Umeå kommun

30 års jämställdhetsarbete ska lyftas

Dela

300 000 kronor avsätts av jämställdhetsutskottet för aktiviteter under jubileumsåret 2019. Det blir en samtalsserie, sökbara ”jämställdhetsskjutsar” samt en bok som synliggör det arbete som gjorts sedan 1989.

Det året blev Umeå som en av tre kommuner i Sverige utvald till en regeringssatsning på lokalt jämställdhetsarbete under fem år. Efter projektets slut permanentades jämställdhetsarbetet och en jämställdhetshandläggare anställdes.

– Det är viktigt att uppmärksamma detta jubileum, både för att visa hur många års jämställdhetsarbete spelat roll och lett till viktiga framsteg, och för att det fortfarande finns problem med ojämställdhet. Vi kommer att efterlysa Umeåbornas visioner om vad som bör göras, säger jämställdhetsutskottets ordförande Charlotta Westerlund (S).

Umeå en pionjär

Samtalsserien ska hållas på Kvinnohistoriskt museum, med det första samtalet den 24 januari under titeln Feministisk organisering i Umeå under 30 år.

– Utan den starka lokala kvinnorörelsen är det svårt att tänka sig att Umeå hade varit den pionjär i jämställdhetsarbete bland Sveriges kommuner som vi har varit, säger jämställdhetsstrateg Linda Gustafsson.

Projektmedel i form av tio ”jämställdhetsskjutsar” ska utlysas, varav fem stycken på 1 989 kronor och fem stycken på 20 190 kronor. De kan sökas av föreningar eller icke vinstdrivande organisationer och andra sammanslutningar för att genomföra olika aktiviteter. De ska vara synliga i stadens offentliga rum och/eller öppna för många att delta.

Tidsdokument

Till hösten släpps en bok med exempel från verksamheter och genomförda projekt i Umeå kommun, för att synliggöra Umeås jämställdhetsarbete.

– Det blir både ett tidsdokument och ett kunskapsunderlag, säger jämställdhetsutskottets vice ordförande Solveig Granberg (C).

Madelene Nord (M) reserverade sig mot den del av beslutet som gäller utgivningen av en tryckt produkt.

Mer information:

Panelsamtal: Feministisk organisering i Umeå under 30 år

Tid: 18-19.10

Plats: Kvinnohistoriskt museum

Charlotta Westerlund (S)
ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-565 52 66
charlotta.westerlund@umea.se

Solveig Granberg (C)
vice ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-220 78 26
solveig.granberg@umea.se

Linda Gustafsson
jämställdhetsstrateg
Umeå kommun
090-16 12 32
070-611 10 44
linda.gustafsson@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum