Contentalot

3 saker att tänka på innan man ansöker om ett lån

Dela

Vi befinner oss just nu i en oberäknelig ekonomisk situation som har stor påverkan på ett globalt plan. I samband med att inflationen stiger, el- och bränslekostnaderna når nya nivåer, och räntorna höjs är det allt fler känner sig osäkra över sina ekonomiska framtid. Därför har också fler och fler börjat överväga finansieringslösningar för att säkerställa sin situation och låneansökningarna har ökat på flera håll.

Som bekant finns det risker med att ta lån och den som överväger att låna pengar just nu bör vara extra försiktig då ett lån i många fall kan skapa mer problem än de löser. Därför har vi pratat med experter som delat med sig av tips på vad man ska tänka på innan man skickar in sin ansökan.

Behöver du verkligen lånet?

Det allra viktigaste är att faktiskt bestämma om man behöver ett lån eller inte och ditt första steg bör vara att gå igenom din ekonomi. Hur ser dina utgifter ut och hur säker är din inkomst framöver. Därefter bör du överväga anledningen till varför du ska låna pengar.

Man ska aldrig, under några förutsättningar, ta ett lån att använda för konsumtion eller vardagsutgifter. Risken är nämligen hög att man inte har råd att betala tillbaka beloppet och hamnar i en skuldfälla. Däremot är det helt okej att låna pengar till större utgifter såsom en renovering, en ny bil eller nya vitvaror, så länge man är säker på ens möjligheter att betala tillbaka lånet enligt villkoren.

Givetvis är även bolån ett seriöst lån som man alltid kan ansöka om vid behov. Fast just nu är marknaden väldigt instabil och bolåneräntorna höjs på löpande band. Därför kan det vara en klok idé att avvakta lite med att köpa ny bostad.

Vilken sorts lån passar sig bäst?

Som du säkert känner till finns det ett stort antal olika lån man kan ansöka om. För den som vill säkra sig lite i den rådande situationen kan en kontokredit vara att föredra. Denna låneform är bra att ha som “backup” då man inte blir återbetalningsskyldig förrän man använder beloppet man fått.

För andra utgifter såsom en ny bil eller en renovering kan snabblån vara att rekommendera. Här är det dock ännu viktigare att man är försiktig och hittar ett lån och en långivare som har bra och ärliga villkor. Du kan läsa mer om och hitta pålitliga sms lån via hittasmslån.se.

När det kommer till större lån så som ett bostadslån bör du vända dig till din bank eller en av de banker som specialiserar sig på just denna sorts lån, exempelvis SBAB.

Granska villkoren ordentligt

Slutligen är det din uppgift att granska villkoren kring lånet i detalj; oavsett vilken sorts lån du ansöker om eller om det är din bank som beviljar det. Detaljer som ränta, löptid och betalningskrav är enormt viktigt att du känner till och förstår dig på då du inte kan ändra villkoren efter ett godkänt lån.

Har du möjlighet bör du – framför allt i dessa osäkra tid – ansöka om lån med bunden ränta så att du slipper obehagliga överraskningar när räntan höjs. Detta gäller främst för bolån men även en del snabblån och kontokrediter har fast, individuellt satt ränta.

Sammanfattningsvis bör du alltså inte låna pengar för konsumtion och att leva på ett lån för vardagliga utgifter är aldrig att rekommendera. Vidare bör du, på grund av den osäkra ekonomiska situation vi nu befinner oss i, avvakta med att ansöka om lån helt och hållet.

Bilder

Om

Contentalot
ContentalotContentalot är en webbbyrå som hanterar pressreleaser och artiklar för små som stora företag.

Följ Contentalot

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Contentalot

Vad är underhållning och varför behöver vi det?23.6.2022 11:06:26 CEST | Pressmeddelande

Underhållning är något som vi använder för att fördriva tid och för att göra oss slappna av. Det finns olika former av underhållning och varje person har sin egen smak. Vissa människor gillar actionfilmer, andra gillar äventyr och vissa gillar bilder, spel eller social interaktion. Underhållning är något som tillför glädje i vardagen. Vi behöver detta för att koppla av från vardagens alla möjliga problem och bekymmer. Ibland behöver vi bara en paus från allt och olika nöjen är ett perfekt sätt att få den där avkopplingen. Vi har alla olika behov av underhållning och det är inte alltid lätt att veta vad man ska välja.

Så upplever du Sverige och världen på bästa sätt22.6.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Massor av svenskar har av förklarliga skäl semestrat, eller hemestrat som det så populärt numera kallas, i Sverige under de senaste åren. I och med detta så har också fler och fler fått upp ögonen för allt det fantastiska som vårt avlånga land har att erbjuda i form av allt från storslagna naturupplevelser till spännande och roliga aktiviteter. För många så handlar semestertider och annan ledig tid om att åka ut till stugan på landet, att campa med husvagnen eller kanske till och med att spendera tid på sjön med båten. Ett av det absolut bästa sätten att uppleva mera av Sverige- och världen i övrigt på är att ta bilen för att sedan ge sig ut på nya äventyr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum