Universal Robots

3 framgångshistorier med cobotar inom elektroniktillverkning

Dela

Ny data från Universal Robots visar 25% ökad förpackningsproduktivitet i ett österrikiskt företag, driftskostnader som årligen minskat med 80 000 USD på indonesiska bolaget JEIN, och en garanterat säker installation av cobotar i kontorsmiljö på det svenska techföretaget FlatFrog.

Coboten behöver inga säkerhetsavgränsningar eller skydd och kan därför användas när FlatFrog testar skärmarnas multiuserfunktion, alltså när flera skriver samtidigt.
Coboten behöver inga säkerhetsavgränsningar eller skydd och kan därför användas när FlatFrog testar skärmarnas multiuserfunktion, alltså när flera skriver samtidigt.

Universal Robots cobotar finns i hjärtat av framgångsrika, verkliga elektroniktillämpningar över hela världen. Varje implementering är unik, men de övergripande resultaten är tydliga: produktivitetsökning, förbättrad kvalitet, minskat antal mänskliga fel i repetitiva uppgifter och förbättrade arbetsförhållanden. Följ med till tre företag i Sverige, Österrike och Indonesien som uppnått oanade framgångar med sina tillämpningar.

Cobotar hjälper till att möta konkurrensen

Två cobotar från UR har visat sig bli en ovärderlig lösning för att techföretaget FlatFrog i Lund ska kunna hålla kvaliteten uppe och klara konkurrensen och prispressen från framför allt Kina.

FlatFrog tillverkar så kallade kollaborativa whiteboards, till utseendet lika de skrivtavlor som finns i snart sagt vartenda konferensrum, men digitala så att det som skrivs och ritas enkelt kan delas med personer utanför rummet.

Det mest avgörande för beslutet att investera i en cobot var, förutom priset, att den går att använda i kontorsmiljö mitt bland människor. Varken UR5:an eller UR10:an behöver några säkerhetsanordningar alls. Coboten stängs helt odramatiskt av om något eller någon kommer i vägen för robotarmen.

Flexibiliteten var också viktig. FlatFrog hade sedan tidigare en stationär industrirobot som med sin säkerhetsbur upptar ett halvt rum inne på testavdelningen. UR10:an är monterad på en ställning som kan köras runt vid behov.

Ovärderliga för verksamheten

UR10:an har försetts med en kraftsensor från UR+-partnern Robotiq, och i den fästs olika 3D-printade munstycken som efterliknar en penna, ett suddgummi eller en hand, beroende på vilken slags kvalitetstestning som ska utföras. Robotarmen kan röra sig i alla vinklar. Den testar pennor i olika tjocklek, suddfunktioner, skrivhastighet etcetera.

Förutom att det är tråkigt och tidsödande att stå och fylla en skärm med streck gör roboten det så mycket bättre. En människa kan inte dra ett exakt likadant streck två gånger med samma vinkel och precision.

– De är ovärderliga – hur mäter man det, säger Michael Dovits, Test developer på FlatFrog.

Österrikiska Melecs EWS lät en UR5-cobot ta över oergonomiska uppgifter

För att hålla jämna steg med den enorma efterfrågan på sina produkter sökte Melecs EWS efter sätt att automatisera sina packningsprocesser för sina små, runda kretskort i slutet av produktionslinjen. Packningen var en monoton uppgift som krävde arbete i treskift och som måste slutföras inom en 5–6 sekunders tidsram per modul. Melecs tilltalades av UR-cobotens överkomliga pris och tillgänglighet och lät en UR5-cobot ta över dessa oergonomiska uppgifter.

Två miljoner komponenter packade utan fel samtidigt som de strikta cykeltiderna hölls

Slutresultatet? Melecs ökade genomströmningen i sin packning med 25 %, eliminerade flaskhalsar i produktionen och befriade arbetarna från oergonomiska, tidskrävande uppgifter. Coboten packar cirka två miljoner komponenter per år utan avvikelser trots att den måste hålla strikta cykeltider.

En arbetare placerar en grupp kretskort i UR5:s arbetsområde. Coboten skannar sedan tre kort med laserskannrar. Cobotens tre anpassade pneumatiska gripare väljer ett kort vardera och placerar sedan alla tre kort samtidigt i en bricka. När brickan är full packar coboten den i en låda med hjälp av en vakuumgripare. När lådan är full stänger coboten locket.

”Roboten går helt stabilt i treskiftsproduktion och vi räknar med att den kommer att ge oss avkastning på vår investering inom 18 månader. UR-cobotarna är ett utmärkt komplement till vår automatiseringsstrategi och vi kommer definitivt att inkludera dem även i framtida projekt.” – Georg Loisel, VP Production System, Melecs EWS.

Drivna av behovet att öka produktiviteten och uppnå en jämn slutkvalitet samtidigt som man måste hålla krävande cykeltider bestämde JVC Electronics Indonesia (JEIN) att ersätta tidskrävande manuella skruvdragningsmoment med automatisering.

På företaget var man imponerad av mångsidigheten hos UR:s cobotplattform som kan utrustas med en mängd olika sluteffektorer för olika moment och implementerade sju UR3-cobotar på sina elektronikproduktionslinjer – till allt från skruvdragning och lödning till att plocka och placera.

Arbetarnas säkerhet förbättras och driftskostnaderna hålls nere

Slutresultatet? JEIN förbättrade sina produktionsprocesser och förbättrade säkerheten för sina arbetare samtidigt som de minskade sina årliga driftskostnader med mer än 80 000 USD.

JEIN använder sina cobotar för att hantera repetitiva och oergonomiska uppgifter som att separera klippta bitar av kretskort och fästa glasskärmar på bilstereoenheter. Varje robot frigör arbetare så att de istället kan fokusera på arbetsuppgifter med ett högre värde samtidigt som kvaliteten blir bättre och jämnare och tiden per uppgift minskas med hälften.

”Genom att börja använda cobotar kunde vi förbättra vår effektivitet i produktionen och kvaliteten har blivit betydligt mer stabil. Med arbetet mot automatisering kan vår arbetskraft omfördelas till andra processer. Vi har kunnat sänka driftskostnaderna med mer än 80 000 USD per år.” – Agustinus P. Simanullang, General Manager, Engineering Division på JEIN.

Kontakta en av UR:s experter i dag för mer information om hur cobotar kan användas inom elektronikproduktion.

Kontakter

Bilder

Coboten behöver inga säkerhetsavgränsningar eller skydd och kan därför användas när FlatFrog testar skärmarnas multiuserfunktion, alltså när flera skriver samtidigt.
Coboten behöver inga säkerhetsavgränsningar eller skydd och kan därför användas när FlatFrog testar skärmarnas multiuserfunktion, alltså när flera skriver samtidigt.
Ladda ned bild
Se hur Melecs EWS uppnådde en tillväxt på 25 % i förpackningsproduktiviteten genom att använda en UR5-cobot.
Se hur Melecs EWS uppnådde en tillväxt på 25 % i förpackningsproduktiviteten genom att använda en UR5-cobot.
Ladda ned bild
Tack vare UR3-cobotens lilla fotavtryck och inbyggda säkerhetsfunktioner kunde JEIN implementera automatisering med minimal störning på befintliga linjer.
Tack vare UR3-cobotens lilla fotavtryck och inbyggda säkerhetsfunktioner kunde JEIN implementera automatisering med minimal störning på befintliga linjer.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universal Robots är hängivna vårt mål att erbjuda säkra, flexibla och lättanvända sexaxlade industrirobotarmar till företag av alla storlekar i hela världen. Vi utvecklar samarbetande industrirobotarmar som automatiserar och effektiviserar monotona industriprocesser. Vårt tillvägagångssätt gör det möjligt för produktionsavdelningar att ge medarbetare trevligare arbetsuppgifter och skapa arbeten som ger dem nya utmaningar och tillför ett mervärde till företaget.

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

Cobot skapar morgondagens lösningar och teknikambassadörer2.7.2021 09:38:54 CEST | Blogginlägg

Värme- och kylteknikföretaget Danfoss med verksamhet i 22 länder, däribland Sverige, satsar på cobotar för att bli ännu mer konkurrenskraftiga och utveckla produkterna. Danfoss använder en cobot från Universal Robots (UR) på Danfoss Technology Center. I centret förbättras Danfoss lösningar i en levande testmiljö för att på så sätt kunna skapa morgondagens lösningar. Coboten stödjer målet med en konsekvent testnivå och hög produktivitet.

Pressinbjudan: Cobotar ökar elektronikproduktionen2.6.2021 07:25:00 CEST | Pressinbjudan

Välkommen på webbinarium den 9 juni 2021 klockan 15:00-16:00. Efterfrågan på elektronikprodukter stiger samtidigt som priserna på elektronik och komponenter faller. Coboten ger möjligheter till mindre och medelstora företag som tidigare varit de stora förunnade. Universal Robots bjuder in till en timmes cobotsnack. Ta chansen att bekanta dig med cobotar, få veta hur de kan svara upp på behoven på elektronikmarknaden och övervinner flaskhalsar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum