtalet förs på engelska.

Program:

Inledning av Gerard de Graaf, Europeiska kommissionen, direktör med ansvar för dessa lagförslag

Panel 1: Hur kan lagförslagen främja demokratin?

  • Tiemo Wölken, (Soc&Dem, Tyskland) ledamot av Europaparlamentet
  • Christoph Schmon, Electronic Frontier Foundation, International Policy Director
  • Marisa Jiménez Martín, Facebook, Director and Deputy Head of EU Affairs Brussels team

Panel 2: Hur kan lagförslagen främja rättvis konkurrens och skydda konsumenter online?

  • Alex Agius Saliba (Soc&Dem, Malta), ledamot av Europaparlamentet
  • Sinan Akdag, Sveriges Konsumenter
  • Petra Wikström, Director of Public Policy, Schibsted
  • Georgios Mavros, Public Policy and Government Relations Manager, Google
  • Phillip Malloch, Director, Economic and Social Policy, EU Affairs

Moderator: Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige

Intervjuförfrågningar:
Kontakta Tiia Mustonen, pressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel. 070 998 96 27

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Utfrågning om aborträtten i Polen24.2.2021 13:02:40 CETPressmeddelande

I Polen har det styrande partiet Lag och Rättvisa fört en lång kamp mot aborträtten. Den nya kritiserade abortlagen och rättsstatsprincipen står på agendan när Europaparlamentet idag kl. 13.45–15.15 frågar ut Helena Dalli, EU-kommissionär för jämlikhet, Andrzej Sadoś, Polens ambassadör till EU samt Marta Lempar, en av grundarna till ”Polska kvinnostrejken” och andra representanter från civilsamhället.

Ny opinionsundersökning: Så ser svenskarna på EU-samarbetet12.2.2021 05:59:00 CETPressmeddelande

I EU har stödet för samarbetet stärkts under pandemin. I Sverige har stödet fallit, men är fortfarande högre än genomsnittet i EU. Synen på vad EU bör prioritera i framtiden har förändrats. Svenskarna vill att EU prioriterar åtgärder för att bekämpa terrorism och organiserad brottlighet. Den senaste Parlameter-undersökningen, som Kantar Sifo har genomfört i november-december 2020 på uppdrag av Europaparlamentet, visar att 63 % av EU-medborgarna anser att EU-medlemskapet är bra, vilket är den högsta noteringen sedan 2007. I Sverige är motsvarande andel 68 %, vilket är en minskning med fyra procentenheter. Andelen EU-medborgare som anser att deras land har tjänat på att vara med i EU har stigit med fyra procentenheter till 72 %. I Sverige är motsvarande andel 66 %, vilket är en minskning med sex procentenheter. Hälften av EU-medborgarna svarar att de har en positiv bild av unionen. Det motsvarar en ökning på tio procentenheter jämfört med hösten 2019. 14 % av de tillfrågade EU-medborgarn

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum